Klient dostał emeryturę i ZUS musi zwrócić nam zasiłek stały za dwa miesiące. z uwagi na fakt, że emerytura jest niska zwróci nam w tym miesiącu część zasiłku a co do reszty ZUS napisał, że nie może być potrącona (bo emerytura jest za niska). Jak myślicie czy przypisać tą kwotę, którą ZUS ma nam jeszcze zwrócić, a nie wiemy kiedy ją zwróci i czy doczekamy się zwrotu, sądząc po kwocie emerytury - raczej nie. Jak myślicie ?
Ja miałam też taką sytuację i ZUS podzielił zasiłek stały do zwrotu na raty i otrzymywałam prze 6 m-c zwrot nienależnie pobranego świadczenia niecałe 100zł
Witam, u nas w Ośrodku mamy podobną sytuację, która nieco się teraz skomplikowała. Może ktoś bardziej doświadczony pomoże. ZUS zwrócił mi część zasiłku stałego który potrącił z emerytury. Międzyczasie klient zmarł. Zus już nie potrąci, bo nie ma z czego. A nam w OPS dalej wisi na należnościach. Co ja mogę albo co powinnam z tym zrobić dalej. Czy wolno mi to wyksięgować ???? Jeśli tak to na jakiej podstawie??? Proszę pomóżcie jeśli wiecie
Ja bym się zwróciła do pracownika socjalnego o przeprowadzenie wywiadu dotyczącego możliwości spłaty przez spadkobierców a po wywiadzie jeśli nie ma masy spadkowej do Kierownika o ewentualne umorzenie i dopiero na tej podstawie wyksięgowała.
Hej, A czy przedawnienie to też 3 lata? bo bieg przerywa chyba tylko rozłożenie na raty badz odroczenie czy sie myle?
dzięki za odpowiedz tym co wiedzą.