Nowy dodatek węglowy - Kopciuch +

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
smalena
Stażysta
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA
Kontakt:

Re: Nowy dodatek węglowy - Kopciuch +

Post autor: smalena »

Tak dostaliśmy. Jak się już uporamy z tymi dodatkami, to będziemy pisać doniesienia do prokuratury,a na koniec chyba będziemy siedzieć w kiciu z połową gminy :roll:
maksencjusz
Stażysta
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA
Kontakt:

Post autor: maksencjusz »

Jeśli chcieli odsiać ludzi, którzy dopisywali węgiel, to kretyńsko zredagowali to nowe brzmienie art. 2 ust. 1. Dla mnie jedyną oczywistą sytuacją jest odmowa jeśli wcześniej złożono deklarację np. na gaz, a po 11 sierpnia zgłoszono jeszcze kominek. Co innego przy dylematach drewno/węgiel. Zauważcie, że mówi się tam o źródle ciepła, a to - bez względu na to czy jest opalane węglem czy drewnem - jest tym samym źródłem, które było zgłoszone wcześniej. zobaczę co mi zaopiniuje prawnik, ale przy takiej interpretacji jest przynajmniej szansa by nie trzepać odmów za darmo.
gopsosk
Referent
Zajmuję się: FA,Św, Śr,
Kontakt:

Post autor: gopsosk »

smalena pisze: 08 wrz 2022, 10:06 Tak dostaliśmy. Jak się już uporamy z tymi dodatkami, to będziemy pisać doniesienia do prokuratury,a na koniec chyba będziemy siedzieć w kiciu z połową gminy :roll:

dobre, idealna puenta :D
gops1199
Stażysta
Zajmuję się: FA ŚR DO
Kontakt:

Post autor: gops1199 »

maksencjusz pisze: 08 wrz 2022, 10:10 Jeśli chcieli odsiać ludzi, którzy dopisywali węgiel, to kretyńsko zredagowali to nowe brzmienie art. 2 ust. 1. Dla mnie jedyną oczywistą sytuacją jest odmowa jeśli wcześniej złożono deklarację np. na gaz, a po 11 sierpnia zgłoszono jeszcze kominek. Co innego przy dylematach drewno/węgiel. Zauważcie, że mówi się tam o źródle ciepła, a to - bez względu na to czy jest opalane węglem czy drewnem - jest tym samym źródłem, które było zgłoszone wcześniej. zobaczę co mi zaopiniuje prawnik, ale przy takiej interpretacji jest przynajmniej szansa by nie trzepać odmów za darmo.
nie konca się zgodze, a co z osobami które zgłosiły kolejne źródło ciepła i oświadczą, że jest ono nowym źródłem
gopsik11
Stażysta
Zajmuję się: ŚW DO FA
Kontakt:

Post autor: gopsik11 »

maksencjusz pisze: 08 wrz 2022, 10:10 Jeśli chcieli odsiać ludzi, którzy dopisywali węgiel, to kretyńsko zredagowali to nowe brzmienie art. 2 ust. 1. Dla mnie jedyną oczywistą sytuacją jest odmowa jeśli wcześniej złożono deklarację np. na gaz, a po 11 sierpnia zgłoszono jeszcze kominek. Co innego przy dylematach drewno/węgiel. Zauważcie, że mówi się tam o źródle ciepła, a to - bez względu na to czy jest opalane węglem czy drewnem - jest tym samym źródłem, które było zgłoszone wcześniej. zobaczę co mi zaopiniuje prawnik, ale przy takiej interpretacji jest przynajmniej szansa by nie trzepać odmów za darmo.
Poproszę o podzielenie się ta wiadomością ;)
tarzan123
Stażysta
Zajmuję się: referent
Kontakt:

Post autor: tarzan123 »

W mojej gminie jest wiele budynków wielorodzinnych z tym samym adresem zamieszkania. I przyjeliśmy takie rozwiązanie: jeżeli są oddzielne księgi KW to będziemy przyznawały tyle dodatków ile jest ksiąg wieczystych na jeden adres. Nie wyobrażam sobie tego, że w budynku są oddzielne mieszkania, mieszkają obcy ludzie i my im mówimy, że dostaną 1 dodatek do podziału. Co o tym myślicie?
Korowiow
VIP
Zajmuję się: Fszystkim
Kontakt:

Post autor: Korowiow »

My tu gadu-gadu, a tu już mały jubileusz - setna strona wątku strzeliła :mrgreen:
beatab
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: beatab »

gopsik11 pisze: 08 wrz 2022, 10:23
Poproszę o podzielenie się ta wiadomością ;)
też jestem ciekawa :-)
jasiak
VIP
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
Kontakt:

Post autor: jasiak »

tarzan123 pisze: 09 wrz 2022, 8:19 W mojej gminie jest wiele budynków wielorodzinnych z tym samym adresem zamieszkania. I przyjeliśmy takie rozwiązanie: jeżeli są oddzielne księgi KW to będziemy przyznawały tyle dodatków ile jest ksiąg wieczystych na jeden adres. Nie wyobrażam sobie tego, że w budynku są oddzielne mieszkania, mieszkają obcy ludzie i my im mówimy, że dostaną 1 dodatek do podziału. Co o tym myślicie?
pan z miniterstwa stwierdził, że mają zrobić porządek z numeracją
emka722
Praktykant
Zajmuję się: PS/ŚW/FA
Kontakt:

Post autor: emka722 »

Jak do tego wszystkiego ma sie termin 30 dni na wydanie rozstrzygnięcia ? KPA nas nie obowiązuje?
W jednej i drugiej ustawie jest mowa o terminie wypłaty dodatku węglowego, a nie o wydaniu informacji ( która kończy postępowanie). Możemy z tym czekać do czasu otrzymania srodków? Na jakiej podstawie? Nawet jak bedzie nowelizacja to 60 dni dotyczy tylko wydłużenia terminu wypłaty. Jak wy to widzicie?
ODPOWIEDZ