pewnie miał obowiązek, ale zrobił jak zrobił i to teraz nasz problemelinka85 pisze: 12 wrz 2022, 13:16 Tak sobie jeszcze patrzę na ustawę o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków i tam jest taki zapis art 27g ust 3 deklaracja zawiera pkt 5) informacje o liczbie i rodzaju eksploatowanych w obrębie nieruchomości źródeł ciepła lub źródeł spalania paliw, o których mowa odpowiednio w art. 27a ust. 2 pkt 1 lit. a i c, oraz o ich przeznaczeniu i wykorzystywanych w nich paliwach. Nie macie takiego poczucia, że ktoś, kto wprowadzał te "puste" deklaracje bez informacji o liczbie zainstalowanych i eksploatowanych źródeł i nie miał obowiązku weryfikacji tych deklaracji????
Nowy dodatek węglowy - Kopciuch +
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
Re: Nowy dodatek węglowy - Kopciuch +
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
https://next.gazeta.pl/next/7,151003,28 ... =BoxOpImg9
po nowelizacji trzeba będzie aktualizować zapotrzebowania

-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/CP/DO/DW
- Kontakt:
takiego bałaganu to nie było nigdyTom. pisze: 13 wrz 2022, 13:29 https://next.gazeta.pl/next/7,151003,28 ... =BoxOpImg9
![]()
![]()
po nowelizacji trzeba będzie aktualizować zapotrzebowania

"You know what I think? It don't really matter what I think."
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Mój ulubiony fragment:
No to albo wyłudzenie, albo zezwalały przepisy...Aleksander Brzózka, rzecznik prasowy Ministerstwa Klimatu i Środowiska również informował, że samorządy odnotowują w ostatnich tygodniach próby wyłudzenia dodatku węglowego oraz próby składania wniosków przez osoby, którym dodatek nie przysługuje. Podkreślił, że takich przypadków wyłudzenia świadczenia "jest mnóstwo". Powszechne stały się sytuacje, gdy dwie rodziny mieszkające pod jednym dachem i ogrzewające się tym samym piecem, wnioskowały o dodatki niezależnie od siebie. I tak na jeden piec nawet kilka razy wnioskowano o dopłatę. Na to bowiem zezwalały przepisy.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Ciekawe którym art. poparta jest ta próba wyłudzenia, dwa gospodarstwa-1 piecZofia pisze: 13 wrz 2022, 13:48 Mój ulubiony fragment:No to albo wyłudzenie, albo zezwalały przepisy...Aleksander Brzózka, rzecznik prasowy Ministerstwa Klimatu i Środowiska również informował, że samorządy odnotowują w ostatnich tygodniach próby wyłudzenia dodatku węglowego oraz próby składania wniosków przez osoby, którym dodatek nie przysługuje. Podkreślił, że takich przypadków wyłudzenia świadczenia "jest mnóstwo". Powszechne stały się sytuacje, gdy dwie rodziny mieszkające pod jednym dachem i ogrzewające się tym samym piecem, wnioskowały o dodatki niezależnie od siebie. I tak na jeden piec nawet kilka razy wnioskowano o dopłatę. Na to bowiem zezwalały przepisy.

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Myślę ze wielu z nas ma screeny ze stron gov o tym ze sami zachecali do takich wniosków, że kilka gosp domowych moze miec 1 piec i kazdemu gosp przysługuje 3 tys. ja taki screen mam.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Stypendia szkolne
- Kontakt:
Co robicie w sytuacji kiedy pod jednym adresem jest kilka deklaracji ?? Wybieracie tą najnowszą ? A co w sytuacji jak wiem, że pod jednym adresem znajdują się 2 domy i obie deklaracje są zgodne z prawdą ? 

-
- Praktykant
- Zajmuję się: SP/ŚR/FA
- Kontakt:
My zachęcamy ludzi aby "dorobili" sobie literę na budynku i wtedy będzie inny adres 

-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
a możesz mi powiedzieć gdzie to załatwić ?agamgops pisze: 14 wrz 2022, 9:23 My zachęcamy ludzi aby "dorobili" sobie literę na budynku i wtedy będzie inny adres![]()
próbowałam szukać info w necie, ale piszą, że zaświadczenie starostwo, że koszt 1500zł
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2022, 9:45 przez jasiak, łącznie zmieniany 1 raz.
Oprócz Nowy dodatek węglowy - Kopciuch + - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
do TOMA -13
kolejny wniosek z innym składem rodziny
Dodatek osłonowy
zakład karny
odliczanie 13
Rodzina zastępcza
mieszkanie sprzedane w 2020 a kupione w 2021
jednoosobowe gospodarstwo domowe
numerowanie w programach Sygnity
osoba w dps a druga rata
dochód z zagranicy
niezamieszkuje