NK i co dalej - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 24 maja 2012, 14:59

jestem p[przewodniczącą nowo powstałego tworu jakim jest ZI niestety!!!Dostałam niebieską kartę i co teraz dalej powinnam zrobić? pomóżcie jeśli mieliście już doświadczenie w tej sprawie!
~e.o.

Napisano: 24 maja 2012, 15:25

poczytać rozporządzenie
~ex

Napisano: 24 maja 2012, 16:17

Teraz w ciągu 3 dni informujesz członków zi o wplynięciu nk i pisemnie powolujesz grupę roboczą - w jej skład powinni wejść prac. socjalny z danego terenu, dzielnicowy, jeżeli są dzieci to przedstawiciel danej szkoły (wychowawca , pedagog, psycholog) ub przedszkola, moze tez byc przedstawiciel służby zdrowia np. pielegniarka środowiskowa (osoby powołane do grupy roboczej nie muszą byc koiencznie członkami zi, ale musza podpisać przed przystąpieniem do pracy z rodzina okreslone w przepisach oświadczenie o zachowaniu poufności)
Następnie możliwie szybko orgaizujesz posiedzenie grupy na które zapraszasz ofiare przemocy i wspóline wypełniacie kartę -C oraz ustalacie plan pomocy (konkretne zadania dla poszczególnych członków gr oraz dla osoby dotkniętej przemocą)
Na kolejne posiedzenie (koniecznie w innym terminie) wzywasz sprawcę przemocy i wypelniacie karte -D oraz znowy plan działań wobec sprawcy dla czlknków grupy + zobowiązania pisemne sprawcy.
No a póxniej juz jedziesz według planów pomocy, co jakiz czas (np. miesiąc) robisz analizę (najlepiej w formie pisemnej) co zostało zrobione, z jakim skutkiem, jakie sa wnioski i ewentualnie planujesz dodatkowe działania lub koryugujesz plan jesli sie nie sprawdza.
~anna

Napisano: 24 maja 2012, 16:34

DO \"ANNA\"

Anna serdecznie dziękuję za informacje - a czy możesz mi przesłać na miela wzór pisma o powołaniu grupy roboczej i o zaproszeniu ofiary przemocy na spotkanie grupy [email protected]

Pozdrawiam
~e.o.

Napisano: 24 maja 2012, 17:02

Do \"anna\"

Mogę prosić Cię o pomoc?

1. Czy przy każdej NK zwołuje się grupę roboczą?
2. Czy przewodniczący ZI ma sam zadecydować o powołaniu takiej grupy, co w przypadku gdy mozna stwierdzić brak zasadności podejmowania działań (zakładam, ze np sytuacja rodziny jest znana pracownikowi socjalnemu)? Też mimo wszytsko powołujemy grupę roboczą?
~Ja*

Napisano: 25 maja 2012, 11:02

1 nie przy każdej zależy od przewodniczącego ale z praktyki wiadomo ze zawsze się powinno z ostrożności procesowej
2przew moze sam zdecydować jak ma delegację do tego, i organizacyjnie tak jest najlepiej bo nie musi zwoływać w ciągu 3 dni ZI zeby powołać GR
~no pewnie

Napisano: 25 maja 2012, 13:14

Dzięki
~Ja*

Napisano: 25 maja 2012, 13:40

Moim zdaniem w każdym przypadku NK powołujesz gupę roboczą, sama nie możesz stwierdzić braku zasadności - to musi byc decyzja czlonków grupy roboczej.
zaraz Ci powysyłam te wzory
Pozdrawiam
~anna

Napisano: 28 maja 2012, 14:24

Czy jak stwierdzimy,ze jest brak zasadności prowadzenia procedur to piszemy na tą okoliczność protokół?
~kropka

Napisano: 28 maja 2012, 14:59

tak protokół zarówno z posiedzena Gr na którym jednogłośnie zapadła taka decyzja, jak rówież protokół o zakończeniu nk z powodu braku zasadności z opisaniem wszystkich czynności jakie zostały przeprowadzone oraz okoliczności na podstawie których stwierdzono brak zasadności prowadzenia procedury
~anna

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x