Obowiązkowy split payment - Księgowość

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 08 lis 2019, 13:24

mikagops: nawet jeśli płacicie powyżej 15 tysięcy złotych za obiady, to i tak nie ma tu obowiązku stosowania split paymentu, bo sprzedaży posiłków nie znajdziemy w załączniku nr 15 ustawy o VAT (muszą być spełnione te dwa warunki ŁĄCZNIE).

Jessie: ja też sprawdzałam swoich kontrahentów z sektora publicznego i nie było ich na białej liście. Nie kupowaliśmy od nich nic powyżej 15 tysięcy, poza tym nie podlega to VAT-owi lub jest zwolnione, więc również nie zawracałam sobie głowy:)
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Od: 24 paź 2017, 14:38
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 01 paź 2020, 14:52

Do 30 wrzesnia wszystkie faktury płaciłam przez split payment, bez względu czy były powyżej 15 tys. czy znajdowały się w załączniku 15 ustawy o Vat.
Czy teraz od 1 października mogę też płacić wzsystkie przez split payment?
Jestem z jednostki niepodlegającej i robię deklaracje VAT "0".

Proszę o podpowiedź.
AnSmoll
Stażysta
Od: 17 mar 2017, 10:21
Zajmuję się: księgowaniem, kasą, ZFŚS, zamówieniami publicznymi, w zastępstwie płacami i wiele innych

Napisano: 02 paź 2020, 13:48

Nadal może Pani płacić za wszystkie faktury stosując MPP. Problem pojawia się dopiero w momencie kiedy będzie Pani przygotowywała plik JPK, trzeba tam wybrać tylko te faktury, które faktycznie podlegają split payment.
Proszę pamiętać, ze nie ma tutaj znaczenia czy kontrahent zaznaczy na fakturze MPP czy nie.
Magda G.
Praktykant
Od: 02 paź 2020, 13:44
Zajmuję się: redaktor prowadzący dwutygodnik
"Rachunkowość Budżetowa"

Napisano: 05 paź 2020, 7:08

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
AnSmoll
Stażysta
Od: 17 mar 2017, 10:21
Zajmuję się: księgowaniem, kasą, ZFŚS, zamówieniami publicznymi, w zastępstwie płacami i wiele innych

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x