Napisano: 18 wrz 2019, 11:10
Mimo, że już sporo lat pracuję w PS, to po raz pierwszy rozgryzam sprawę dziecka niepełnosprawnego umieszczonego interwencyjnie postanowieniem sądu w DPS. Wiadomo, czasu nie było na skompletowanie wszystkich dokumentów, choć niektóre juz posiadam. Dziecko było w pieczy zastepczej u babci, ktora jednocześnie jest jeszcze opiekunem prawnym.Na dziecko pobiera rente rodzinną, zasiłek pielegnacyjny alimenty. Zrobiłam wywiad u babci-opiekuna prawnego, u matki biologicznej i u prababci. Wszyscy oni beda zwolnieni z dpłatności za DPS. jesli chodzi natomiast o dochody dziecka to jest to rena rodzinna(pobierana przez babcie-opiekuna prawnego) wraz z renta na nią, zasiłek pielegnacyjny i alimenty. Babcia -alkoholiczka, przetraca wszytsko, co ma. Udało się wyciagnąc od niej oświadczenie ze zasiłek pielegnacyjny dziecka pojdzie do DPS, jest nadzieje ze ZUS potraci z renty na DPS,ale alimenty są niewyjasnione.nie wiadomo ile, kiedy itp. Czekam na wywiady z innej gminy u ojca biologicznego i dziadka. DPS chce decyzje o opdłatności a ja mam na razie pewne tylko rente rodzinna i zasiłek pielegnacyjny. Jak w takim razie zrobic decyzje o odpłatności, która otrzyma aktualny opiekun prawny babcia. mam nadziejże ze wkrótce będzie ktos nowy. jak w tej sytuacji ustalic odpłatność i wydac deczyję?