o zmianie ustawy o pomocy społecznej - Stare tematy

Strona 4 z 5    [ Posty: 44 ]

Napisano: 10 maja 2010, 15:48

Tzn ja wydaję tylko te które muszę, te które nie są pilne na razie też czekają tylko jak długo można czekać, ciekawe kiedy ogłoszą!!!
~grazka

Napisano: 10 maja 2010, 16:53

A jak rozumiecie zapis mówiący o tym, że decyzje ustalające odpłatność będą ważne 6 m-cy?
Mam na myśli 3 rodzaje decyzji:
1) ustalające odpłatność i zobowiązujące rodziców biologicznych do jej regulowania
2) ustalające odpłatność i zwalniające całkowicie rodzica z jej ponoszenia
3) odstępujące od ustalenia odpłatności

Pytam, ponieważ spotkałam się z opinią, że wszystkie rodzaje decyzji (te wyżej wymienione) dotyczące odpłatności rodziców biologicznych będą ważne tylko przez 6 m-cy...
~magic

Napisano: 11 maja 2010, 10:17

Ja już pytałam naszego prawnika. Twierdzi, że przepis dotyczy tylko tych decyzji gdzie jest ustalona konkretna odpłatność bo analogicznie ma sie do tego zapis że rodzice solidarnie ponosza odpłatność. A reszta to decyzje zwalniające z opłaty więc nie dotyczą ustalenia wysokości opłaty tylko zwolnienia.
~poca

Napisano: 11 maja 2010, 10:59

to bardzo dobra wiadomość ~poca bo przynajmniej części decyzji nie trzeba będzie zmieniać :)
~grazka

Napisano: 12 maja 2010, 8:59

mam decyzje zwalniające, w których w ust. 1 ustalona jest wysokość odpłatności, natomiast w ust. 2 ma miejsce zwolnienie całkowite z ustalonej wyżej opłaty...

prośba - gdyby ktoś wiedział coś o ogłoszeniu tych zmian, to proszę napiszcie :)
~magic

Napisano: 12 maja 2010, 10:08

spoko ja też śledzę temat.
no jakoś sobie poradzimy, już nie takie akcje były.
~poca

Napisano: 12 maja 2010, 13:00

To, ze rozporządzenia naszego nie ma mówi wyrok trybunału DzU z 2009r. Nr 65. Tak przynajmniej u mnie mówią
a te 14 dni czy od 1go maja, to czary mary, nie da rady tego tak zrobic
Ale ci biologiczni i alimenty.... Boze...
~mucha

Napisano: 12 maja 2010, 13:19

wyrok trybunału mówi akurat o kosztach utrzymania dziecka w placówkach op.-wych. więc nijak ma sie do rodzin zastępczych i rodziców biolgicznych
~poca

Napisano: 12 maja 2010, 13:43

to my mame radcę prawnego....

Powiedzcie mi jeszcze, a ta zmiana podstawy n1 1673 gdzie jest ogłoszona?
~mucha

Napisano: 12 maja 2010, 15:08

Nie doszukałam sią żadnej zmiany podstawy ale piszą o tym w artykułach (strony daje poniżej) (ale nie wiem skąd ta kwota!!) , i mam jeszcze pytanie: napisano że rodzinie zastępczej będzie przysługiwała kwota nie mniejsza niż 60% podstawy nie widzę w tych zmianach żeby był uchylony art. 78 ust 3 który mówi o tym że 40 % więc nie wiem czy w tym artykule jest jakiś błąd czy ja źle czytam te zmiany???
https://dziecko-i-prawo.wieszjak.pl/adop ... dczen.html
https://www.google.pl/search?hl=pl&clien ... =&gs_rfai=
~grazka

Strona 4 z 5    [ Posty: 44 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x