Witam,
2-osobowe gospodarstwo domowe, metraż 54, jest orzeczenie o stopniu niepełnosprawności z informacją o możliwości zamieszkiwania w oddzielnym pokoju nie wskazane. Jak do tego podejść?
że jak? Że niewskazane jest zamieszkiwanie w oddzielnym pokoju? Czy dobrze zrozumiałam?
Jeżeli dobrze, to zbadaj przesłankę o pokojach i kuchni i sprawdź, czy ktoś porusza się na wózku inwalidzkim lub też nie. Będziesz wtedy miała jasność i będziesz wiedziała jaką decyzję wydać w tej sprawie. Pozdrawiam serdecznie.
Jeśli brak osób na wózku inwalidzkim, to rozpatrz według art. 5 ust. 5 ustawy:
"Dodatek mieszkaniowy przysługuje, gdy powierzchnia użytkowa lokalu mieszkalnego nie przekracza normatywnej powierzchni o więcej niż:
1) 30% albo
2) 50% pod warunkiem, że udział powierzchni pokoi i kuchni w powierzchni użytkowej tego lokalu nie przekracza 60%".
Sprawdź, jaka jest powierzchnia pokoi i kuchni. Jeśli będzie przekraczać 32,40 m2 (a raczej będzie) to niestety odmowa.
W punkcie o mozliwości do zamieszkiwania w oddzielnym pokoju jest - nie wskazano. Nikt nie porusza się na wózku, pytam Was bo ja pierwszy raz spotkałam sie z takim stwierdzeniem. I nie wiem jak to ruszyć.
Nad czym tu zastanawiać się, toż to prostsze od ogórka. Skoro napisane — jak wół — że nie wskazano uprawnienia, to znaczy że nie ma takiego uprawnienia i nie można z niego korzystać.