nowelizacja a ZRZ Wielodzietne - Stare tematy

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 28 maja 2012, 11:18

~borda
podaj proszę podstawę prawną,

żyjemy w jednym kraju , obowiązuje jedna ustawa , ale co powiat to inna interpretacja .
~rz

Napisano: 28 maja 2012, 20:02

działa to w powiecie wejherowskim
~borda

Napisano: 29 maja 2012, 15:55

borda
wielkie dzięki.

jak to jest jedna ustawa , a co powiat to inna interpretacja ?

SĄ DZIECI I DZIECI :((

kraju mój kraju barwny..........
~rz

Napisano: 30 maja 2012, 12:59

art 234 ust. 4 , art. 88 ust. 4
~Ania

Napisano: 30 maja 2012, 14:14

A jakie jest wasze zdanie na taką interpretację zmian w art. 83 ust. obecnie 3a

Słowo zasadność zamieniono słowem potrzeba i zgodnie z interpretacja z jaką się spotkałam można teraz spokojnie odmówić tej pomocy rodzinie powołując się na brak środków finansowych w powiecie oraz na to, iż rodzina zastępcza jest w stanie samodzielnie zaspokoić tę potrzebę (ma na to wystarczające środki). Oczywiście organizator pisze w opinii - pisząc lakonicznie - iż nie ma takiej potrzeby.

Co wy na to??
~iwa

Napisano: 30 maja 2012, 17:34

https://www.polskieradio.pl/51/641/Artyk ... zastepczej

Jasno mówi o priorytetach i takie działanie organizatora pozwoli na jego opuszczenie stanowiska pracy.
~rz

Napisano: 02 cze 2012, 12:08

Chyba błędnie interpretujesz zapisy nowej ustawy. W art. 54 jest mowa o rodzinach zastępczych niezawodowych, nie ma mowy o wielodzietnych zawodowych rodzinach zastępczych, ale jak sama nazwa wskazuje jest to rodzina zawodowa. Poza tym w nowelizacji ustawy z 27 kwietnia 2012r nie ma zapisu, że w rodzinach zastępczych zawodowych, gdzie przebywa więcej niż troje dzieci na wniosek tej rodziny, starosta przydziela osobę do pomocy przy sprawowaniu opieki nad dziećmi lub przyznaje środki na utrzymanie lokalu tylko cyt.w art. 57:
a) uchyla się ust. 1,
b) po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:
„1a. W przypadku gdy w rodzinie zastępczej zawodowej lub rodzinie zastępczej niezawodowej przebywa więcej niż 3 dzieci, na wniosek rodziny zastępczej, zatrudnia się osobę do pomocy przy sprawowaniu opieki nad dziećmi i przy pracach gospodarskich. oraz c) po ust. 3 dodaje się ust. 3a w brzmieniu:
„3a. Środki finansowe, o których mowa w ust. 2, starosta jest zobowiązany przyznać rodzinie zastępczej zawodowej, w której umieszczono powyżej 3 dzieci i osób, które osiągnęły pełnoletność przebywając w pieczy zastępczej, o których mowa w art. 37 ust. 2, oraz jeżeli potrzeba przyznania tych środków zostanie potwierdzona w opinii organizatora rodzinnej pieczy zastępczej.”;
Tak więc z zapisów nowelizacji ustawy wynika jasno, że starosta jest zobowiązany przyznać obydwa te świadczenia w przypadku jeśli w rodzinach zastępczych zawodowych przebywa więcej niż troje dzieci. Znając życie na pewno PCPRy wraz ze starostami będą szukać różnych furtek, aby tych świadczeń nie przyznać, ale to już inne zagadnienie.
~Zbyniu.

Napisano: 18 cze 2012, 22:28

ZRZ Wielodzietna.
jestem traktowana wciąż z 2004 r na podstawie ustawy o pomocy społecznej,
a otrzymałam zaproszenie powołujące się na nową ustawę art 128-130 na spotkanie ,którego celem będzie dokonanie oceny sytuacji dzieci ???

albo mnie przymuliło , albo ktoś żarty robi .

jak to jest , dotyczy mnie nowa ustawa tam gdzie wygodniej , a tam gdzie mniej wygodnie (finanse) mnie nie dotyczy? .
~rz

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x