Nowa ustawa-wykształcenie pracownika socjalnego - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 08 mar 2012, 14:46

Witam serdecznie,
jestem pracownikiem socjalnym pracującym w Placówce
Opiekuńczo-Wychowawczej. Nie mogę pogodzić się z decyzją, która zapadła w ustawie o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, a mianowicie o wyrównaniu wykształcenia. Ukończyłam Policealne Studium Pracowników
Służb Społecznych oraz niedawno (pięć lat temu) I stopień
specjalizacji w kierunku praca socjalna. Praca daje mi wielką satysfakcję. Kocham to co robię i mam wrażenie,
że Bóg zaprogramował mnie po to, żeby pomagać innym.
Kiedy sobie pomyślę, że zostało mi tylko 6 lat pracy w placówce
ogarnia mnie strach co będzie dalej. Ponieważ nie stać mnie na pokrycie 6 semestrów,gdzie kwota zamyka się ok 11.000 zł żyję pełna obaw. Tak sobie rozmyślam codziennie co mi da wyrównanie wykształcenia. Tak naprawdę nie będę lepiej lub gorzej pracować. Czy ktoś kto podjął taką decyzję w rządzie wie jak bardzo ciężko jest takim osobą jak ja i czy zdają sobie sprawę z konsekwencji podjęcia takich kroków. Nie sądzę.
Czy ktoś żywi nadzieję, że coś się w tej kwestii jeszcze zmieni?
Zanko
~Zanko

Napisano: 08 mar 2012, 14:48

Istotne jest to, że w wieku 19 lat zaczęłam pracować w zawodzie pracownika socjalnego. W chwili obecnej mam 39 lat
~Zanko

Napisano: 08 mar 2012, 15:09

puście link- czego dotyczy dokładnie ta zmiana
~x

Napisano: 08 mar 2012, 15:47

Art. 98. 1. Osoba pracująca z dziećmi w placówce opiekuńczo-wychowawczej może być osoba posiadająca następujące kwalifikacje:
6) w przypadku pracownika socjalnego - wykształcenie wyższe uprawniające do wykonywania
zawodu.
Art. 246. Pracownicy zatrudnieni na podstawie przepisów dotychczasowych w ośrodkach
adopcyjno-opiekuńczych, którzy nie spełniają wymagań kwalifikacyjnych przewidzianych w
niniejszej ustawie dla pracowników ośrodków adopcyjnych, mogą być zatrudniani w tych
ośrodkach, nie dłużej jednak ni_ przez okres 6 lat od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy.

~Zanko

Napisano: 09 mar 2012, 18:47

Niestety, przepisy mówią jasno,że musi być wykształcenie wyższe.
Zanko, pogadaj z dyrem, może dofinansuje ci częściowo studia, jest jeszcze trochę czasu na podjęcie decyzji.Na razie nic nie wskazuje na to ,żeby przepisy w kwestii wykształcenia miały się zmienić.
W obecnej rzeczywistości zaangażowanie i efekty pracy są mniej ważne od papierów, raczej tego nie przeskoczysz.
~bella

Napisano: 09 mar 2012, 19:19

Zanko zaglądaj czasem na stronę www.crzl.gov.pl Może jeszcze uruchomią studia licencjackie z pracy socjalnej, w całości finansowane ze środków UE, ja takie ukończyłam w tym roku, widziałam tez ze ruszyły w tym roku ponownie, zdaje się ze w Warszawie... Zadzwon do Centrum, może jest szansa na dodatkowa rekrutacje...Zaglądaj też na stronę swojego ośrodka polityki społecznej bo tam też pojawiają się info o bezpłatnych studiach.
~socjalna

Napisano: 17 mar 2012, 23:25

dofinansowania pewnie są tak jak napisałaś w większych miastach:-( Ja mieszkam w Oświęcimiu. Ale dziękuję za info, będę na bieżąco sprawdzać w/w strony.
~zanko

Napisano: 19 mar 2012, 16:08

do zanko: zaglądaj bo warto;) Studia w calości są finansowane, tzn zwroty za dojazd, nocleg, wyżywienie, materiały... osobie która się załapie pozostaje tylko się uczyć. Wiec myślę, ze gdzieś w niedalekiej odległości od Oświęcimia tez coś ruszy, albo na tyle blisko że dojazd nie będzie problemem..
~socjalna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x