PCPR czy GOP - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 14 maja 2013, 10:56

Pracuje w GOPS. Otrzymałam pismo z PCPR aby ustalić odpłatność za pobyt dziecka w pieczy zastępczej od rodzica biologicznego. Według mnie to PCPR-y mają to w obowiązkach a nie GOPSy. PCPR tłumaczy się iż rodzina biologiczna mieszka na terenie gminy. Proszę o pomoc . Kto tak naprawdę ma się tym zająć.
~Miki

Napisano: 14 maja 2013, 12:33

ustalenie odpłatności za pobyt dziecka w pieczy to zadanie pcpr. pcpr może zwrócić się do innych jednostek o pomoc, kiedy miejsce zamieszkania rodzica biologicznego znajduje się poza powiatem właściwym dla tegoż pcpr-u. nie zwraca się on jędnak o ustalenie odpłatności, tylko o ustalenie sytuacji materialno bytowej rodzica, co jest różnicą.
~piotr

Napisano: 14 maja 2013, 17:34

A jak dla mnie, chociaż wykonuję zadania PCPR-u, to wykroczenie poza kompetencje. Ustalenie sytuacji należy do PCPR i w związku z tym może gromadzić różne informacje ale nie przenosić tego obowiązku na OPS.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2013, 10:56

prawda. jeżeli biologiczny mieszka poza naszym powiatem, kierujemy prośbę o ustalenie jego syt. do tamtejszego pcpr-u, a nie ops-u.
~piotr

Napisano: 15 maja 2013, 11:12

do Kasi - no i właśnie PCPR-y gromadzą informacje właśnie od m.in. GOPS-ów.., ale my prosimy tylko o podanie sytuacji zdrowotnej i finansowej rodziny naturalnej dziecka.
~asia

Napisano: 16 maja 2013, 1:06

Ok. Te informacje możesz od OPS uzyskać, jeśli jest to jego klient i są w posiadaniu OPS. Ale nie można prosić o przeprowadzenie analizy lub przeprowadzenie wywiadu albo o ustalenie sytuacji jeśli OPS nie pracuje z tą osobą/rodziną.
Kasia
~Kasia
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2013, 11:16

Ok. To odpisują, że nie pracują, ja wtedy piszę jeszcze do właściwego urzędu pracy i jeśli nie jest tam zarejestrowany to wystawiam na pełna odpłatność..
~asia

Napisano: 17 maja 2013, 1:39

I ok. Przynajmniej do czasu aż SKO nie zwróci do ponownego rozpatrzenia:)
Kasia
~Kasia
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2013, 9:04

ludzie, gmina ma obowiązek pracy z biologicznym, sporządzanie planu pomocy....
OPS robią biologicznych
~m

Napisano: 17 maja 2013, 16:01

PCPR obecnie nie musi mieć pracownika socjalnego.
Jak pisze poprzedniczka to gmina ma obowiązek pracy z rodziną biologiczną, nawet na terenie własnego powiatu informacje o sytuacji materialnej i zdrowotnej robią GOPS.
~marynia

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x