Pracuje w GOPS. Otrzymałam pismo z PCPR aby ustalić odpłatność za pobyt dziecka w pieczy zastępczej od rodzica biologicznego. Według mnie to PCPR-y mają to w obowiązkach a nie GOPSy. PCPR tłumaczy się iż rodzina biologiczna mieszka na terenie gminy. Proszę o pomoc . Kto tak naprawdę ma się tym zająć.
ustalenie odpłatności za pobyt dziecka w pieczy to zadanie pcpr. pcpr może zwrócić się do innych jednostek o pomoc, kiedy miejsce zamieszkania rodzica biologicznego znajduje się poza powiatem właściwym dla tegoż pcpr-u. nie zwraca się on jędnak o ustalenie odpłatności, tylko o ustalenie sytuacji materialno bytowej rodzica, co jest różnicą.
A jak dla mnie, chociaż wykonuję zadania PCPR-u, to wykroczenie poza kompetencje. Ustalenie sytuacji należy do PCPR i w związku z tym może gromadzić różne informacje ale nie przenosić tego obowiązku na OPS.
do Kasi - no i właśnie PCPR-y gromadzą informacje właśnie od m.in. GOPS-ów.., ale my prosimy tylko o podanie sytuacji zdrowotnej i finansowej rodziny naturalnej dziecka.
Ok. Te informacje możesz od OPS uzyskać, jeśli jest to jego klient i są w posiadaniu OPS. Ale nie można prosić o przeprowadzenie analizy lub przeprowadzenie wywiadu albo o ustalenie sytuacji jeśli OPS nie pracuje z tą osobą/rodziną.
Ok. To odpisują, że nie pracują, ja wtedy piszę jeszcze do właściwego urzędu pracy i jeśli nie jest tam zarejestrowany to wystawiam na pełna odpłatność..
PCPR obecnie nie musi mieć pracownika socjalnego.
Jak pisze poprzedniczka to gmina ma obowiązek pracy z rodziną biologiczną, nawet na terenie własnego powiatu informacje o sytuacji materialnej i zdrowotnej robią GOPS.