sekretarz zi powinien czy może - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 24 maja 2012, 10:33

jestem sekretarzem zi(również pr.socj.) i nie wiem czy powinnam być na każdym spotkaniu gr.rob., bo ze spotkania spisuje się protokół i plan działania, a od tego jest właśnie sekretarz, i druga sprawa czy przewodniczacą(również pr.socj.)powinna też być na każdym spotkaniu gr.rob., bo u nas wychodzi jakaś komedia, na spotkaniu gr.rob. jest sekretarz, przewodnicząca,2dzielnicowych,osoba prowadząca-terapeuta,i jeszcze jeden prac. socj. razem 6 osób i coś albo ktoś tu nie pasuje, pomóżcie proszę?
~Miki

Napisano: 24 maja 2012, 10:48

Jestem sekretarzem i nie byłam na żadnej grupie roboczej, protokół z grupy robi ten kto założył kartę , \"szef gr. roboczej\". Jako sekretarz robisz protokół z posiedzenia zespołu. Przewodniczący też nie jest na grupie roboczej. Nie rozumiem po co tyle ludzi na grupie a gdzie intymność, to nie jest rozmowa tylko robicie przesłuchanie.
~J.

Napisano: 24 maja 2012, 10:55

uważam tak samo, i jak zwróciłam uwagę to skończyło się wielkim fochem bo uraziłam majestat, i jeszcze 2 policjantów, wydaje mi się, że u nas nie chodzi o pomoc osobie tylko o zaspokojenie własnej ciekawości, żeby póżniej było o czym w pracy plotkować,czyli dobrze rozumiem, że na gr.r.powinien być socjalny z rejonu i jeszcze ktoś, np terapeuta, czy dzielnicowy?
~Miki

Napisano: 24 maja 2012, 10:56

Art 9a w ust 11 ustawy o przec.przemocy mówi kto obligatoryjnie wchodzi w skład Grupy roboczej:
W skład grup roboczych wchodzą przedstawiciele:
1) jednostek organizacyjnych pomocy społecznej;
2) gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych;
3) Policji;
4) oświaty;
5) ochrony zdrowia.

nieobligatoryjnie:
ust.12. W skład grup roboczych mogą wchodzić także kuratorzy sądowi, a także przedstawiciele innych podmiotów, specjaliści w dziedzinie przeciwdziałania przemocy w rodzinie.

a art. 9a ust.9. mówi: Obsługę organizacyjno-techniczną zespołu interdyscyplinarnego zapewnia ośrodek pomocy społecznej.

Obsługa ZI i grup roboczych nie musi być członkiem tego zespołu ani grypy roboczej, tylko pracownikiem OPS-u, któremu zostało to zadanie dopisane do zakresu obowiązków

Pojęcie sekretarza nie występuje w ustawie ani w rozporządzeniu NK, chyba że Rada Gminy w uchwale o szczegółowych zasadach powoływania...... taką funkcję wprowadziła, co i tak nie zwalnia OPS-u z ustawowego obowiązku zapewnienia tejże obsługi dla ZI i grup roboczych
~Waldek

Napisano: 24 maja 2012, 15:52

obligatoryjnie? a w jakim celu ma być na grupie przedstawiciel oświaty, w przypadku, kiedy NK założono mężowi, który stosuje przemoc wobec żony, mieszkają tylko we dwoje, nie mają dzieci w wieku szkolnym? Na ostatnim szkoleniu p. Renata Durda z Niebieskiej Linii zwracała uwagę, żeby kierować się zdrowym rozsądkiem w tej kwestii, zaznaczając, że do grup roboczych należy powoływać osoby, które mają wiedzę na temat rodziny, lub powinny ją posiąść i zacząć działać.
~ola

Napisano: 24 maja 2012, 16:38

Ja nie wymyśliłem ustawy o ppwr, a z treści przepisu tak wynika jak wynika. Pani Durda miała swoje 5 min na uwagi w trakcie konsultacji międzyresortowych czy społecznych na etapie legislacji. Odwoływanie się do zdrowego rozsądku ja rozumiem, pytanie czy osoby które będą nas kontrolować podzielą jej zdanie przy takim zapisie ustawowym
~Waldek

Napisano: 24 maja 2012, 16:41

DO OLI-----Poza tym ja wyraźnie widzę różnicę w pojęciach \"wchodzą\" a \"mogą wchodzić\"
~Waldek

Napisano: 28 maja 2012, 12:11

mam nadzieję, że podzielą; jeżeli będą kierowały się zdrowym rozsądkiem, a tacy kontrolujący na szczęście są:) pozdrawiam
~ola

Napisano: 08 cze 2012, 0:27

u nas sekretarz jest na posiedzeniu kazdym bo to on protokoluje i zajmuje sie cala papierologia kto co i jak itd. siedzi z boku i tym sie zajmuje a tak skad ma wiedziec kto co w grupie robi itd. , prowadzi porzadek spraw . listy obecnosci co posiedzenie itd
~Niebieska

Napisano: 10 cze 2012, 0:40

do niebieska - ja jestem sekretarzem, jestem na każdej grupie czy zespole, i jeszcze mają za złe,...pani przewodnicząca nic nie robi, ponieważ ją we wszystkim wyręczam......protokoły, plany działania, listy obecności , zaproszenia, monitoringi, itp..... praca domowa jak trzeba....zamiast czas poświęcić dzieciom,,,,,,papiery,,,,,,,,
~kasia

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x