Nowy dodatek węglowy - Kopciuch +
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA
- Kontakt:
Re: Nowy dodatek węglowy - Kopciuch +
Tak dostaliśmy. Jak się już uporamy z tymi dodatkami, to będziemy pisać doniesienia do prokuratury,a na koniec chyba będziemy siedzieć w kiciu z połową gminy 

-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA
- Kontakt:
Jeśli chcieli odsiać ludzi, którzy dopisywali węgiel, to kretyńsko zredagowali to nowe brzmienie art. 2 ust. 1. Dla mnie jedyną oczywistą sytuacją jest odmowa jeśli wcześniej złożono deklarację np. na gaz, a po 11 sierpnia zgłoszono jeszcze kominek. Co innego przy dylematach drewno/węgiel. Zauważcie, że mówi się tam o źródle ciepła, a to - bez względu na to czy jest opalane węglem czy drewnem - jest tym samym źródłem, które było zgłoszone wcześniej. zobaczę co mi zaopiniuje prawnik, ale przy takiej interpretacji jest przynajmniej szansa by nie trzepać odmów za darmo.
-
- Referent
- Zajmuję się: FA,Św, Śr,
- Kontakt:
smalena pisze: 08 wrz 2022, 10:06 Tak dostaliśmy. Jak się już uporamy z tymi dodatkami, to będziemy pisać doniesienia do prokuratury,a na koniec chyba będziemy siedzieć w kiciu z połową gminy![]()
dobre, idealna puenta

-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA ŚR DO
- Kontakt:
nie konca się zgodze, a co z osobami które zgłosiły kolejne źródło ciepła i oświadczą, że jest ono nowym źródłemmaksencjusz pisze: 08 wrz 2022, 10:10 Jeśli chcieli odsiać ludzi, którzy dopisywali węgiel, to kretyńsko zredagowali to nowe brzmienie art. 2 ust. 1. Dla mnie jedyną oczywistą sytuacją jest odmowa jeśli wcześniej złożono deklarację np. na gaz, a po 11 sierpnia zgłoszono jeszcze kominek. Co innego przy dylematach drewno/węgiel. Zauważcie, że mówi się tam o źródle ciepła, a to - bez względu na to czy jest opalane węglem czy drewnem - jest tym samym źródłem, które było zgłoszone wcześniej. zobaczę co mi zaopiniuje prawnik, ale przy takiej interpretacji jest przynajmniej szansa by nie trzepać odmów za darmo.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW DO FA
- Kontakt:
Poproszę o podzielenie się ta wiadomościąmaksencjusz pisze: 08 wrz 2022, 10:10 Jeśli chcieli odsiać ludzi, którzy dopisywali węgiel, to kretyńsko zredagowali to nowe brzmienie art. 2 ust. 1. Dla mnie jedyną oczywistą sytuacją jest odmowa jeśli wcześniej złożono deklarację np. na gaz, a po 11 sierpnia zgłoszono jeszcze kominek. Co innego przy dylematach drewno/węgiel. Zauważcie, że mówi się tam o źródle ciepła, a to - bez względu na to czy jest opalane węglem czy drewnem - jest tym samym źródłem, które było zgłoszone wcześniej. zobaczę co mi zaopiniuje prawnik, ale przy takiej interpretacji jest przynajmniej szansa by nie trzepać odmów za darmo.

-
- Stażysta
- Zajmuję się: referent
- Kontakt:
W mojej gminie jest wiele budynków wielorodzinnych z tym samym adresem zamieszkania. I przyjeliśmy takie rozwiązanie: jeżeli są oddzielne księgi KW to będziemy przyznawały tyle dodatków ile jest ksiąg wieczystych na jeden adres. Nie wyobrażam sobie tego, że w budynku są oddzielne mieszkania, mieszkają obcy ludzie i my im mówimy, że dostaną 1 dodatek do podziału. Co o tym myślicie?
-
- VIP
- Zajmuję się: Fszystkim
- Kontakt:
My tu gadu-gadu, a tu już mały jubileusz - setna strona wątku strzeliła 

-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
też jestem ciekawagopsik11 pisze: 08 wrz 2022, 10:23Poproszę o podzielenie się ta wiadomościąmaksencjusz pisze: 08 wrz 2022, 10:10 Jeśli chcieli odsiać ludzi, którzy dopisywali węgiel, to kretyńsko zredagowali to nowe brzmienie art. 2 ust. 1. Dla mnie jedyną oczywistą sytuacją jest odmowa jeśli wcześniej złożono deklarację np. na gaz, a po 11 sierpnia zgłoszono jeszcze kominek. Co innego przy dylematach drewno/węgiel. Zauważcie, że mówi się tam o źródle ciepła, a to - bez względu na to czy jest opalane węglem czy drewnem - jest tym samym źródłem, które było zgłoszone wcześniej. zobaczę co mi zaopiniuje prawnik, ale przy takiej interpretacji jest przynajmniej szansa by nie trzepać odmów za darmo.![]()

-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
pan z miniterstwa stwierdził, że mają zrobić porządek z numeracjątarzan123 pisze: 09 wrz 2022, 8:19 W mojej gminie jest wiele budynków wielorodzinnych z tym samym adresem zamieszkania. I przyjeliśmy takie rozwiązanie: jeżeli są oddzielne księgi KW to będziemy przyznawały tyle dodatków ile jest ksiąg wieczystych na jeden adres. Nie wyobrażam sobie tego, że w budynku są oddzielne mieszkania, mieszkają obcy ludzie i my im mówimy, że dostaną 1 dodatek do podziału. Co o tym myślicie?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS/ŚW/FA
- Kontakt:
Jak do tego wszystkiego ma sie termin 30 dni na wydanie rozstrzygnięcia ? KPA nas nie obowiązuje?
W jednej i drugiej ustawie jest mowa o terminie wypłaty dodatku węglowego, a nie o wydaniu informacji ( która kończy postępowanie). Możemy z tym czekać do czasu otrzymania srodków? Na jakiej podstawie? Nawet jak bedzie nowelizacja to 60 dni dotyczy tylko wydłużenia terminu wypłaty. Jak wy to widzicie?
W jednej i drugiej ustawie jest mowa o terminie wypłaty dodatku węglowego, a nie o wydaniu informacji ( która kończy postępowanie). Możemy z tym czekać do czasu otrzymania srodków? Na jakiej podstawie? Nawet jak bedzie nowelizacja to 60 dni dotyczy tylko wydłużenia terminu wypłaty. Jak wy to widzicie?
Oprócz Nowy dodatek węglowy - Kopciuch + - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
do TOMA -13
kolejny wniosek z innym składem rodziny
Dodatek osłonowy
zakład karny
odliczanie 13
Rodzina zastępcza
mieszkanie sprzedane w 2020 a kupione w 2021
jednoosobowe gospodarstwo domowe
numerowanie w programach Sygnity
osoba w dps a druga rata
dochód z zagranicy
niezamieszkuje