nowe świadczenie - Wsparcie kobiet w ciąży i rodzin „Za życiem”

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 02 sty 2017, 10:57

Czyli jak teraz przyjdzie młoda matka to dostanie:
- jednorazową zapomogę ( becik ) z kryterium 1922zl
- jednorazowe świadczenie - bez kryterium ) jeżeli dziecko upośledzone
- świadczenie rodzicielskie- bez kryterium
- zas,. rodz. i dodatek z tyt. urodz. dziecka i rehabilitacyjny( kryterium 764 zł )
- oczywiście świadczenie wychowawcze - kryterium 1200zł
- zas. piel.- bez kryterium
- św. piel. otrzyma niepracujący ojciec - bez kryterium

NAPRAWDĘ czy przeholowałam
?///?

Napisano: 02 sty 2017, 11:35

no żeby mieć kryterium 1200 do 500 plus i 764 do rodzinnego to musi mieć orzeczenie o niepełnosprawności dziecko
gasiak

Napisano: 02 sty 2017, 12:10

Serio? I zazdrościsz tej kobiecie tych 4000 zł? Albo świadczenie pielęgnacyjnego czy zasiłku pielęgnacyjnego?
Gość

Napisano: 02 sty 2017, 15:01

Gość pisze:Serio? I zazdrościsz tej kobiecie tych 4000 zł? Albo świadczenie pielęgnacyjnego czy zasiłku pielęgnacyjnego?
nikt nikomu nie zazdrości
przynajmniej ja nie zazdroszczę jak dla mnie nawet 10 tys czy 100 może mieć wypłacone
gasiak

Napisano: 03 sty 2017, 15:54

jak dla mnie wiele z tych orzeczeń jest grubo naciągane a te kobiety mogly by isć do pracy, jestem za stopniowaniem stopni niepełnosprawności tak jak mialo to być również do tych wszystkich którzy pobierają szo i zdo, tak naprawdę ci co potrzebują pomocy to jej nie mają
osa

Napisano: 03 sty 2017, 17:10

A skąd takie pytanie o zazdrość? Ani nie zazdroszczę ani nawet nie było ironii w moim wpisie.... nie wiem skąd TWOJA złośliwość.....

Tak po prostu analizuję ustawę w związku z nowościami od 01.01.2017r.

A sytuacja taka może się zdarzyć bo dotyczy również dzieci urodzonych w 2016r. więc mogą juz mieć orzeczenia o niepełnosprawności.
?///?

Napisano: 04 sty 2017, 15:25

czyli te matki które urodziły w 2016 roku i ich dzieci mają orzeczenie o niepełnosprawności od urodzenia mogą się starać o to świadczenie? ale wtedy takie zaświadczenie od lekarza tez jest potrzebne czy ozrzeczenie wystarczy?
osa

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x