no i zaczynają się problemy z KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 21 maja 2014, 9:51

elmer prosze odpowiedz co jesli ktos płacił skladki na ubezpieczenie społeczne w KRUSie przez caly ten czas za ktory mam wyrownac mu zdo... to co ja mu wyrownuje skladki społeczne a KRUS mu oddaje na podsatwie mojej informacji o wyrownaniu??
calineczka

Napisano: 21 maja 2014, 9:54

tak - dostanie zwrot kasy, dlatego pewnie w KRUS marudzą bo będę mieli dodatkową robotę
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 10:22

czy ja dobrze myślę?
Rolnikowi, który jest ubezpieczony w KRUS i sam nadal będzie opłacał w KRUS składki przysługuje zasiłek dla opiekuna? Nie mam prawa zmuszać go wbrew jego woli żeby zrezygnował z KRUSu? Jeśli mu ten KRUS pasuje to może sobie składki opłacać a ja przyznaję mu ZDO? Dobrze myślę?
Leena

Napisano: 21 maja 2014, 10:26

źle
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 10:27

-z obowiązkowego ubezpieczenia w KRUS- nie można zrezygnować.Tym osobom my nie płacimy składek

-z dobrowolnego ubezpieczenia w KRUS-musza zrezygnowac a my opłacamy skladki do ZUS-u
o0o

Napisano: 21 maja 2014, 10:34

Powyżej 1 ha przeliczeniowego, nawet jak udziałowcem 1/00 i parę arów jej wychodzi - obowiązek ubezpieczenia w KRUS - ja tu bym nigdzie nie grzebał. Gdy nie ma pełnego 1 ha przeliczeniowy - wybiera co korzystniejsze. Można się upierać, że powinna u nas, ale nic na siłę bym nie robił. KRUS jej składką nie pogardzi.
west

Napisano: 21 maja 2014, 10:55

ale zus może się upomnieć o składki
x@x
Stażysta
Od: 29 kwie 2014, 14:05
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 11:03

składki przy naszych świadczeniach opiekunczych nie są opłacane na wniosek strony. To my mamy ustalic komu płacic a komu nie. Wybór strony nie ma żadnego znaczenia.
o0o

Napisano: 21 maja 2014, 13:20

Właśnie rozmawiałam z Panią Mlonka i ta Pani twierdzi, że rolników nie odprowadzamy składek
,m,m

Napisano: 21 maja 2014, 14:13

,m,m pisze:Właśnie rozmawiałam z Panią Mlonka i ta Pani twierdzi, że rolników nie odprowadzamy składek
To w wypadku , gdy rolnik wyrejestrował sie z KRUS( ubezpieczony na wniosek) ponieważ zaprzestał prowadzenia gospodarstwa z powodu opieki nad ON - pozostanie bez ubezpieczenia ? Nie piszcie takich bzdur !
rolniczka

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x