Witam wszystkich mam pytanie dotyczące niepublicznych całodobowych placówek opiekuńczo - wychowawczych (wiem że ten temat był już na tym forum) a konkretnie liczby dzieci w tych placówkach - mówię o placówkach powstałych przed 2011r. oraz o czasie ich funkcjonowania.
Art. 229.9 nieszczęsnej ustawy z 9 czerwca 2011r. mówi że mogą te placówki funkcjonować najwyżej do 31 grudnia 2017r. ? Czy dobrze to rozumiem? A jeżeli tak to może ktoś mi pomoże zrozumieć dlaczego tylko przez 5 lat od momentu wejscia w życie ustawy o pieczy ??? Jaka jest róznica między publuczną a niepubliczną placówką ??? Przecież powinno chodzić czy placówka działa dobrze czy żle !
Nurtuje mnie jeszcze sprawa liczby dzieci w placówkach niepublicznych podam przykład swojej niepublicznej placówki - umowe z powiatem mamy do 2014 do kwietnia. Po tym czasie dostałem informację do naszego pcpr - u że po tym okresie moga oni podpisać z nami umowę tylko na 14 dzieci. Czy to jest prawnie słuszne? Przecież art. 230 mówi że liczba dzieci w placówkach o których mowa w art. 229 ust. 1-4 i 7 od dnia wejścia w życie ustawy z 9 czerwca nie może przekroczyć 30 a art. 229.9 mówi iż niepubliczne placówki o których mowa w ust. 1-4 i 7 .......
Czyli placówka niepubliczna całodobowa typu socjalizacyjnego tak jak moja to placówka z art.229.2 czyli art. 230 dotyczy także mojej placówki a to z kolei oznaczałoby że liczba dzieci w mojej placówce może wynieść do 30 i nowa umowa natyle mogłaby być podpisana?!
Czy ja źle rozumuje może ktoś by mnie w tym utwierdził bądź pouczył.
W tej sprawie napisałęm pismo do MPiPS czekam na odpowiedź.
Proszę również o informacje od innych niepublicznych placówek opiek - wychow. Jak u nich sprawa wygląda.
Przepraszam z góry za taki długo post.