babka złożyła wniosek na pierwsze dziecko 27.06. do wniosku dołączyła orzeczenie o niepełnosprawności wydane w czerwcu, wniosek o niepełnosprawność złożony w czerwcu, niepełnosprawność datuje się od 13 r.ż., dziecko ma 14 lat.
Od kiedy mam przyznać świadczenie od 01.04. (niepełnosprawność od13 r.ż.) czy od 01.06 (od dnia wydania orzeczenia)
nowe orzeczenie o niepełnosprawności
Re: nowe orzeczenie o niepełnosprawności
Z tego co czytałam to ja bym dała od dnia złożenia wniosku o niepełnosprawność ale jeszcze upewnij się tylko to jeśli chodzi o dochód bo przekracza 800 zł jeśli nie przekracza to od kwietnia
- voodoo
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Dowiadywałem się u koleżanki z rodzinnego- liczy się data złożenia wniosku o wydanie orzeczenia o niepełnosprawności (nie mylić z datą wydania orzeczenia!).
voodoo ma racje. Musisz z orzeczenia wyciągnąć datę złożenia wniosku na komisję.
Załóżmy że wniosek złożony na komisję w maju orzeczenie wydane w czerwcu to na kwiecień 800 kryterium a od maja 1200. Jeśli w czerwcu wniosek złożony i wydane orzeczenie to kwiecień i maj 800 kryterium a od czerwca 1200 (nie zapominaj że wniosek złożony przed 1 lipca i ustalasz prawo od kwietnia)
Art.18 ust.3 tam pisze od kiedy ustalasz w przypadku orzeczenia o niepełnosprawności.
Załóżmy że wniosek złożony na komisję w maju orzeczenie wydane w czerwcu to na kwiecień 800 kryterium a od maja 1200. Jeśli w czerwcu wniosek złożony i wydane orzeczenie to kwiecień i maj 800 kryterium a od czerwca 1200 (nie zapominaj że wniosek złożony przed 1 lipca i ustalasz prawo od kwietnia)
Art.18 ust.3 tam pisze od kiedy ustalasz w przypadku orzeczenia o niepełnosprawności.
Oprócz nowe orzeczenie o niepełnosprawności - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
marnotrawienie 500+
wykonywanie władzy rodzicielskiej
Czy przeprowadzacie wywiady gdy...
prośba do Elmera
skład rodziny: alimenty bez rozwodu
rozwód i alimenty
Jeden ojciec trzy matki
Elmer i inni bardzo prosze o pomoc
Pomocy
uzysk dochodu chorobowe rehabilitacyjne
bez rozpatrzenia
rzeczówka w 500+