Tylko jak to się będzie miało do daty granicznej 11 sierpnia 2022r. na zgłoszenie źródła ciepła - nowy adres, inne zgłoszenie ale starego źródła ciepłajasiak pisze: 09 wrz 2022, 14:01pan z miniterstwa stwierdził, że mają zrobić porządek z numeracjątarzan123 pisze: 09 wrz 2022, 8:19 W mojej gminie jest wiele budynków wielorodzinnych z tym samym adresem zamieszkania. I przyjeliśmy takie rozwiązanie: jeżeli są oddzielne księgi KW to będziemy przyznawały tyle dodatków ile jest ksiąg wieczystych na jeden adres. Nie wyobrażam sobie tego, że w budynku są oddzielne mieszkania, mieszkają obcy ludzie i my im mówimy, że dostaną 1 dodatek do podziału. Co o tym myślicie?
Nowy dodatek węglowy - Kopciuch +
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS/ŚR/ŚW/FA
- Kontakt:
Re: Nowy dodatek węglowy - Kopciuch +
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
nie wiem jak to miałby by odbyć spotkanie dno ....Sawa81 pisze: 12 wrz 2022, 9:45Tylko jak to się będzie miało do daty granicznej 11 sierpnia 2022r. na zgłoszenie źródła ciepła - nowy adres, inne zgłoszenie ale starego źródła ciepłajasiak pisze: 09 wrz 2022, 14:01pan z miniterstwa stwierdził, że mają zrobić porządek z numeracjątarzan123 pisze: 09 wrz 2022, 8:19 W mojej gminie jest wiele budynków wielorodzinnych z tym samym adresem zamieszkania. I przyjeliśmy takie rozwiązanie: jeżeli są oddzielne księgi KW to będziemy przyznawały tyle dodatków ile jest ksiąg wieczystych na jeden adres. Nie wyobrażam sobie tego, że w budynku są oddzielne mieszkania, mieszkają obcy ludzie i my im mówimy, że dostaną 1 dodatek do podziału. Co o tym myślicie?
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
przecież to będzie deklaracja na zupełnie inny adres czyli jak nowa, pierwszorazowa 

-
- VIP
- Kontakt:
no ok, ale to co ludzie mogą sami w deklaracji CEEB wpisać 15/1, 15/2 ... ? czy muszą zgłosić gdzieś zmianę adresu ? jeśli muszą to zgłaszać to gdzie ? bo Ci co kombinują to tam mi nie żal, ale mam sporo rodzin, gdzie pod 1 numerem jest więcej mieszkań, są rodziny, które pod numerem mieszkają, a są dwa budynki, albo rodziny gdzie każda ma swój piecTom. pisze: 12 wrz 2022, 10:43 przecież to będzie deklaracja na zupełnie inny adres czyli jak nowa, pierwszorazowa![]()
- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
nie powinno być deklaracji na takie adresy bo tak się oznacza lokale w budynku deklaracje powinna być na 15
tam gdzie lokale to idą do ewidencji ludności i podają nowy adres /1, /2 itd i temat załatwiony
jak więcej niż jeden budynek pod jednym numerem to w wydziale nieruchomości muszą ogarnąć, żeby im literkę dołożyli
tam gdzie lokale to idą do ewidencji ludności i podają nowy adres /1, /2 itd i temat załatwiony
jak więcej niż jeden budynek pod jednym numerem to w wydziale nieruchomości muszą ogarnąć, żeby im literkę dołożyli
-
- VIP
- Kontakt:
ok dzięki za informacjeTom. pisze: 12 wrz 2022, 11:33 nie powinno być deklaracji na takie adresy bo tak się oznacza lokale w budynku deklaracje powinna być na 15
ja np. mam deklaracje 2 osób, różne nazwiska na 1 adres - z tego co wiem każdy jest właścicielem swojej połowy, no ale nie mają numerów nadanych /1 /2, albo dom wielorodzinny mieszka tam z 10 rodzin a wszyscy pod 1 numerem ...
albo mam przedszkole gmina złożyła deklaracje osobno na przedszkole osobno na lokale mieszkalne i jest zaznaczone budynek wielorodzinny ale nie ma /1 /2 itd
- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
im dłużej w tym siedzę tym jestem bardziej przekonany, że ta ceeb to wielka lipa a nie sensowna ewidencja bo przez to, że gminy tego nie weryfikują przy składaniu to tam są cuda a nie rzeczywiste dane
-
- Referent
- Zajmuję się: ps
Tam jest WSZYTKO ja mam nieruchomości gminne zgłoszone przez mieszkańców, potem przez administratorów. Domy jednorodzinne, teraz pozmieniane na wielorodzinne (klienci myśleli na początku, że jak z jednorodzinnego zrobią wielorodzinny to może tam być 15 rodzin pod jednym adresem). W dodatku nikt odpowiedzialny za tą bazę nie czuje się winny i odpowiedzialny za bajzel, który już w niej jest i za ten który nadal robią!Tom. pisze: 12 wrz 2022, 12:02 im dłużej w tym siedzę tym jestem bardziej przekonany, że ta ceeb to wielka lipa a nie sensowna ewidencja bo przez to, że gminy tego nie weryfikują przy składaniu to tam są cuda a nie rzeczywiste dane
-
- Referent
- Zajmuję się: ps
Tak sobie jeszcze patrzę na ustawę o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków i tam jest taki zapis art 27g ust 3 deklaracja zawiera pkt 5) informacje o liczbie i rodzaju eksploatowanych w obrębie nieruchomości źródeł ciepła lub źródeł spalania paliw, o których mowa odpowiednio w art. 27a ust. 2 pkt 1 lit. a i c, oraz o ich przeznaczeniu i wykorzystywanych w nich paliwach. Nie macie takiego poczucia, że ktoś, kto wprowadzał te "puste" deklaracje bez informacji o liczbie zainstalowanych i eksploatowanych źródeł i nie miał obowiązku weryfikacji tych deklaracji????
-
- VIP
- Kontakt:
ale jak składali te deklaracje, to kto by pomyślał o węglowym, osłonowy to nie taka kasa i czy drewno, czy węgiel należało sięTom. pisze: 12 wrz 2022, 12:02 im dłużej w tym siedzę tym jestem bardziej przekonany, że ta ceeb to wielka lipa a nie sensowna ewidencja bo przez to, że gminy tego nie weryfikują przy składaniu to tam są cuda a nie rzeczywiste dane
Oprócz Nowy dodatek węglowy - Kopciuch + - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
do TOMA -13
kolejny wniosek z innym składem rodziny
Dodatek osłonowy
zakład karny
odliczanie 13
Rodzina zastępcza
mieszkanie sprzedane w 2020 a kupione w 2021
jednoosobowe gospodarstwo domowe
numerowanie w programach Sygnity
osoba w dps a druga rata
dochód z zagranicy
niezamieszkuje