tytuł prawny - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 05 paź 2015, 8:56

Mam dylemat co zrobić z taką sytuacją w m-cu sierpniu klient najemca w lokalu socjalnym złożył wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego , który został mu przyznany na okres 6 m-cy . Posiada tytuł prawny na czas 1 m-ca , bo miał mieć przedłużony. Po otrzymaniu decyzji o przyznaniu dodatku , który w całości poszedł na konto zarządcy napisał oświadczenie ,że nie chce tego dodatku , Po rozeznaniu sprawy w Urzędzie Gminy okazuje się że on dalej zamieszkuje w tym lokalu socjalnym na ten czas bez tytułu. Czy powinnam wstrzymać wypłatę dodatku na podstawie braku tytułu w drodze decyzji ? , czy tez na podstawie oświadczenia klienta, że nie chce dodatku ( bo według niego to są wirtualne pieniądze? . Proszę podpowiedzcie to pilne!!!!
Maria 1

Napisano: 05 paź 2015, 9:48

jeżeli wnioskodawca rezygnuje z dodatku my piszemy decyzję wstrzymujesz i robisz wygaśniecie - rezygnacja z dodatku
zek1

Napisano: 05 paź 2015, 21:15

Ojjj, coś mi tu nie pasuje.
Nie pasuje mi „wygaśnięcie dodatku” z powodu rezygnacji. Mam wątpliwości czy można zrezygnować z dodatku, art. 162 nie przewiduje takiej opcji.
Co więcej, jeśli mówimy o wygaśnięciu i ww. przepisie, to należy rozważyć, czy na pewno decyzja stała się bezprzedmiotowa, a jeśli nawet, to jak uzasadnić kolejny warunek przepisu. Sprawa zasadnicza: czy za ten lokal teraz należy się właścicielowi (gminie!) pieniądz czy nie? Od kiedy to lokal socjalny jest bezpłatny? Teraz może być tak: dodatek zatrzymujemy, a potem dług umarzamy. Gdzie i czyj tu interes — strony czy społeczny? :shock:
Lepiej zostawić ten dodatek.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 06 paź 2015, 8:25

popieram w całej rozciągłości wywód PCW
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 06 paź 2015, 16:12

Ne można na siłę wypłacać.
Ja bym uchylił decyzję na podstawie art. 155 Kpa. Przekazany dodatek bym ściągnął od zarządcy.
iii

Napisano: 06 paź 2015, 20:04

Na siłę to Wy kombinujecie.
Bo kto jest zarządcą? Jeśli naprawdę ten lokal jest socjalny, to zapewne gmina!!! Nie znam innej możliwości. Czyli gmina od siebie będzie ściągać :lol: :lol:
A róbcie sobie co uważacie. Tylko nie liczcie, że na forum znajdziecie pomoc, bo tu staramy się rzetelnie doradzać.
Swoją drogą ciekawe, jak wybrniecie z tego przepisu 155, a zwłaszcza z warunków tam postawionych ;)

PS. Utrata tytułu prawnego nie wystarcza na zatrzymanie dodatku.
Wiem! Chcecie im podwyższyć dodatek lub zwolnić z wszelkich opłat ! (???) ;) W takim przypadku przepraszam i proszę bardzo: art. 162 Kc da się zastosować.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x