Nowa podstawa ustalenia wysokości dla osób usamodzielnianych - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 14 maja 2013, 10:54

Jak interpretujecie zapis art. 9 ust. 5, który otrzymał nowe brzmienie w Ustawie z dnia 22 lutego 2013 o zmianie ustawy o pomocy społecznej oraz niektórych innych ustaw: \"Kwota stanowiąca podstawę ustalenia wysokości pomocy pieniężnej na usamodzielnienie, na kontynuowanie nauki i pomocy na zagospodarowanie w formie rzeczowej, kwoty minimalnego i maksymalnego świadczenia pieniężnego na utrzymanie i pokrycie wydatków związanych z nauką języka polskiego dla cudzoziemców, którzy uzyskali w Rzeczypospolitej Polskiej status uchodźcy lub ochronę uzupełniającą, a także maksymalna kwota zasiłku stałego ulegają zmianie w terminach weryfikacji kryteriów dochodowych o 50% sumy kwot, o które wzrosły kryterium dochodowe osoby samotnie gospodarującej i kryterium dochodowe na osobę w rodzinie.”;
. Czy na podstawie tego przepisu dla starych usamodzielnianych z rodzin zastepczych i z placówek należy zwiekszyć pomoc pieniężną na kontynuowanie nauki, usamodzielnienie i zagospodarowanie w formie rzeczowej?
~Ewelina

Napisano: 14 maja 2013, 13:10

jak dla mnie to nie ale ciekaw jestem innych opinii
~Tomasz

Napisano: 14 maja 2013, 17:31

Dotyczy to tylko usamodzielnianych na mocy ustawy o pomocy społecznej w aktualnym brzmieniu - czyli opuszczających np. MOW, MOS, DPS itd.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2013, 11:42

tak jak Kasia
~Dora

Napisano: 16 maja 2013, 11:22

cały ambaras polega na tym ,że nasz \"mądry\" ustawodawca w nowej ustawie w art 240 nie wpisał, że pomoc dla usamodzielnianych jest przyznawana na podstawie ustawy o pomocy tylko napisał \"na dotychczasowych zasadach\". Powstał absurd bo teraz mamy znowelizowaną ustawę o pomocy z 2013r. a do usamodzielnianych sprzed 2012r stosujemy starą wersję ustawy o pomocy, która już nie obowiązuje bo w maju tego roku weszła nowelizacja ... RATUNKU!! oszaleć można...
~mika

Napisano: 16 maja 2013, 12:36

ja dla wszystkich którzy maja na starych zasadach, bo jeśli byłoby tylko dla mow i mos, to będa trzy kwoty wypłat dla pieczy, dla mow i mos i uops. Czasem jak czytam co tu ludzie wymyslają to mi ręce opadają. Przepisy dotychczasowe to te na podstawie których przed wejściem w życie ustawy o pieczy warunkowały nam przyznawanie pomocy na kontynuowanie nauki
~Iza

Napisano: 17 maja 2013, 1:37

A skąd wiesz, że ustawodawcy nie chodziło właśnie o zróżnicowanie kwot?
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2013, 10:06

zróżnicowanie na stare i nowe zasady to jest praktyka dość częsta, natomiast zróżnicowanie na mowy, mosy - placówki na starych zasadach oraz piecza to chyba nie byłoby uczciwe
~Iza

Napisano: 17 maja 2013, 10:35

Iza, czyli twierdzisz, że ty \"starych wychowanków\" z rodzin i placówek traktujesz nową ustawą ops? gdzie nie ma o nich mowy?
~Dora

Napisano: 17 maja 2013, 10:37

jestem nowym pracownikiem - w ogóle nie potrafię zrozumieć tego przepisu - jak to sie liczy - czy ktoś może podać przykład?
~Elka

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x