Nowy ład a komisja alkoholowa

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
kasia8227
Praktykant
Zajmuję się: Zajmuje się dodatkami mieszkaniowymi i energetycznymi, kadrami, płacami i księgowością.
Kontakt:

Nowy ład a komisja alkoholowa

Post autor: kasia8227 »

Witam, czy od 1 stycznia będziecie obowiązkowo potrącać składkę zdrowotną od wynagrodzenia dla członków komisji alkoholowej zgodnie z nowym ładem? Bo do tej pory potrącałam tylko podatek.
mmaardieaj
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Re: Nowy ład a komisja alkoholowa

Post autor: mmaardieaj »

Tak. Zgłaszam ich do ubezpieczenia zdrowotnego z dniem 01 styczeń. Tylko nie wiem z jakim kodem. Czy 22 50 jest właściwy?
Kaja13
Stażysta
Zajmuję się: księgowość OPS
Kontakt:

Post autor: Kaja13 »

dostałam odpowiedź na zapytanie w tej kwestii z ZUS :
" jeśli są to osoby, których przychody są zaliczane do źródła przychodów , o których mowa w art. 13,pkt7 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, czyli osoby które niezależnie od sposobu ich powołania ,należą do składu zarządów, rad nadzorczych, komisji lub innych organów stanowiących osób prawnych - to podlegają oni ubezpieczeniu zdrowotnemu z tego tytułu od 1 stycznia 2022r.
Zgłoszenia należy dokonać za formularzu ZZA kodem 2250XX"

Kaja13

ewcia-23-81
Stażysta
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Post autor: ewcia-23-81 »

Wynika z tego, że komisje zaliczane sa do tych z art.13 pkt 6
MEMOM
Praktykant
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

Post autor: MEMOM »

Mam pytanie. Z jakim kodem zawodu zgłaszacie te osoby do ZUSu?
Kaja13
Stażysta
Kontakt:

treść pkt 6 i 7 art 13 ustawy o pdof :
6)
przychody osób, którym organ władzy lub administracji państwowej albo samorządowej, sąd lub prokurator, na podstawie właściwych przepisów, zlecił wykonanie określonych czynności, a zwłaszcza przychody biegłych w postępowaniu sądowym, dochodzeniowym i administracyjnym oraz płatników, z zastrzeżeniem art. 14 ust. 2 pkt 10, i inkasentów należności publicznoprawnych, a także przychody z tytułu udziału w komisjach powoływanych przez organy władzy lub administracji państwowej albo samorządowej, z wyjątkiem przychodów, o których mowa w pkt 9;
7)
przychody otrzymywane przez osoby, niezależnie od sposobu ich powoływania, należące do składu zarządów, rad nadzorczych, komisji lub innych organów stanowiących osób prawnych;
7a)
przychody otrzymywane przez członków Rady Mediów Narodowych;
Kaja13
Stażysta
Kontakt:

Mimo wcześniejszej odpowiedzi z ZUS skłaniam się chyba bardziej do zakwalifikowania GKRPAiN do pktu 6 ???? i nie zgłaszania członków komisji do ubezpieczenia zdrowotnego
ewcia-23-81
Stażysta
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Post autor: ewcia-23-81 »

Mnie się też tak wydaje
MEMOM
Praktykant
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

Post autor: MEMOM »

Mam pytanie, bo już zgłupiałam.
Koszty uzyskania przychodu przy wynagrodzeniu członka komisji alkoholowej to stała kwota 250/300zł czy 20%?
Bardzo proszę o odpowiedź
ODPOWIEDZ