Odpłatność za pobyt w placówce opiek.-wychowawczej - Stare tematy

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 09 lut 2012, 12:28

Dziecko przebywa w placówce opiekuńczo-wychowawczej (zostało umeiszczone przed wejsciem nowej ustawy). Na jakiej podstawie ustala się odpłatnosć za pobyt dziecka w tej placówce? OPS robi wywiady aby ustalić odpłatnośc? Czy sami zbieramy dokumenty aby ustalić tą odpłatność?
~Krystyna

Napisano: 09 lut 2012, 12:38

sami - na kpa
~pcpr

Napisano: 09 lut 2012, 14:12

Hej własnie mam ten sam problem który opisała Krystyna. Ja pracuję w OPS i dostałam pismo o przeprowadzenie takiego wywiadu. W jaki sposób mogę odpisać im że nie mogę przeprowadzić wywiadu? wystarczy że podam ze nie ma takiej podstawy rpawnej która umożliwiałaby przeprowadzenie wywiadu przez pr.socjalnego? Prosze pomóżcie
~Janina

Napisano: 09 lut 2012, 14:40

Janino zgodnie z art. 107 ust. 3 ustawy z dnia 12.03.2004 r. o pomocy społecznej: „Rodzinny wywiad środowiskowy przeprowadza pracownik socjalny, również na potrzeby jednostki organizacyjnej pomocy społecznej z terenu innej gminy.” Skoro ktoś wystosował pismo to dlaczego chcesz odmawiać przeprowadzenia wywiadu???
~mb

Napisano: 09 lut 2012, 14:53

Bo chcą wywiadu dla ustalenia odpłatności za pobyt dziecka w placówce opiekuńćzo-wychowawczej. A pismo wystosował Dom dziecka. więc gdyby był to inny OPS to nie ma problemu a tu wystąpił DD. Nie wiem więc czy moge im wysyłac wywiad, tym bardziej że w ustawie o pieczy zastępczej odpłatność za pobyt ustala starostwa w drodze decyzji.
~Janina

Napisano: 09 lut 2012, 15:15

fakt, starosta. i nie ma wywiadów
~pcpr

Napisano: 09 lut 2012, 15:22

Czyli co? Mogę odmówić bo nie ma podstawy prawnej?
~Janina

Napisano: 09 lut 2012, 15:53

tak jakby
~pcpr

Napisano: 09 lut 2012, 15:57

`pcpr prosze sprecyzuj:)
~Janina

Napisano: 09 lut 2012, 15:57

muszą przysłać podstawę z kpa o przesłuchaniu strony
~xx

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU