OBOWIĄZKOWY VAT ZAKUPY SPECJALNY PRZELEW ZA ZAKUPY

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
Nowa_21
Stażysta
Zajmuję się: Księgowa
Kontakt:

Re: OBOWIĄZKOWY VAT ZAKUPY SPECJALNY PRZELEW ZA ZAKUPY

Post autor: Nowa_21 »

To czyli gdy moje czynności niepodlegaja pod vat a mam otwarty ten rachunek vat to od 1 września mam płacić osobno vat z tego rachunku ale jak skoro na nim nigdy niebedzie środków.
mk1
Podinspektor
Zajmuję się: księgowa
Kontakt:

Post autor: mk1 »

nie bo jeśli na fakturze nie ma naliczonego VATu to go nie płacisz. A wszystkie inne faktury płacisz z podstawowego konta tylko zaznaczasz że stosujesz split i musisz wskazać kwotę tego VATu w osobnej pozycji ale jeszcze póki co jest to dobrowolne .
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

Post autor: Paulinka z GOPSu »

Nowa_21 pisze:To czyli gdy moje czynności niepodlegaja pod vat a mam otwarty ten rachunek vat to od 1 września mam płacić osobno vat z tego rachunku ale jak skoro na nim nigdy niebedzie środków.
Jak sobie poczytałam te zmiany, które weszły wcześniej, to tam jest napisane, że bank sam to rozksięgowuje, i tak:
- jeśli masz na koncie VAT-owym środki, to kiedy płacisz za fakturę z VAT-em, to będzie on najpierw ściągnięty z tego właśnie konta,
- a jeżeli nie masz środków na koncie VAT (albo masz niewystarczająco), to kwota podatku (albo jego brakująca część) będzie "schodzić" z tego głównego konta.

Jako że nasza sprzedaż rzadko jest ovatowana, na koncie będziemy mieć najpewniej zero, więc wszystko będzie płacone z głównego rachunku.

W każdym razie nas interesuje tylko to, żeby wybrać typ przelewu "split payment", a reszta dzieje się poza nami. Ważne jest, żeby mieć w ogóle taką możliwość, bo jeśli na fakturze zakupowej będziemy mieć adnotację "mechanizm podzielonej płatności", to MUSIMY płacić w ten sposób. Zmiany wchodzą jednak od 1 listopada, nie września, i niestety są kary za niestosowanie się do tych regulacji. Ustawa jeszcze nie jest podpisana przez prezydenta, ale raczej się już w jej treści nic nie zmieni:

https://www.sejm.gov.pl/sejm8.nsf/Przebi ... sp?nr=3602
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: TWoj »

...obawiam się, że nie zawsze się będzie działo poza Wami. OPS nie ma sprzedaży opodatkowanej ale ma zakupy, a zatem może dojść do sytuacji, że w innej jednostce będą się kumulowały środki na koncie VAT do MPP i trzeba będzie zgrać politykę budżetową, żeby tych gdzie indziej nie nagromadzonych nie zostawiać lecz wydać. Wydać np. w OPS.
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

Post autor: Paulinka z GOPSu »

Oczywiście, temat split paymentu trzeba monitorować i konsultować z jednostką nadrzędną, jak i w ogóle temat VAT-u. Pisząc, że "reszta dzieje się poza nami" miałam na myśli wykonanie konkretnego przelewu przy zastosowaniu MPP.

No i trzeba mieć na uwadze, że odliczenie VAT-u nie przysługuje jeżeli dotyczy działalności zwolnionej;)
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: TWoj »

ODPOWIEDZ