OBOWIĄZKOWY VAT ZAKUPY SPECJALNY PRZELEW ZA ZAKUPY - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 07 sie 2019, 10:35

Cześć
Muszę się wygadać bo mnie chyba …strzeli
Właśnie dowiedziałem się od naszej skarbniczki że muszę rozliczać vat jakimś nowym przelewem. Mówię, że my nie mamy żadnej sprzedaży, o co chodzi? Wiem, że każdy ośrodek jest vatowcem po centralizacji, my także, ale my nie mamy żadnej sprzedaży zwolnionej tylko niepodlegające na co ona, że to jest bez znaczenia
Każdy zakup jaki robimy musimy płacić tym rachunkiem VAT, co go nam utworzyli. Ale my tam nie mamy środków. Skarbniczka na to, że to bez znaczenia. Trzeba płacić tą, no wiecie, tą podzieloną płatnoscią bo tak trzeba i koniec
Ledwo co zaczynam ogarniać tą platformę elektroniczną do zamówień publicznych bo przecież to też nowość. Właśnie wdrażamy to cudo - masakra.
Poczytałem w necie i szok to prawda, ale jaja. Jak kupujesz to musisz płacić z tego rachunku vat, a jak nie masz tam pieniędzy to jest bez znaczenia - masz robić przelew specjalny i pilnuj tego bo jak się machniesz to jakaś odpowiedzialność ze sprzedawcą.
Mamy ten rachunek vat ale on jest martwy i tam nic się nie dzieje. Tam może być zawsze zero i tak ten przelew specjalny
Mam teraz pilnować faktur jak je płacić- obłęd! Jedna tak, druga siak
Skoro tak, to muszę sprawdzić od kiedy ta jazda się zacznie. W necie też o tym piszą. Jak kupujesz to masz wiedzieć co kupujesz i jak płacisz bo inaczej wtopa.
Sorry za chaos ale mam nerwa.
Idę na urlop bo mam już dość.
Adrian Szczęśniak
Praktykant
Od: 05 sie 2019, 17:21
Zajmuję się: PS

Napisano: 07 sie 2019, 10:48

Spokojnie, zabawy jest sporo to fakt i poza rachunkiem będzie trzeba jeszcze sprawdzać w specjalny rejestrze czy na dzień płatności rachunek odbiorcy jest zgłoszony i widnieje na stronie. A co do podzielonej płatności to nie jest to takie straszne, większość zakupów nie jest obligatoryjna w naszym przypadku (poza tym powinna być informacja na fakturze) a nawet gdyby płacić wszystko w tym systemie to nadal robisz jeden przelew (odpowiednio opisujesz) i dalej to bank ściąga środki z rachunku vat (w zakresie vat) a jeżeli nie masz środków na tym rachunku całość albo różnicę pobiera z podstawowego. Spokojnego urlopu
D3C
Stażysta
Od: 21 kwie 2017, 12:45
Zajmuję się: ...

Napisano: 07 sie 2019, 12:03

Z tego co się na szybko orientowałam, to musimy split paymentem płacić tylko te faktury, na których to będzie napisane, prawda?

Ktoś się już w tym doktoryzował i byłby chętny mi rozjaśnić tą tematykę?:)
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Od: 24 paź 2017, 14:38
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 07 sie 2019, 14:11

My już od zeszłego roku stosujemy do wszystkich faktur z vatem, nie jest to straszne tylko trzeba wszystkie faktury wklepywać osobno. To że nie ma środków na rachunku vat jest bez znaczenia. Natomiast zupełnie nie jesteśmy przygotowani do PEF.
Sara 63
Stażysta
Od: 10 lis 2017, 21:06
Zajmuję się: księgowa

Napisano: 07 sie 2019, 16:39

Sara 63: a czy ten specjalny rachunek bankowy macie założony do rachunku GOPS-owego? Czy Urząd Miasta/Gminy ma takowy i za ich pośrednictwem płacicie? Mieliście jakieś zarządzenie Wójta, że wchodzicie split payment? Czy zarządzenie kierownika? Jak to się ma do tego, że macie jeden NIP do VAT-u?
Paulinka z GOPSu
Starszy referent

Napisano: 08 sie 2019, 8:26

Dziewczyny macie jakieś linki z informacjami w tym temacie. Ja zielona jeszcze. Jeśli ktoś ma info to proszę o podzielenie się
Maria72
Referent
Od: 15 mar 2017, 10:59
Zajmuję się: KS

Napisano: 08 sie 2019, 9:31

...nie ma jeszcze ustawy podpisanej i opublikowanej. Ale będzie. A jak będzie wprzódy zerknijcie do nowego załącznika 15. I wtedy pojawi się kłopot GOSPODARKI BUDŻETOWEJ Z ZACHOWANIEM MPP.

Ale to nie wszystko. Będą nowe stawki VAT (matryce VAT) i nowe wiążące informacje stawkowe, które spowodują że w zakresie WIS nie będzie interpretacji. A zatem OPS co co nadal stosują VAT zwolniony będą mieli nowy kłopot, bo już nie dostaną na to interpretacji.

Zmian jest dużo...naprawdę dużo....i omawiam to na moich szkoleniach. Zapraszam....
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 08 sie 2019, 10:09

Paulinka z GOPSu: Rachunek Vatowski mamy do rachunku GOPSu, zarządzenie zostało wydane przez Kierownika GOPSu w sierpniu 2018.Wcześniej Burmistrz wydał takie zarządzenie w Urzędzie MIasta i Gminy i zobowiązał Kierowników podległych jednostek budżetowych do wydania takich zarządzeń w swoich ośrodkach.W Vacie mamy nip gminy, Deklaracje przekazujemy do Gminy a oni scalają i przekazują do Urzędu Skarbowego.
Sara 63
Stażysta

Napisano: 13 sie 2019, 9:43

Sara 63: my mieliśmy zarządzenie Wójta, ale tylko odnośnie deklaracji i ewidencji VAT po centralizacji. Gmina ma założony ten drugi rachunek VAT-owy, a jednostki organizacyjne nie. Trochę dziwne byłoby dla mnie zakładać sobie ten rachunek, skoro działamy pod jednym NIP-em, no i w dodatku nasz rachunek byłby pusty, bo nikt nam przecież VAT-u nie płaci. Mielibyśmy przelewać pieniądze z pustego rachunku?:)

I jeszcze jedno pytanie: czy split paymentem musimy płacić za te faktury, na których jest to napisane? Czy też nie ma obowiązku, żeby było to napisane na fakturze i musimy sami weryfikować?
Paulinka z GOPSu
Starszy referent

Napisano: 13 sie 2019, 10:54

Dziwne jest to,że nie macie rachunków vatowskich ,przecież to wy płacicie za faktury.To,że nie ma na rachunku vatowskim środków jest bez znaczenia. System bankowy sam sobie uzupełni w momencie płacenia MPP.Spit będzie obowiązkowy od 01.09.2019 dla faktur powyżej 15000 zł.Podobno powinno to być napisane na fakturze. My mieliśmy dwa zarządzenia jedno o centralizacji a drugie o obowiązkowym Spilicie od 01.08.2018r.Nie jest to trudne tylko trzeba każdą fakturę wklepywać oddzielnie. Podobno od 01.09.2019 ma to się zmienić i dla jednego kontrahenta można będzie sumować faktury.Nip gminy ma znaczenia dla wspólnego rozliczenia w UrZędzie Skarbowym Gminy i jej jednostek.
Sara 63
Stażysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x