o języku nienawiści na forum - HYdE PaRK

Strona 2 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 25 lip 2012, 13:11

zwykle ukaszek politolog małomiasteczkowy ma bardzo duuuuuuuuuuuuuuużo do powiedzenia jeno nie na temat - taka męska dzibar
~i jak

Napisano: 25 lip 2012, 15:13

Przez bardzo długi okres czasu domagałem się od administratora by reagował na wpisy poniżające innych ludzi, wpisy pogardliwe, wpisy z wyzwiskami i wulgaryzmami. Nie prosiłem o zaprzestanie zdrowej, merytorycznej krytyki bo ta zawsze jest potrzebna ale o szanowanie przeciwników. Zwracałem też uwagę, że łamie się tutaj prawo.

Odpowiedź jaką uzyskałem brzmiała: nie będziemy ograniczać wolności słowa.

Teraz przy okazji jakiegoś artykuliku osoby, które najczęściej na tym forum dopuszczają się łamania prawa, swoje winy przypisują innym. Bardzo łatwo jest sprawdzić, że to nie zwolennicy PiS najwięcej obrażają innych. Wręcz przeciwnie to oni są najczęściej ofiarami takich ataków. Wystarczy poświęcić trochę czasu aby przekonać się, że nie jestem gołosłowny.

Ja tylko przypomnę, że nic nie zwalnia administratora z reagowania na łamanie prawa. Jego dobre samopoczucie kiedyś skończy się gdy będzie musiał się tłumaczyć co zrobił z tym problemem. A nie będzie mógł powiedzieć, że nie zdawał sobie sprawy.
~bez komentarza

Napisano: 25 lip 2012, 15:30

do: bez komentarza
jeśli ktoś czuje się urażony czyimś komentarzem na forum, to może sam podjąć działania w celu obrony swoich dóbr osobistych, np. na drodze oskarżenia prywatnego w trybie postępowania cywilnego. nie p.ieprz więc głodnych kawałków. nie taka jest rola administratora.
ps. jacy biedni są ci bogu ducha winni zwolennicy pis, wszyscy ich zewsząd atakują. ależ ci jedyni prawdziwi polacy są dyskryminowani... olaboga!
chciałeś być arbitrem, ale nie wyszło.
~p

Napisano: 25 lip 2012, 15:38

Jakoś nie zauważyłem aby autor felietonu w TP ubolewał nad bezkarnością Stefana Niesiołowskiego.

Dlaczego o tym pisze? Dlatego, że autor jakby oczekiwał by używanie języka nienawiści zabronić w stosunku do jednych a w stosunku do drugich nie. Bo w tym felietonie nie ma całościowej diagnozy mowy nienawiści lecz autor wybrał sobie wygodny dla siebie jej wycinek.

Szanowni państwo, jak długo nie zrozumiemy, że nie da się wyplenić mowy nienawiści wycinkowo, tak długo będzie ten problem.

Jeżeli chcesz aby twój adwersarz nie stosował wobec ciebie mowy nienawiści, musisz mu pokazać, że gdy on stał się ofiara mowy nienawiści, ty, choć nie zgadzasz się z jego poglądami, stajesz w jego obronie.

Sytuacja w której przymykamy oko na mowę nienawiści, tak jak w przypadku Stefana Niesiołowskiego, bo \"tej to się należało, bo to wstrętna pisówa\", degenerujemy społeczeństwo tym mocniej, że Niesiołowski jest przedstawicielem partii rządzącej, a więc stanowiącej prawo, stojącej na jego straży i je egzekwującej.

Nie da się wychować dziecka trochę dobrego i trochę złego. Dobre ma być dla nas a złe dla nie lubianych sąsiadów. Takiemu człowiekowi prędzej czy później wszystko się poplącze i w końcu i my zapłacimy cenę za takie wychowanie.

Zawsze oceniam intencje osób takich, jak autor tego felietonu po tym, czy upominają się o prawa wszystkich czy tylko o interesy konkretnych grup społeczeństwa. Zawsze osoba upominająca się o wyjątki a nie o zasadę generalną jest dla mnie całkowicie niewiarygodna.

Jestem całym sercem za walkę z językiem nienawiści ale generalnie. Pierwszym objawem zdrowej walki z mową nienawiści będzie ponoszenie odpowiedzialności przez członków obozu władzy, bo jak wiadomo głowa psuje się od głowy a przykład idzie od góry. Nie da się dobrze wychować społeczeństwa gdy tylko mówi się o miłości ale czyny temu zaprzeczają. Podstawowa zasada dobrego wychowania: wychowuj czynami a nie słowami.

Stąd mój apel: władzo kochana, błagam o dobry przykład.
~...

Napisano: 25 lip 2012, 15:49

Uderz w stół a nożyce same się odezwą. Właśnie wpis niejakiego ~p potwierdził moje obawy, że owszem chodzi o walkę z mową nienawiści ale tylko wybiórczo. A więc chodzi o faktyczne wprowadzenie cenzury i zakneblowanie przeciwników politycznych.
~...

Napisano: 25 lip 2012, 15:52

Czy chodzi o zaistnienie takich warunków:

https://konflikty.wp.pl/kat,1020229,titl ... omosc.html
~bez komentarza

Napisano: 25 lip 2012, 16:03

..., a nie doszedłeś do podobnych wniosków po zapoznaniu się z wyjątkiem z tekstu, z którym polemizowałem: \" Bardzo łatwo jest sprawdzić, że to nie zwolennicy PiS najwięcej obrażają innych. Wręcz przeciwnie to oni są najczęściej ofiarami takich ataków. Wystarczy poświęcić trochę czasu aby przekonać się, że nie jestem gołosłowny.\"?
~p

Napisano: 25 lip 2012, 16:33

swoją drogą to bardzo ciekawe, wyraziłem swoje zdanie, które w żaden sposób nie oznaczało poparcia dla wprowadzenia cenzury, a wręcz przeciwnie, potwierdziłem, że administrator nie jest od wprowadzania cenzury, a dostaję w odpowiedzi takie banialuki: \"A więc chodzi o faktyczne wprowadzenie cenzury i zakneblowanie przeciwników politycznych.\" i straszenie putinem. dosyć to naiwne i infantylne.
~p

Napisano: 25 lip 2012, 16:48

Jednym słowem twoja odpowiedź na artykuł w TP jest taka oto: łaskawy panie jeśli czuje się Pan urażony mową nienawiści to może sam podjąć działania w celu obrony swoich dóbr osobistych, np. na drodze oskarżenia prywatnego w trybie postępowania cywilnego.

Zaś, co do wyjątku z którym polemizowałeś ta ja nie mam do dodania niczego więcej niż napisałem wyżej. Każdy może sprawdzić pod czyim adresem na tym forum jest najwięcej niecenzuralnych ataków i to nie podlega dyskusji lecz wyłącznie prawom matematyki.
~bez komentarza

Napisano: 25 lip 2012, 18:25

Kary nie pomogą.
Poza tym ludzie nie słuchają moherowych redaktorów. Sam cenię jedynie Bonieckiego. Ten wpis będzie więc zlekceważony przez większość.
Grunt to edukacja i wychowanie a nie karanie. Już w pedałówie dzieciaki powinni wiedzieć gdzie się znajduje granica wolności słowa, jak korzystać z sieci itp.

Kojarzycie Grażynę Żarko? Jeśli nie to ją poznajcie na you tube. Polecam szczególnie ten prawie 20 minutowy filmik z jej udziałem.
~Adam

Strona 2 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x