Dziecko przebywa w placówce opiekuńczo-wychowawczej (zostało umeiszczone przed wejsciem nowej ustawy). Na jakiej podstawie ustala się odpłatnosć za pobyt dziecka w tej placówce? OPS robi wywiady aby ustalić odpłatnośc? Czy sami zbieramy dokumenty aby ustalić tą odpłatność?
Hej własnie mam ten sam problem który opisała Krystyna. Ja pracuję w OPS i dostałam pismo o przeprowadzenie takiego wywiadu. W jaki sposób mogę odpisać im że nie mogę przeprowadzić wywiadu? wystarczy że podam ze nie ma takiej podstawy rpawnej która umożliwiałaby przeprowadzenie wywiadu przez pr.socjalnego? Prosze pomóżcie
Janino zgodnie z art. 107 ust. 3 ustawy z dnia 12.03.2004 r. o pomocy społecznej: „Rodzinny wywiad środowiskowy przeprowadza pracownik socjalny, również na potrzeby jednostki organizacyjnej pomocy społecznej z terenu innej gminy.” Skoro ktoś wystosował pismo to dlaczego chcesz odmawiać przeprowadzenia wywiadu???
Bo chcą wywiadu dla ustalenia odpłatności za pobyt dziecka w placówce opiekuńćzo-wychowawczej. A pismo wystosował Dom dziecka. więc gdyby był to inny OPS to nie ma problemu a tu wystąpił DD. Nie wiem więc czy moge im wysyłac wywiad, tym bardziej że w ustawie o pieczy zastępczej odpłatność za pobyt ustala starostwa w drodze decyzji.