Nowy tytuł wykonawczy rubryki

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
Maciek123

Nowy tytuł wykonawczy rubryki

Post autor: Maciek123 »

Wiem, że pewnie temat bł już wałkowany ale proszę o pomoc bo to mój pierwszy nowy TW.

W tytule "Tytuł wykonawczy stosowany w egzekucji należności pieniężnych" czy trzeba dodać "wielopozycyjny" a w drugim wydruku dla zobowiązanego powinienem dopisać "egzemplarz przeznaczony dla zobowiązanego" bo na wydruku mi nic nie wychodzi z automatu.

W części A.
1. Rodzaj zobowiązanego - zaznaczamy "osoba fizyczna". Rodzaj odpowiedzialności zobowiązanego - zaznaczamy "podmiot u którego powstał obowiązek".

23. Pracodawca zobowiązanego i jego adres. Rozumiem jeśli na podstawie ostatniego wywiadu mamy taką informację to piszemy. A jeśli jest bezrobotny to czy mamy coś pisać? Np. bezrobotny zarejestrowany w PUP, czy tlyko bezrobotny a może w takim przypadku zostawiamy puste pole?

W części E.
1. Akt normatywny. Ustawa o pomocy osobom uprawnionym do alimentów z dnia 7 września 2007 r. (Dz. U. z 2012 r. poz. 1228 z późn. zm.)
2. Rodzaj należności pieniężnej. Czy piszemy tylko "Fundusz Alimentacyjny"?
3. Podstawa prawna obowiązku. Zaznaczamy - orzeczenie.
4. Identyfikator podstawy prawnej obowiązku - Tu wpisany ma być numer decyzji o zwrocie należności?
5. Data wydania orzeczenia. - Tu wpisać datę wystawienia decyzji o zwrocie należności?
6. Rodzaje odsetek. Zaznaczamy - odsetki ustawowe.
7. Stawka odsetek to aktualne czyli 8,00 %
8. Zabezpieczenie należności pieniężnej hipoteką przymusową lub zastawem i data powstania zabezpieczenia. Rozumiem że jeśli nic nie ma to zostawiam puste pole?
9. Podstawa prawna braku obowiązku doręczenia upomnienia/data doręczenia upomnienia. Skoro było upomnienie to tutaj mam wpisać datę jego odbioru?
10. Kwota kosztów upomnienia - Aktualne więc 11 zł. 60 gr.
Dalej jest pole w ktorym wpisałem "Należności pieniężne są wymagalne i podlegają egzekucji administracyjnej na podstawie art. 2 ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U. z 2014 r. poz. 1619 z późn. zm.), lub:
11. Zgodnie z art. 27 ust. 3 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów z dnia 7 września 2007 r. (Dz. U. z 2012 r. poz. 1228 z późn. zm.)
Następnie sa te nowe części E. 1-12
Tak więc E.1.
1. Kwota należności pieniężnej. Tu wpisuje kotę miesięcznej wypłaty?
2. Data, od której nalicza się odsetki. Tu będzie data wypłaty.
3. Kwota odsetek na dzień wystawienia tytułu wykonawczego. No tutaj wszystko jasne.
4. Data do której należność pieniężna może być dochodzona. Czy tu trzeba coś wpisać, czy pole pozostawiamy puste?
Teraz jest rubryka "Data powstania należności pieniężnej/okres, którego dotyczy należność pieniężna" Są tu dwie rubryki "data/od dnia" i "do dnia" Z automatu system wpisuje mi datę od dnia wypłaty do końca danego miesiąca np. od 2013-11-27 do 2013-11-30. Czy mam to tak zostawić czy wpisywać pełny miesiąc?
7. Podstawa prawna pierwszeństwa zaspokojenia należności pieniężnej. Czy tu coś wpisujemy czy pozostawiamy pole puste?
W części F. Oznaczenie i wniosek wierzyciela.
Ja robię w MOPS ale zawsze wszędzie wpisywałem Urząd Miasta więc tu chyba powinienem wpisywać dane urzędu.
5. Nazwa i adres siedziby podmiotu, któremu należy przekazywać wyegzekwowaną należność pieniężną. Mi tu z automatu program wpisuje. Urząd Skarbowy i adres. Czy tak ma zostać czy mamy wpisywać Naczelnik Urzędu Skarbowego w... i dalej adres urzędu?
7. Imię, nazwisko, stanowisko służbowe i podpis osoby upoważnionej do działania w imieniu wierzyciela. No i kto się tu podpisuje? Czy skoro wpisuję Urząd Miasta to chyba powinien burmistrz czy może kierownik MOPS? Wcześniej też było miejsce na pieczęć urzędową, teraz już tego nie musimy nigdzie dawać.
Część G.
Jako podstawę dajemy art. 27 §1 pkt. 10 ustawy o egzekucji. Natomiast tu rozumiem podpisuje ktoś ze skarbówki.

I już na koniec. Tytuł wykonawczy ma 4 strony. Drukujemy dwustronnie, trzy razy. 1 egzemplarz dla Urzędu Skarbowego
(4 strony), 1 dla zobowiązanego (4 strony) i 1 zostawiamy sobie do akt?
Do tego informacja do Urzędu Skarbowego dot. dłużnika. Teraz ten tytuł jest wielopozycyjny więc jest tylko jeden tytuł nie jak wcześniej trzy tytuły na jednego dłużnika?

Prosiłbym kogoś obeznanego o zweryfikowanie i poprawienie mnie.
anetag
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Nowy tytuł wykonawczy rubryki

Post autor: anetag »

że ci się to wszystko chciało pisać
Maciek123

Chciałbym to dobrze ustalić a nie kopać się ze skarbówką.

Jeszcze jedno pytanie. Jak to jest z tym wnioskiem egzekucyjnym? Bo czytałem, że tylko konkretne urzędy wymagają a tak raczej wystarcza TW i informacja?
Macie123

Post autor: Macie123 »

Hilfe :cry:
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: BDMB »

Na poniższej stronie pokazuję przykład TW-1 dla FA

https://www.bdmb.pl/kalkulator/tw1.htm
pres

Post autor: pres »

E.1 poz. 11 i po co tu wstawiacie ten art. 28???? skoro to egzekucja administracyjna, Komornik Skarbowy egzekwuje tylko należności z FA, on na podstawie tego tytułu to nic innego nie wyegzekwuje tzn. innych należności czy to na poczet ZA czy ZUS-u czy wierzyciela
Czyżby tak powiedział Pan na szkoleniu ?? :D w starych tytułach była taka sama rubryka i też wstawialiście art 28 ???
anetag
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: anetag »

to zależy pewnie od szkolącego bo ten na którym ja byłam nie kazał nic wstawiać
pres

Post autor: pres »

no ja byłam na szkoleniu u Pana M. który właśnie kazał wstawić ten 28 i jeszcze nic nie kazał wstawiać w E poz. 11 z czym się nie zgadzam i zrobię po swojemu , po co on szkoli z tematów mu nie znanych , jak zwykle wprowadza ludzi w błąd a później na kolejnym szkoleniu zaprzecza, że tak mówił... szkoda kasy na szkolenie
Maciek123

:mrgreen: Czołobitnie dziękuję...
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: BDMB »

pres pisze:E.1 poz. 11 i po co tu wstawiacie ten art. 28???? skoro to egzekucja administracyjna, Komornik Skarbowy egzekwuje tylko należności z FA, on na podstawie tego tytułu to nic innego nie wyegzekwuje tzn. innych należności czy to na poczet ZA czy ZUS-u czy wierzyciela
Czyżby tak powiedział Pan na szkoleniu ?? :D w starych tytułach była taka sama rubryka i też wstawialiście art 28 ???
Organ egzekucyjny może prowadzić egzekucję w stosunku do danego dłużnika z tytułu różnych należności np. FA i podatki.
To, że należności z tyt. FA korzystają z pierwszeństwa przed takimi należnościami jak podatki wynika z art 28 (jeżeli ten przepis doczytać do końca) i dlatego należy go wskazać w TW-1.
ODPOWIEDZ