tak się zastanawiam, czy obecna nowa wersja płatnika 9.01.001 nie jest już tą za pomocą której zrobimy roczne RMUA. Co prawda na dzień dzisiejszy ta opcja nie jest aktywna- ale myślę, że uruchomienie tej funkcji może nastąpi przez serwer ZUS- bez wgrywania nowej wersji płatnika. Zauważcie, że w czasie tworzenia dokumentów Płatnik komunikuje się z serwerem.
jak chce się utworzyć np. informacje miesięczną teraz w Płatniku to pojawia się w którymś z kroków kreatora komunikat:\" Nie można przygotować Informacji miesięcznej, ponieważ w replice ZUS brak danych za wybrany okres rozliczeniowy dla tego ubezpieczonego\" więc chyba nie da rady utworzyć informacji dopóki nie będzie aktualizacji, macie jakiś pomysł, mamy to robić ręcznie???
ręcznie, dopóki nie będzie dalszych poprawek do płatnika, a takie się pojawią w granicach luty-marzec, to można zrobić przez platformę zus pue, tylko nie wiem czy warunkiem koniecznym do tego jest korzystanie z e-płatnika czy nie. Jeśli macie profil na pue to spróbujcie. Pracownikom można wydać z większości programów płacowych ale ze świadczeniobiorcami to w tym momencie jest kłopot. Na szkoleniu pani powiedziała, że w tej sytuacji nie przejmujmy się, że nie dotrzymamy terminu wydania rocznych rmua, które normalnie trzeba wydać do końca lutego. Być może informatycy z ZUS zdążą do końca lutego jeszcze raz zaktualizować płatnika.
Z zeszłego roku mam wydrukowaną informację z Bazy Wiedzy ZUS gdzie pisze: \"... Jeśli płatnik składek na bieżąco, co miesiąc, przekazuje ubezpieczonym informacje o danych przekazanych do ZUS w imiennych raportach miesięcznych (z uwzględnieniem korekt), nie musi dodatkowo przekazywać rocznej informacji. Jednak gdy ubezpieczony zwróci się do płatnika o wydanie informacji rocznej, płatnik powinien mu ją udostępnić.\"
można jeszcze założyć sobie konto na pue i dodatkowo zrobić dostęp do danych płatnika jako osoba upoważniona -tylko to to już przez ZUS trzeba i tam jest e-płatnik z którego można wydrukować RMUA roczne-jeśli nowy płatnik nie będzie miał jeszcze takiej możliwości
a ja zainstalowałam platnika nowa wesja i od wczoraj nic nie mogę wyslać bo podczas aktualizacji komponentów i slownikow programy pisze mi ...błąd pobierania ...dzwonilam do zus nic nie pomogli infolinia ciagle zajeta a ja nie wiem co dalej?jesli Ktoś moze pomóc proszę