obliczenie kwh wg dokumentu ze SM - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 15 sty 2018, 9:54

Witajcie,
Mam problem. najemcy lokali w Spółdzielni Mieszkaniowej nie otrzymują faktury za prąd. Klienci przedkładają rozliczenie od zarządcy, z którego wynika:
zużycie 93,5
cena jednostkowa za kwh 0,48 zł
Koszt zużytej energii 44,88
koszt energii 3,41
Czy według tych danych mogę naliczyć kwh do dodatku mieszkaniowego? ( 44,88-3,41/93,5=0,4435+23%=0,5455)
Czy jest podstawa żeby żądać dodatkowego dokumentu od zarządcy?
Co myślicie?
pozdrawiam
dmde
Praktykant
Od: 08 maja 2017, 21:31
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 15 sty 2018, 10:53

Rozporządzenie wyraźnie wskazuje: według rachunku za ostatni okres rozliczeniowy. No ale… dla przykładu miałam pewną sprawę w SKO: wnioskodawca miał od lat odcięty dopływ energii i nie posiadał rachunków. SKO uznało, że MY jako organ jesteśmy zobligowani do załatwienia za niego rachunku od sprzedawcy energii. Zasugerowało, że w jego przypadku należy uznać ostatni rachunek, czyli z okresu, kiedy usługa była świadczona. Sprzedawca energii odmówił wydania duplikatu rachunku, gdyż nie posiadają w swojej bazie danych rachunków z tak odległego okresu. Przysłali obecny cennik. Na podstawie art. 7a § 1 kpa wątpliwość rozstrzygnęłam na korzyść strony, naliczając wydatki ryczałtowe według stawki zgodnej z cennikiem przesłanym przez sprzedawcę energii.
Więc jeśli SKO jest tak „elastyczne”, to myślę że w Twoim przypadku można uczynić tak samo. Policzyć stawkę z tego, co posiadasz. Lepiej tak, niż pozbawić człowieka ryczałtu na zakup opału z uwagi na brak faktury za energię elektryczną. Taka decyzja chyba przez żadne SKO nie przeszłaby utrzymana w mocy.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 15 sty 2018, 18:40

Też mam pana, który ma odcięty prąd. Wcześniejszy szkoleniowca sugerował zapożyczyć przez analogię kwh od innej osoby, by nie pozbawić należnego ryczałtu.
Obecnie pomogłam Panu napisać pismo o wydanie duplikatu, podejrzewam, że może być podobna sytuacja jak u MAXIMY, brak dokumentu bo okres upłynął już dość spory.
W zeszłym tygodniu byłam na szkoleniu u innej osoby, Pani była za tym, by wystąpić do operatora by podał podstawową stawkę i na tej podstawie liczyć ryczałt.
MałaMi89
Stażysta
Od: 09 sty 2017, 19:39
Zajmuję się: sekretariat, dodatki mieszkaniowe i dodatki energetyczne

Napisano: 15 sty 2018, 22:33

W omawianym przypadku widzę wyraźnie cenę jednostkową 0,48zł/kWh. Jeśli ona bez podatku. to doliczyć i nie ma co dalej kombinować.

Ogólnie zaś odradzam podpieranie się operatorem, bo po pierwsze wszyscy muszą być równo traktowani, a nie wiadomo którego wybrać, po drugie nie wiadomo które stawki w taryfy wybrać i dlaczego akurat te. Bardziej sprawiedliwe będzie wziąć dane z posiadanych już w urzędzie wniosków. Można np. wybrać kilka podobnych (o jednakowych okresach rozliczeń itp), odrzucić skrajne wyniki, wyciągnąć średnią, dla wiarygodności w notatce wypisać z których wniosków skorzystano.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x