Nowe dodatki

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Re: Nowe dodatki

Post autor: :-) »

kamos90 pisze: 10 gru 2020, 13:18 Witam serdecznie, miałem pewną trudna sprawę i kontaktowałem się z Ministerstwem celem zasięgnięcia informacji, i tam w rozmowie z Panią która przygotowuje projekt ustawy o nowym DM powiedziano mi, że to jest PEWNE że nowa ustawa będzie, miała być na kwiecień, ale z powodu kilku niedociągnięć w ustawie wszystko przeciągnęło się i nowa ustawa ma obowiązywać od 1 lipca 2021, więc moi drodzy można powoli nastawić się na zmiany w DM. Pozdrawiam
zmiany w ustawie dodatkow mieszkaniowych było pewne ze wejda bo wygasnie rozporzadzenie...natomiast nie jest wiadome co z doplatami do dodatków, tzw 1500 :)
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Post autor: :-) »

:-) pisze: 10 gru 2020, 14:28
kamos90 pisze: 10 gru 2020, 13:18 Witam serdecznie, miałem pewną trudna sprawę i kontaktowałem się z Ministerstwem celem zasięgnięcia informacji, i tam w rozmowie z Panią która przygotowuje projekt ustawy o nowym DM powiedziano mi, że to jest PEWNE że nowa ustawa będzie, miała być na kwiecień, ale z powodu kilku niedociągnięć w ustawie wszystko przeciągnęło się i nowa ustawa ma obowiązywać od 1 lipca 2021, więc moi drodzy można powoli nastawić się na zmiany w DM. Pozdrawiam
zmiany w ustawie dodatkow mieszkaniowych było pewne ze wejda bo wygasnie rozporzadzenie...natomiast nie jest wiadome co z doplatami do dodatków, tzw 1500 :)
https://orka.sejm.gov.pl/opinie9.nsf/naz ... /534_u.pdf
Cytrynka
Stażysta
Zajmuję się: DM/KDR/ZP
Kontakt:

Post autor: Cytrynka »

Art. 49. 1. Dodatek mieszkaniowy powiększony o dopłatę z Funduszu Przeciwdziałania COVID-19, o której mowa w art. 15zzzic ust. 1 ustawy zmienianej w art. 24, gmina wypłaca od 60. dnia następującego po dniu wejścia w życie niniejszego przepisu, przy czym pierwszej wypłaty gmina dokonuje nie później niż 75. dnia po dniu wejścia w życie niniejszego przepisu. W przypadku dodatku mieszkaniowego powiększonego o dopłatę z Funduszu Przeciwdziałania COVID-19 przyznanego za miesiące poprzedzające miesiąc, w którym gmina rozpoczęła wypłaty zgodnie z terminem wskazanym w zdaniu pierwszym, pierwsza wypłata obejmuje również wypłatę tych dodatków mieszkaniowych.2. Środki, o których mowa w art. 15zzzif ust. 2 ustawy zmienianej w art. 24, na pierwsze półrocze 2021 r., są przekazywane gminie na jej wniosek składany w terminie 21 dni od dnia wejścia w życie niniejszego przepisu. 3. Przekazanie dwóch pierwszych miesięcznych rat, o których mowa w art. 15zzzif ust. 4 ustawy zmienianej w art. 24, w pierwszym półroczu 2021 r., następuje w terminie 50 dni od dnia wejścia w życie niniejszego przepisu.

Witam
czy nas juz to obowiązuje.... czy trzeba do końca roku zapotrzebować te pieniądze na wypłaty?? mamy do 21 dni od wejscia ustawy złożyc wniosek na dotacje??czyli od 11 grudnia do konca roku jest 21 dni??
Marek1992
Referent
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW
Kontakt:

Post autor: Marek1992 »

Ustawa nie została jeszcze podpisana przez prezydenta RP.
ODPOWIEDZ