Nowe specjalności zawodowe pracowników socjalnych a podwyżki - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 23 lip 2014, 19:46

W założeniach do zmian ustawy o pomocy społecznej czytamy o nowych specjalnościach zawodowych pracowników socjalnych: Asystentura i mediacja socjalna; Organizator usług socjalnych; Animator społeczności lokalnych. Dowiadujemy się, że pracownik socjalny ma stać się "profesjonalistą dysponującym kompetencjami do podejmowania mediacji i animacji społ. lokalnej". Szczerze mówiąc wiele osób z naszego środowiska nie ma kompletnie motywacji do kolejnych szkoleń i specjalizacji. Szanowne ministerstwo zakłada, że pracownik socjalny ma kształcić się do śmierci, za czym nie idą kompletnie żadne podwyżki! Zero szacunku dla człowieka. Wiele z nas już jedną specjalizację zawodową ukończyło, dodatkowo studia podyplomowe i magisterskie - tymczasem na pasku nadal marne 1600 zł netto! ;(

Czytając te błyskotliwe pomysły odechciewa się wszystkiego - to nie zapłacona, ciężka praca!

Mam więc do Was pytanie: Jak w Waszych Ośrodkach wyglądają podwyżki za specjalizację. W moim to tylko marna jałmużna w wys. 80,00 zł brutto :(

Czy Ministerstwo przewiduje w końcu jakieś podwyżki dla pracowników socjalnych?
Rodrick_86
Stażysta
Od: 05 cze 2014, 17:00
Zajmuję się:

Napisano: 23 lip 2014, 22:02

u mnie 200 brutto, z tym że jednorazowo...
ale list gratulacyjny od łaskawcy - bezcenny :lol:
p..

Napisano: 23 lip 2014, 23:17

aha, no i bez awansu
p..

Napisano: 24 lip 2014, 7:21

Pewnie zakładają, ze przyjmie sie młodych, po studiach z tymi specjalnościami
BadAss

Napisano: 24 lip 2014, 9:04

widać wszędzie jest tak samo a problem tkwi w nas samych. Zrzucają nam na głowy masę zadań , klepią po ramieniu , chwalą w 4 ścianach , manipulują .Za niczym nie idą pieniądze . Trzeba mieć siłę przebicia , nie rozczulać się nad sobą , ale konsekwentnie dążyć do zmian --- w końcu pomagamy innym , pomóż sobie .... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Frustracja

Napisano: 24 lip 2014, 11:24

Frustracja, święta racja. jako podążający tą wyboistą drogą stwierdzam, że nie jest łatwo, ale da się. nawet jak pan nie okaże się łaskawy i awansu nie da, to przynajmniej mocniejszy jestem w tym, że nie dałem się złamać i się nie sk...wiłem. a w życiu prywatnym i zawodowym wzmacnianie kręgosłupa moralnego bardzo jest przydatne.
p..

Napisano: 24 lip 2014, 12:06

po przedłożeniu kierownikowi dyplomu ze specjalizacji I stopnia z wynikiem bardzo dobry usłyszałam - wpiąć do akt
ewa 1

Napisano: 24 lip 2014, 13:49

Ale to nie jest wina kierownika. Jak w każdym ośrodku ograniczony jest fundusz płac. uważam,że powinny być tu rozwiązania systemowe, awans jak np. u nauczycieli.
Ania2

Napisano: 24 lip 2014, 13:56

żenada 14 zł :( nigdy więcej takich specjalizacji
prac

Napisano: 24 lip 2014, 17:14

Ania2 pisze:Ale to nie jest wina kierownika. Jak w każdym ośrodku ograniczony jest fundusz płac. uważam,że powinny być tu rozwiązania systemowe, awans jak np. u nauczycieli.
Prawda jest taka, że dla chcącego nic trudnego, jakby Kierownik chciał to by dał - to przez to, że zrobili z nas pracowników administracyjnych, których można wysłać w teren (bo jest dodatek) po wywiad w celu umorzenia zaległości za podatki lub śmieci. Jestem zawalony robotą papierkową i nie mam czasu na pracę socjalną.

Nauczyciele mają silne związki zawodowe, które walczą o przywileje dla nich, jest karta nauczyciela itp.
Rodrick_86
Stażysta
Od: 05 cze 2014, 17:00
Zajmuję się:

Strona 1 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x