Mam dylemat co zrobić z taką sytuacją w m-cu sierpniu klient najemca w lokalu socjalnym złożył wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego , który został mu przyznany na okres 6 m-cy . Posiada tytuł prawny na czas 1 m-ca , bo miał mieć przedłużony. Po otrzymaniu decyzji o przyznaniu dodatku , który w całości poszedł na konto zarządcy napisał oświadczenie ,że nie chce tego dodatku , Po rozeznaniu sprawy w Urzędzie Gminy okazuje się że on dalej zamieszkuje w tym lokalu socjalnym na ten czas bez tytułu. Czy powinnam wstrzymać wypłatę dodatku na podstawie braku tytułu w drodze decyzji ? , czy tez na podstawie oświadczenia klienta, że nie chce dodatku ( bo według niego to są wirtualne pieniądze? . Proszę podpowiedzcie to pilne!!!!
Ojjj, coś mi tu nie pasuje.
Nie pasuje mi „wygaśnięcie dodatku” z powodu rezygnacji. Mam wątpliwości czy można zrezygnować z dodatku, art. 162 nie przewiduje takiej opcji.
Co więcej, jeśli mówimy o wygaśnięciu i ww. przepisie, to należy rozważyć, czy na pewno decyzja stała się bezprzedmiotowa, a jeśli nawet, to jak uzasadnić kolejny warunek przepisu. Sprawa zasadnicza: czy za ten lokal teraz należy się właścicielowi (gminie!) pieniądz czy nie? Od kiedy to lokal socjalny jest bezpłatny? Teraz może być tak: dodatek zatrzymujemy, a potem dług umarzamy. Gdzie i czyj tu interes — strony czy społeczny?
Lepiej zostawić ten dodatek.
Na siłę to Wy kombinujecie.
Bo kto jest zarządcą? Jeśli naprawdę ten lokal jest socjalny, to zapewne gmina!!! Nie znam innej możliwości. Czyli gmina od siebie będzie ściągać
A róbcie sobie co uważacie. Tylko nie liczcie, że na forum znajdziecie pomoc, bo tu staramy się rzetelnie doradzać.
Swoją drogą ciekawe, jak wybrniecie z tego przepisu 155, a zwłaszcza z warunków tam postawionych
PS. Utrata tytułu prawnego nie wystarcza na zatrzymanie dodatku.
Wiem! Chcecie im podwyższyć dodatek lub zwolnić z wszelkich opłat ! (???) W takim przypadku przepraszam i proszę bardzo: art. 162 Kc da się zastosować.