PACZKI DLA DZIECI - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 25 lis 2013, 9:45

Pan z ZUS będąc na kontroli podważa paczki dla dzieci że są po równo tzn. 70 zł. dla każdego dziecka pracownika pomimo że jest zapis w regulaminie że pracodawca wraz z przedstawicielem pracowników może ustalić wartość paczki dla każdego dziecka w jednakowej wysokości bez względu na dochód pracownika.
Pan z ZUS twierdzi że paczka dla dziecka może być w tej samej wysokości tj. 70 zł dla każdego dziecka ale pracownik z wyższym dochodem dopłaca np. 20 zł do paczki a 50 zł. dostaje z ZFŚS ?
Co robić ?
~kkk

Napisano: 25 lis 2013, 12:20

tak bo równe świadczenia z ZFŚS skutkują koniecznośćia opłacenia składek ZUS . więc należy paczki też przyznawać według kryterium dochodowego
~mo

Napisano: 25 lis 2013, 12:48

składki to i tak obowiązkowo są opłacone od każdej paczki.
Ale czy wy różnicujecie paczki dla dzieci pracowników w zależności od dochodu ? czy dajecie jednakowe ?
~kkk

Napisano: 25 lis 2013, 12:51

ja różnicuję wg dochodu
~ewa

Napisano: 25 lis 2013, 13:51

ja tez według dochodu
~Marysia

Napisano: 25 lis 2013, 17:59

czy składlki ZUS nalicza się od paczek napewno?
~Bronek

Napisano: 26 lis 2013, 10:19

jak są jednakowe dla wszystkich to podobno sie nalicza zus bo to wtedy nie jest pomoc socjalna
~mo

Napisano: 26 lis 2013, 10:22

na szkoleniu facet powtarzał wielokrotnie że przy paczkach różnicowanie polega na tym, że dostają tylko ci pracownicy, którzy mają dzieci w wieku do - wg zapisu w regulaminie, nie trzeba różnicować wg dochodu
~Karola

Napisano: 26 lis 2013, 10:33

Przychylam sie do wypowiedzi Kalroli. Też mam taki zapis, latem miałam kontrole z ZUS i nie czepiali się tego :)
~Marika

Napisano: 27 lis 2013, 11:09

my też paczek nie różnicujemy i się nie czepiają talony owszem wg dochodu
~tosia

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x