Jeden z członków gospodarstwa domowego przebywa w izolacji więziennej. Wg. zaświadczenia od 14.06.2017 r. do 22.07.2019 r. Czy taka osoba powinna być wliczana do ilości osób w gosp. domowym?
wg mnie nie. Rodzina powinna isc zgłosic do zarzadcy budynku inna ilość osób zamieszkujacych w mieszkaniu (beda placic mniejszy czynsz), nikt nie mowi o wymeldowaniu a zamieszkiwaniu
Oczywiście, że można ją ująć. Jest członkiem rodziny, po wyjściu wróci do domu. Areszt czy Zakład Karny nie jest miejscem stałego pobytu. Tak samo liczymy studenta mieszkającego w internacie czy osobę przebywającą w szpitalu czy Zol-u.
Przecież osoba samotna, która przebywa w Zakładzie Karnym i jest właścicielem mieszkania też moze otrzymywać DM, więc czemu członek rodziny nie moze być ujęty w gospodarstwie? Jesli w zakładzie karnym pracuje to nalezy doliczyc jej dochód.
Oczywiście, że ma prawo do dodatku, a więc i do ryczałtu na zakup opału. Zazwyczaj osoby takie piszą prośbę, aby ryczałt również przelać na konto zarządcy lokalu.
A kto Wam wniosek przynosi? Rodzina, policja? Ja jeszcze wniosku na ręce nie mam, ale wczoraj miałam telefon od policjanta (opiekun wnioskodawcy z ZK) i wypytywał co należy do wniosku dołączyć. On musi jakoś podpis wnioskodawcy potwierdzać? Nie bardzo wiem jak to ma wyglądać...