Dziś zgłosił się do mnie pan z wnioskiem o obiady dla 4-ga dzieci w szkole podstawowej, rodzina zastępcza zawodowa, zona tego pana ma umowę z PCPR. Moje pytanie: co liczę do dochodu? Art. 10 naszej ustawy mówi jedynie o zas. stałych i okresowych, a reszta? Co brać do dochodu? Wynagrodzenie żony z PCPR i pana z tyt. zatrudnienia?
Kiedyś miałam dziecko w rodzinie zastępczej chętne na obiady. Nawiązałam kontakt z PCPR i poinformowali mnie, że oni dają rodzinie środki finansowe na zaspokojenie potrzeb dziecka, w tym również na opłacenie obiadów w szkole. Więc nie daliśmy na obiady tylko jakąś calówkę niech sami sobie opłacą. Nie wiem jak w tej chwili to wygląda, można nawiązać kontakt z PCPR i podpytać. Tym bardziej, że pewnie PCPR wypłaca też 500+ na te dzieci....
Przy ustalaniu prawa do zasiłków stałego i okresowego w składzie rodziny nie uwzględnia się dzieci wychowywanych w rodzinie zastępczej lub rodzinnym domu dziecka oraz pełnoletnich wychowanków rodziny zastępczej lub rodzinnego domu dziecka, a do dochodu rodziny nie wlicza się ich dochodów oraz świadczeń na pokrycie kosztów ich utrzymania i dodatków przyznanych na podstawie przepisów o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej.
W ustawie mowa tylko o stałym i okresowym. do celówki i obiadów liczyłabym wszystko