Witam - jakie dokumenty gromadzicie, jeśli zgłasza się do was wychowanek, który w 2012 roku opuszcza rodzinę zastępczą i chce złożyć wniosek pomoc na kontynuowanie nauki? Nie obowiązuje taką osobę kryterium dochodowe, pomoc trzeba przyznać w wys. 500 zł zgodnie z ustaw o pieczy. Co oprócz wniosku tej osoby o pomoc oraz oprócz zaświadczenia ze szkoły gromadzicie w tej sprawie? Robicie wywiad n KN tak jak u \"starych\" kn? Będę wdzięczna za podpowiedzi
ja i tak dołączam oświadczenie tejże osoby o jej dochodach, oraz sporzadziłam sobie \"kartę usamodzielnionego wychowanka rodziy zastępczej\".W niej zawieram,:podstawowe dane wychownka, sytuację rodzinną(gdzie mieszka,z kim,czy osoba sama gospodaruje), łączny czas przebywania w rodzinie zastepczej, inf.czy sie uczy i gdzie, żródła dochodu, kryterium dochowe.pod kartą podpisy moje i wychownka, data i miejscowowść:-))bez wywiadu.
ale po co to wam? jak wywiad, skoro nie robi sie juz wywiadów?! te wszytskie dane są w programie usamodzielnienia a poza tym i tak dysponujemy wszystkimi niezbednymi informacjami żeby przyznać pomoc na kont. nauki
wniosek osoby o przyznanie pomocy - we wniosku zawieram -dane osobowe,adres zamieszkania, kiedy opuścił, gdzie sie uczy. dodatkowo wniosek ma rubrykę na adnotacje urzędowe - i tam wpisuje to na podstawie czego przyznaje się pomoc - czyli ile przebywał w rodzinie, w jakiej rodzinie przebywał, kiedy sie usamodzielnił i na podstawie jakich przepisów przyznawana jest pomoc. lub nie przyznawana np. jeżeli nie ma odpowiedniego czasu pobytu.
i zaświadczenie ze szkoły.
ale ten artykuł dotyczy osób, którym przyznano pomoc przed 01.01.2012 roku, na mocy ustawy o pomocy społecznej i rozporządzenia z dnia 23.12.2004 roku, to są tzw. \"stare zasady\"