nowa rodzina u nas ale dzieci już mam gdzie indziej ? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 23 sie 2019, 14:04

mam wniosek-nowa rodzina ale!
dwoje dzieci poniżej 18r.ż wzięte w rodzinę zastępczą z innej gminy w której mają KDR i jedno swoje tutaj.pytanie ...
- czy matka musi osobiście tam zrezygnować i im dać jakieś potwierdzenie że dzieci są u nas?
- czy ja jako Ośrodek mogę wystąpić o anulowanie ?
:? :shock: :roll:
magdalenamagda
Awatar użytkownika
Referent
Od: 14 sie 2019, 8:40
Zajmuję się: asystent rodziny

Napisano: 26 sie 2019, 7:18

Generalnie to ona powinna zgłosić, że jej dzieci odebrali, ale ludzie nie zgłaszają. Jeżeli rodzina zastępcza dostarczyła ci niezbędne dokumenty - zgodnie z ustawą o KDR Art. 10 ust. 4 pkt 6 i 7
6) w przypadku dzieci umieszczonych w rodzinie zastępczej lub rodzinnym domu dziecka - oryginał lub odpis postanowienia o umieszczeniu w rodzinie zastępczej lub rodzinnym domu dziecka;
7) w przypadku osób przebywających w dotychczasowej rodzinie zastępczej albo w rodzinnym domu dziecka, o których mowa w art. 37 ust. 2 ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej - oświadczenie o pozostawaniu w dotychczasowej rodzinie zastępczej lub rodzinnym domu dziecka.
+ oświadczenie dot. władzy rodzicielskiej

to ja bym tylko poinformował tamtą Gminę -> https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=57&t=207275227

Nie ma jakiejś procedury, że musisz wysłać pismo itp, że unieważnisz, ja zrobiłem to telefonicznie, ponieważ miałem sytuację w drugą stronę - dzieci wróciły z rodziny zastępczej. Sam się zastanawiałem czy takie informowanie w ogóle ma sens, to powinno być zrobione z automatu (ale tak nie jest)... Tylko prawdą jest to, że może rodzic przyjść z zapytaniem co się stało z kartami, a kto unieważnił i dlaczego, nie ma takiej informacji w systemie.

Wprowadzasz wniosek i będziesz miał ostrzeżenia
Informacja. Osobie xxx o numerze PESEL xxx przyznano juz Kartę o numerze xxxx, data wydania karty xxxx. Karta ta zostanie unieważniona podczas odbioru nowej karty jeśli jej data ważności będzie późniejsza niż data odbioru nowej karty
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2019, 7:23

Tak matka powinna tam osobiście zrezygnować, albo ośrodek powinien anulować te KDR, jeśli ma ku temu podstawy, w praktyce ani jedno, ani drugie nie będzie miało miejsca ;) Jako że do twojego ośrodka zgłosiła się rodzina zastępcza to ty masz prawo i możliwość anulowania kart KDR dzieciom w tamtej gminie, program zrobi to automatycznie przy wprowadzaniu tej nowej rodziny, oczywiście zapyta cię o to uprzednio. Ale na tobie ciąży chyba obowiązek poinformowania tamtej gminy o numerach kart jakie zostały anulowane, dla niech to będzie tez informacja i podstawa, aby w tym momencie anulować KDR rodzicom tych dzieci.

Tu masz wzór takiego pisma (oczywiście musisz coś tam przerobić że to chodzi o rodzinę zastępczą a nie tylko zmianę miejsca zamieszkania jak to jest w tym wzorze ;) )
Nr SPRAWY Miejscowość, dnia ____________

Pan

Dotyczy: powiadomienia o zmianie miejsca zamieszkania członków rodziny wielodzietnej, którym został przyznana Karta Dużej Rodziny.

W myśl art. 15 ust. 3 ustawy z dnia 5 grudnia 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny (Dz. U. z 2019 r. poz. 1390 z późn. zm) informuję, że członkowie rodziny wielodzietnej o numerze identyfikacyjnym 0000000-00000 złożyli wniosek o przyznanie nowych Kart Dużej Rodziny w Gminie _________, w związku ze zmianą miejsca zamieszkania. Dotychczasowe karty wydane członkom rodziny wielodzietnej przez Burmistrza ___________ o numerach: 00000000000000000, 00000000000000000, 00000000000000000, 00000000000000000, 00000000000000000, zostały unieważnione przez Burmistrza Gminy ___________ na etapie rozpatrywania wniosku o przyznanie kart.
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 26 sie 2019, 8:38

dzięki za odzew
:? :shock: :roll:
magdalenamagda
Awatar użytkownika
Referent