Nowy ład a komisja alkoholowa
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Zajmuje się dodatkami mieszkaniowymi i energetycznymi, kadrami, płacami i księgowością.
- Kontakt:
Nowy ład a komisja alkoholowa
Witam, czy od 1 stycznia będziecie obowiązkowo potrącać składkę zdrowotną od wynagrodzenia dla członków komisji alkoholowej zgodnie z nowym ładem? Bo do tej pory potrącałam tylko podatek.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: Nowy ład a komisja alkoholowa
Tak. Zgłaszam ich do ubezpieczenia zdrowotnego z dniem 01 styczeń. Tylko nie wiem z jakim kodem. Czy 22 50 jest właściwy?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: księgowość OPS
- Kontakt:
dostałam odpowiedź na zapytanie w tej kwestii z ZUS :
" jeśli są to osoby, których przychody są zaliczane do źródła przychodów , o których mowa w art. 13,pkt7 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, czyli osoby które niezależnie od sposobu ich powołania ,należą do składu zarządów, rad nadzorczych, komisji lub innych organów stanowiących osób prawnych - to podlegają oni ubezpieczeniu zdrowotnemu z tego tytułu od 1 stycznia 2022r.
Zgłoszenia należy dokonać za formularzu ZZA kodem 2250XX"
Kaja13
" jeśli są to osoby, których przychody są zaliczane do źródła przychodów , o których mowa w art. 13,pkt7 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, czyli osoby które niezależnie od sposobu ich powołania ,należą do składu zarządów, rad nadzorczych, komisji lub innych organów stanowiących osób prawnych - to podlegają oni ubezpieczeniu zdrowotnemu z tego tytułu od 1 stycznia 2022r.
Zgłoszenia należy dokonać za formularzu ZZA kodem 2250XX"
Kaja13
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
Wynika z tego, że komisje zaliczane sa do tych z art.13 pkt 6
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Księgowość
- Kontakt:
Mam pytanie. Z jakim kodem zawodu zgłaszacie te osoby do ZUSu?
-
- Stażysta
- Kontakt:
treść pkt 6 i 7 art 13 ustawy o pdof :
6)
przychody osób, którym organ władzy lub administracji państwowej albo samorządowej, sąd lub prokurator, na podstawie właściwych przepisów, zlecił wykonanie określonych czynności, a zwłaszcza przychody biegłych w postępowaniu sądowym, dochodzeniowym i administracyjnym oraz płatników, z zastrzeżeniem art. 14 ust. 2 pkt 10, i inkasentów należności publicznoprawnych, a także przychody z tytułu udziału w komisjach powoływanych przez organy władzy lub administracji państwowej albo samorządowej, z wyjątkiem przychodów, o których mowa w pkt 9;
7)
przychody otrzymywane przez osoby, niezależnie od sposobu ich powoływania, należące do składu zarządów, rad nadzorczych, komisji lub innych organów stanowiących osób prawnych;
7a)
przychody otrzymywane przez członków Rady Mediów Narodowych;
6)
przychody osób, którym organ władzy lub administracji państwowej albo samorządowej, sąd lub prokurator, na podstawie właściwych przepisów, zlecił wykonanie określonych czynności, a zwłaszcza przychody biegłych w postępowaniu sądowym, dochodzeniowym i administracyjnym oraz płatników, z zastrzeżeniem art. 14 ust. 2 pkt 10, i inkasentów należności publicznoprawnych, a także przychody z tytułu udziału w komisjach powoływanych przez organy władzy lub administracji państwowej albo samorządowej, z wyjątkiem przychodów, o których mowa w pkt 9;
7)
przychody otrzymywane przez osoby, niezależnie od sposobu ich powoływania, należące do składu zarządów, rad nadzorczych, komisji lub innych organów stanowiących osób prawnych;
7a)
przychody otrzymywane przez członków Rady Mediów Narodowych;
-
- Stażysta
- Kontakt:
Mimo wcześniejszej odpowiedzi z ZUS skłaniam się chyba bardziej do zakwalifikowania GKRPAiN do pktu 6 ???? i nie zgłaszania członków komisji do ubezpieczenia zdrowotnego
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
Mnie się też tak wydaje
-
- Stażysta
- Zajmuję się: npś
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Księgowość
- Kontakt:
Mam pytanie, bo już zgłupiałam.
Koszty uzyskania przychodu przy wynagrodzeniu członka komisji alkoholowej to stała kwota 250/300zł czy 20%?
Bardzo proszę o odpowiedź
Koszty uzyskania przychodu przy wynagrodzeniu członka komisji alkoholowej to stała kwota 250/300zł czy 20%?
Bardzo proszę o odpowiedź
Oprócz Nowy ład a komisja alkoholowa - Kadry przeczytaj również:
Zadania kadrowe
Wniosek o niestosowanie ulgi dla tzw. klasy średniej
Kody ywgaśnięcia i kod podstawy prawnej w Płatniku
INFORMACJA O PRZECHOWYWANIU DOK. PRACOWNICZEJ.
Ewidencja czasu pracy
Współpraca
zaświadczenie dla asystenta
Dodatek asystent rodziny
ewidencja czasu pracy niepełnosprawnego
Prace interwencyjne
Ryczałt dla prac.soc.od nowego roku????
dodatek do wynagrodzenia dla asystenta rodziny
Ulga dla klasy średniej
umowy zlecenia na 2022 r
jaką zrobić umowę
młodociana a art. 188 KP