nowy płatnik - Księgowość

Strona 3 z 5    [ Posty: 47 ]

Napisano: 14 sty 2014, 21:46

tak się zastanawiam, czy obecna nowa wersja płatnika 9.01.001 nie jest już tą za pomocą której zrobimy roczne RMUA. Co prawda na dzień dzisiejszy ta opcja nie jest aktywna- ale myślę, że uruchomienie tej funkcji może nastąpi przez serwer ZUS- bez wgrywania nowej wersji płatnika. Zauważcie, że w czasie tworzenia dokumentów Płatnik komunikuje się z serwerem.
~tomek

Napisano: 15 sty 2014, 9:42

jak chce się utworzyć np. informacje miesięczną teraz w Płatniku to pojawia się w którymś z kroków kreatora komunikat:\" Nie można przygotować Informacji miesięcznej, ponieważ w replice ZUS brak danych za wybrany okres rozliczeniowy dla tego ubezpieczonego\" więc chyba nie da rady utworzyć informacji dopóki nie będzie aktualizacji, macie jakiś pomysł, mamy to robić ręcznie???
~anna

Napisano: 15 sty 2014, 10:23

ręcznie, dopóki nie będzie dalszych poprawek do płatnika, a takie się pojawią w granicach luty-marzec, to można zrobić przez platformę zus pue, tylko nie wiem czy warunkiem koniecznym do tego jest korzystanie z e-płatnika czy nie. Jeśli macie profil na pue to spróbujcie. Pracownikom można wydać z większości programów płacowych ale ze świadczeniobiorcami to w tym momencie jest kłopot. Na szkoleniu pani powiedziała, że w tej sytuacji nie przejmujmy się, że nie dotrzymamy terminu wydania rocznych rmua, które normalnie trzeba wydać do końca lutego. Być może informatycy z ZUS zdążą do końca lutego jeszcze raz zaktualizować płatnika.
~Marika

Napisano: 15 sty 2014, 10:48

z pracownikami nie ma problemu ale świadczeniobiorcy to już ogromny chyba będę czekać na aktualizację
~anna

Napisano: 15 sty 2014, 11:36

jesli przez cały rok 2013 wydawałam pracownikom miesięczne RMUA i mam potwierdziny odbiór, to nie musze do konca lutego wydac im rocznego RMUA?
~mk

Napisano: 15 sty 2014, 12:12

w takim przypadku nie musisz :)
~Marika

Napisano: 15 sty 2014, 12:19

Z zeszłego roku mam wydrukowaną informację z Bazy Wiedzy ZUS gdzie pisze: \"... Jeśli płatnik składek na bieżąco, co miesiąc, przekazuje ubezpieczonym informacje o danych przekazanych do ZUS w imiennych raportach miesięcznych (z uwzględnieniem korekt), nie musi dodatkowo przekazywać rocznej informacji. Jednak gdy ubezpieczony zwróci się do płatnika o wydanie informacji rocznej, płatnik powinien mu ją udostępnić.\"
~Hania

Napisano: 15 sty 2014, 17:02

można jeszcze założyć sobie konto na pue i dodatkowo zrobić dostęp do danych płatnika jako osoba upoważniona -tylko to to już przez ZUS trzeba i tam jest e-płatnik z którego można wydrukować RMUA roczne-jeśli nowy płatnik nie będzie miał jeszcze takiej możliwości
~jx

Napisano: 16 sty 2014, 13:42

a ja zainstalowałam platnika nowa wesja i od wczoraj nic nie mogę wyslać bo podczas aktualizacji komponentów i slownikow programy pisze mi ...błąd pobierania ...dzwonilam do zus nic nie pomogli infolinia ciagle zajeta a ja nie wiem co dalej?jesli Ktoś moze pomóc proszę
~oa

Napisano: 17 sty 2014, 10:18

ściagałam wczoraj Płatnika - niecałe 10 minut :)
~mm

Strona 3 z 5    [ Posty: 47 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x