Nowy dodatek węglowy - Kopciuch +
-
- Referent
- Zajmuję się: ps
Re: Nowy dodatek węglowy - Kopciuch +
no to jak to rozumiecie "wpisane lub zgłoszone do centralnej ewidencji emisyjności
budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r.
o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji
emisyjności budynków (Dz. U. z 2022 r. poz. 438, 1561 i 1576), do dnia 11
sierpnia 2022 r., albo po tym dniu – w przypadku głównych źródeł ogrzewania
wpisanych lub zgłoszonych po raz pierwszy do centralnej ewidencji
emisyjności budynków, o których mowa w art. 27g ust. 1 tej ustawy.”
To jak ktoś sobie teraz robi korektę, bo wcześniej nie zaznaczył, że źródło jest zainstalowane i eksploatowane i jest źródłem c.o to co ma odmowę????
To jak ktoś sobie teraz robi korektę, bo wcześniej nie zaznaczył, że źródło jest zainstalowane i eksploatowane i jest źródłem c.o to co ma odmowę????
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/FA/CP
- Kontakt:
No właśnie, a co w sytuacji gdy ktoś zaktualizował sobie deklarację CEEB w lipcu a pracownik urzędu wprowadził tą deklarację we wrześniu? Mamy pół roku na wprowadzenie deklaracji, więc osoba składająca aktualizację zmieściła się w ich terminie i pracownik urzędu też nie popełnił błędu bo ma pół roku na wprowadzenie.elinka85 pisze: 05 wrz 2022, 14:37 no to jak to rozumiecie "wpisane lub zgłoszone do centralnej ewidencji emisyjności
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SW, SR
- Kontakt:
Już widzę te odmowy, nie przyznajemy, bo deklaracja została zaktualizowana po 11 sierpnia, w sumie sami nie wiemy co Pan/Pani zmieniła, bo z ceebu to nie wynika, ale i tak odmawiamy
A tak w ogóle to art. 27 g ust.1 na który powołują się przepisy zmieniajace mówi, że "Właściciel lub zarządca budynku lub lokalu składa do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta deklarację o źródłach ciepła lub źródłach spalania paliw, o których mowa odpowiednio w art. 27a ust. 2 pkt 1 lit. a i c, zwaną dalej "deklaracją", w terminie 14 dni od dnia pierwszego uruchomienia tego źródła ciepła lub źródła spalania paliw"
Ja to rozumiem tak, że wszyscy spóźnialscy, których dopiero dodatek węglowy zmotywował do złożenia deklaracji do CEEBu to niestety będą musieli dostawać odmowy, bo w 99% przypadków to nie są nowe źródła ciepła.

A tak w ogóle to art. 27 g ust.1 na który powołują się przepisy zmieniajace mówi, że "Właściciel lub zarządca budynku lub lokalu składa do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta deklarację o źródłach ciepła lub źródłach spalania paliw, o których mowa odpowiednio w art. 27a ust. 2 pkt 1 lit. a i c, zwaną dalej "deklaracją", w terminie 14 dni od dnia pierwszego uruchomienia tego źródła ciepła lub źródła spalania paliw"
Ja to rozumiem tak, że wszyscy spóźnialscy, których dopiero dodatek węglowy zmotywował do złożenia deklaracji do CEEBu to niestety będą musieli dostawać odmowy, bo w 99% przypadków to nie są nowe źródła ciepła.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/FA/CP
- Kontakt:
Ja to rozumiem tak, że właśnie spóźnialscy, którzy żadnej deklaracji jeszcze nie złożyli to na spokojnie dostaną bo zapis brzmi " w przypadku głównych źródeł ogrzewaniaTulli pisze: 05 wrz 2022, 19:37 Już widzę te odmowy, nie przyznajemy, bo deklaracja została zaktualizowana po 11 sierpnia, w sumie sami nie wiemy co Pan/Pani zmieniła, bo z ceebu to nie wynika, ale i tak odmawiamy![]()
emisyjności budynków, "czyli jak ktoś składa po prostu pierwszą deklarację, niekoniecznie na nowe źródło ciepła.
A co z tymi co złożyli poprawki przed 11 sierpnia a pracownik wprowadził np we wrześniu? Przeciez jeden i drugi nie popełnił błędu.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
https://serwisy.gazetaprawna.pl/samorza ... iosek.html
- Najlepsza byłaby taka sytuacja, gdyby wszystkie wnioski mogły być rozpatrywane w oparciu o te same przepisy. Jednak nie możemy czekać, musimy się nimi na bieżąco zajmować, nie tylko ze względu na biegnące terminy, ale też to, że jest ich tak dużo, a wkrótce dojdą do nich kolejne, dotyczące dodatków dla ogrzewających domy olejem i gazem - podkreśla Natalia Siekierka, kierowniczka działu świadczeń rodzinnych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej we Wrocławiu.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/FA/40UA/IT/VAT GAZ/DO/czyste pow
- Kontakt:
lub jak kto woli ten artykuł za free
https://forsal.pl/biznes/energetyka/art ... konca.html
https://forsal.pl/biznes/energetyka/art ... konca.html
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW DO FA
- Kontakt:
Jest jakiś oficjalny projekt zmian ?
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
już nawet nie projekt a uchwalone przez sejm poszło do senatu...
https://orka.sejm.gov.pl/opinie9.nsf/na ... 543_u3.pdf
https://orka.sejm.gov.pl/opinie9.nsf/na ... 543_u3.pdf
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA ŚR DO
- Kontakt:
Ja jestem załamana. Nie wiemy co robić, wniosków mamy mnóstwo, pierwsze wypłaty powinny iść 16.09. nikt nic nie mówi o planie, a pieniądze na podstawowe artykuły biurowe się skończyły. Jesteśmy małym ośrodkiem a musieliśmy kupić program, papier, segregatory, szkolenia, laptop.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: referent
- Kontakt:
Przeczytałam iiiii uf mogą nam tylko przekazać dodatki dla gospodarstw domowych. A ja cały czas bałam się że wszystko nam wsadzą!!! I nawet napisałam odmowę przyjęcia dodatkowych obowiązków bo ku...a kiedy to robić, nauczyć się tych wzorów, obliczeń jak nawet nie ma czasu na przeczytanie ze zrozumieniem projektu....
Oprócz Nowy dodatek węglowy - Kopciuch + - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
do TOMA -13
kolejny wniosek z innym składem rodziny
Dodatek osłonowy
zakład karny
odliczanie 13
Rodzina zastępcza
mieszkanie sprzedane w 2020 a kupione w 2021
jednoosobowe gospodarstwo domowe
numerowanie w programach Sygnity
osoba w dps a druga rata
dochód z zagranicy
niezamieszkuje