obniżenie do stawki gminnej zaliczki na koszty zarządu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 04 paź 2015, 12:11

czynsz w prywatnym mieszkaniu obniżamy do czynszu jaki by obowiązywał gdyby wchodził w skład zasobu mieszkaniowego gminy i to jest dla mnie zrozumiałe ale czy zaliczkę na koszty zarządu nieruchomością wspólną też porównujemy i obniżamy?????
ola18

Napisano: 05 paź 2015, 9:58

na dzień dobry oczywiście porównujemy i jeżeli wychodzi niższy to obniżamy
zek1

Napisano: 05 paź 2015, 10:54

czyli koszty zarządu porównujemy???? a co z funduszem remontowym i kosztami eksploatacji???
ola18

Napisano: 05 paź 2015, 11:42

te informacje są w ustawie art.6 ust.4 pkt 2) opłaty związane z eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości w częściach przypadających na
lokale mieszkalne w spółdzielni mieszkaniowej, też porównujesz
zek1

Napisano: 05 paź 2015, 16:05

a co mam zrobić jak w mojej gminie od lipca zlikwidowano stawkę gminną funduszu remontowego i koszty eksploatacji i zostały tylko koszty zarządu??? to tylko ten jeden składnik mam porównać bo pozostałe 2 nie mam do czego jak nie istnieją.
ola18

Napisano: 05 paź 2015, 22:14

Potrzebna tu praca od podstaw.
W gminie nie może być mowy o funduszu remontowym. Gmina wynajmuje i zbiera czynsz, który co prawda obejmuje remonty (!), ale jest w istocie całkiem niepodzielny.
We wspólnotach występują z kolei tzw. „koszty zarządu nieruchomością wspólną”, które obejmują praktycznie wszystko, jak czynsz.
Koszty eksploatacji występują zwykle w spółdzielniach.
Te wszystkie powyższe można uważać za zależne od właściciela. W naszych dodatkach zawsze ich SUMĘ porównujemy z czynszem gminnym.

Oprócz tego występują przepis przewiduje „opłaty niezależne od właściciela – należy przez to rozumieć opłaty za dostawy do lokalu energii, gazu, wody oraz odbiór ścieków, odpadów i nie-czystości ciekłych”. Te zaliczamy z zasady w całości.
Jaśniej?
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 06 paź 2015, 8:11

dzięki, czyli koszty zarządu nieruchomością wspólną mam porównać do stawki czynszu w gminie, tak???
ola18

Napisano: 06 paź 2015, 19:03

Tak. Łączne koszty.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x