Placówki Niepubliczne ??? - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 02 mar 2012, 12:16

Witam wszystkich mam pytanie dotyczące niepublicznych całodobowych placówek opiekuńczo - wychowawczych (wiem że ten temat był już na tym forum) a konkretnie liczby dzieci w tych placówkach - mówię o placówkach powstałych przed 2011r. oraz o czasie ich funkcjonowania.
Art. 229.9 nieszczęsnej ustawy z 9 czerwca 2011r. mówi że mogą te placówki funkcjonować najwyżej do 31 grudnia 2017r. ? Czy dobrze to rozumiem? A jeżeli tak to może ktoś mi pomoże zrozumieć dlaczego tylko przez 5 lat od momentu wejscia w życie ustawy o pieczy ??? Jaka jest róznica między publuczną a niepubliczną placówką ??? Przecież powinno chodzić czy placówka działa dobrze czy żle !
Nurtuje mnie jeszcze sprawa liczby dzieci w placówkach niepublicznych podam przykład swojej niepublicznej placówki - umowe z powiatem mamy do 2014 do kwietnia. Po tym czasie dostałem informację do naszego pcpr - u że po tym okresie moga oni podpisać z nami umowę tylko na 14 dzieci. Czy to jest prawnie słuszne? Przecież art. 230 mówi że liczba dzieci w placówkach o których mowa w art. 229 ust. 1-4 i 7 od dnia wejścia w życie ustawy z 9 czerwca nie może przekroczyć 30 a art. 229.9 mówi iż niepubliczne placówki o których mowa w ust. 1-4 i 7 .......
Czyli placówka niepubliczna całodobowa typu socjalizacyjnego tak jak moja to placówka z art.229.2 czyli art. 230 dotyczy także mojej placówki a to z kolei oznaczałoby że liczba dzieci w mojej placówce może wynieść do 30 i nowa umowa natyle mogłaby być podpisana?!
Czy ja źle rozumuje może ktoś by mnie w tym utwierdził bądź pouczył.
W tej sprawie napisałęm pismo do MPiPS czekam na odpowiedź.
Proszę również o informacje od innych niepublicznych placówek opiek - wychow. Jak u nich sprawa wygląda.
Przepraszam z góry za taki długo post.
~darek

Napisano: 03 mar 2012, 14:52

mają znowelizowac te nieszczesną ustawe ,może nie wszystko stracone!!!!
~zainteresowany

Napisano: 05 mar 2012, 11:36

jesteśmy w podobnej sytuacji czekamy i walczymy
~marek

Napisano: 05 mar 2012, 13:21

Prosze o wiadomośco inne niepubliczne placówki my tez wysłaliśmy zapytanie do Urzędu Wojewódzkiego i MPIPS bo jest to chora sutuacja jak można napisać taką ustawę i potem co chwila ją poprawiać ???!!!
~dorota

Napisano: 05 mar 2012, 16:45

Placówki Niepubliczne - łączmy się ( w kupie siła ).
~madox

Napisano: 05 mar 2012, 18:36

Ech! A wystarczyło być na szkoleniu uzyskalibyście \"rzetelne i kompetentne odpowiedzi na nurtujące pytania\" a tak.... :)

2011-10-24 22:09
szkolenie z pieczy zastępczej
wysłane przez ~Irmina dnia 2011-10-24 22:09:35

~Irmina

Wszystkim zainteresowanym szkoleniem z zakresu nowej ustawy o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej polecam szkolenia prowadzone przez Panią Katarzynę Napiórkowską Naczelnika Wydziału Opieki nad Dzieckiem i Rodziną w Departamencie Polityki Rodzinnej Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej. Brałam udział w szkoleniu prowadzonym przez Panią mgr Naiórkowską zorganizowanym w Kołobrzegu i jestem bardzo zadowolona. Uzyskałam w pełno rzetelne i kompetentne odpowiedzi na nurtujące pytania, dodatkowo odpowiedzi pisemne na maila. Obecnie wybieram się na kolejne szkolenie prowadzone przez Panią Naczelnik które odbędzie się w Słupsku 14 listopada 2011r. i wszystkim zainteresowanym gorąco polecam. Uzyskacie Państwo odpowiedzi merytoryczne co do zasad wdrażania nowej ustawy, tworzenia placówek, obowiązywania dotychczasowych przepisów jak również zasad uzyskania dotacji z budżetu Państwa. Pozdrawiam
~etatysta

Napisano: 05 mar 2012, 22:40

Ej ostrzegałem wtedy ,że ten post zawiera lokowanie produktu! A tak poważnie to nigdy nie cieszę się z czyjegoś nieszczęścia ale pamiętam radość ludzi nie zatrudnionych na KN( w niepublicznych chyba tylko na kp się pracuje?) z wejścia w życie ustawy, a teraz coraz mniej jest zadowolonych. Tak jakby zabranie KN było jedynym celem ustawy.Zaczynają się pojawiać obawy co z rokiem 2020 czas szybko biegnie. Generalnie do d....ale w końcu w kupie siła.
~S

Napisano: 06 mar 2012, 11:46

My mamy 3grupy po 10 wych.Planujemy w drugim budynku stworzyC jakiś \'\'oddział,, w miejsce jednej z grup; może dla niepełnoletnich matek z dziećmi,przejdzie coś takiego?Czas biegnie... do 2020 nie wiele czasu.
~***

Napisano: 06 mar 2012, 12:26

czyli co???
~darek

Napisano: 06 mar 2012, 15:44

Wczoraj byłem na szkoleniu w Kętrzynie i zadałem identyczne pytanie o placówki niepubliczne i Pan odpowiedział że POW Niepubliczne Całodobowe typu socjalizacyjnego działąją taj jak wszystkie inne placówki czyli na 30 wychowanków i do 2020r. (chodzi o te które powstały wcześniej niz weszla ustawa rzecz jasna).
~SłAWO

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x