nowa RZ - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 13 lut 2012, 15:34

Czy ktoś ma już utworzoną po 1 stycznia 2012r. rodzinę zastępczą? Jeżeli tak, to w jaki sposób będziecie się rozliczać z gminą z wydatków na to dziecko w rodzinie zastępczej? Czy zawieracie z gminą porozumienia w sprawie ponoszenia wydatków tak jak to się odbywa w przypadku powiatów czy macie jakiś inny sposób?
~annak

Napisano: 13 lut 2012, 15:39

Mam nową rodzinę. Z gminą zamierzam robić w ten sposób: najpierw informuję ją pismem o tym, ze sąd ustanowił rodzinę zastępczą i że będziemy im wystawiać noty. Do pisma dołączam kopie postanowienia sądu i decyzji przyznających pomoc. Później będą wystawiane co miesiąc noty księgowe, porozumień nie zawieram.
~grazka

Napisano: 13 lut 2012, 16:31

Mam nową rodzinę. Ja zawieram porozumienie. Oczywiście razem z porozumieniem wysyłam kopie dokumentacji dotyczącej rodziny, aby wskazać na właścowość właśnie tej gminy oraz decyzje przyznające świadczenia rodzinie. Nie wystawiamy not. Gmina będzie wpłacała należności w terminach i wysokości określonej w porozumieniu. My poinformujemy gminę o zmianie wysokości świadczenia lub przyznaniu świadczeń jednorazowych. Wszystko reguluje porozumienie.
~mada

Napisano: 13 lut 2012, 23:01

My też mamy już nowe rodziny, informujemy gminy o umieszczeniu ich dzieci w rz oraz o tym, ze beda ponosic odplatnosc. Porozumien nie bedziemy zawierac, tylko pisac jakie kwoty, za co i w jakich terminach ma nam gmina przeslac - co miesiąc.
~E.

Napisano: 14 lut 2012, 9:42

żadnych porozumień nie mozna zawierać bo w ustawie jest napisane, że gmina ponosi wydatki a nie zawiera porozumienie z powiatem, tylko nota obciażeniowa
~Iza

Napisano: 14 lut 2012, 10:15

https://wartowiedziec.org/index.php/pomo ... -zastpczej wskazuja ze porozumienie nie, ze sama nota wystarczy
~PCPR...

Napisano: 14 lut 2012, 11:35

Byłam na szkoleniu z Panią Napiórkowską z MPiPS. Porozumienia oczywiście są dopuszczalne a nawet wskazane. Tak samo jak w przypadku Powiatów, tak i w przypadku Gmin warto mieć dokument (porozumienie), który jest potwierdzeniem, że Gmina zobowiązuje się do płacenia i przyjmuje warunki ponoszenia tej odpłatności. Jak pisałam wyżej, już mam zawarte takie porozumienie. To znacznie ułatwia nam pracę.
~mada

Napisano: 14 lut 2012, 11:41

Ja byłam na szkoleniach z Panią Kuszczuk i z Panią Uliasz i obydwie twierdziły że nie ma konieczności a nawet delegacji ustawowej aby takie porozumienia z gminą zawierać. wniosek jest jeden: jeżeli osoby z Ministerstwa mają tak różne interpretacje to trudno abyśmy my robili jednolicie:(
~grazka

Napisano: 14 lut 2012, 12:30

Moim zdaniem porozumienie jest niepotrzebne, bo co zrobisz jeśli gmina nie będzie chciała podpisać. Jest obowiązek ustawowy ponoszenia odpłatności więc ją obciążam i tak jak pisała wcześniej koleżanka informuję pisemnie o tym że dziecko trafiło do placówki przesyłam ksero dokumentów i proszę o otoczenie opieką asystenta rodziny biologicznej. To ostatnie ustaliłam ze swoimi gopsami , bo chcą mieć podkładkę do starania się o asystentów .
~marynia

Napisano: 15 lut 2012, 21:38

Czy ja mogę prosić o przesłanie takiego wzoru porozumienia. Dopiero się uczę i nie mam zielonego pojęcia co z czym się je. dlatego dopiero zbieram jakiekolwiek informacje. [email protected]
~pcpr

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x