zwrot zasiłku stałego z ZUS

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
Monika111
Stażysta
Zajmuję się: Księgowość, DE, DM, KDR, Kadry
Kontakt:

zwrot zasiłku stałego z ZUS

Post autor: Monika111 »

Klient dostał emeryturę i ZUS musi zwrócić nam zasiłek stały za dwa miesiące. z uwagi na fakt, że emerytura jest niska zwróci nam w tym miesiącu część zasiłku a co do reszty ZUS napisał, że nie może być potrącona (bo emerytura jest za niska). Jak myślicie czy przypisać tą kwotę, którą ZUS ma nam jeszcze zwrócić, a nie wiemy kiedy ją zwróci i czy doczekamy się zwrotu, sądząc po kwocie emerytury - raczej nie. Jak myślicie ?
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

Re: zwrot zasiłku stałego z ZUS

Post autor: Paulinka z GOPSu »

Wypadałoby przypisać zgodnie z decyzją o nienależnie pobranym zasiłku...
Awatar użytkownika
Kinia001
Referent
Zajmuję się: Księgowość i cała inna gama
Kontakt:

Post autor: Kinia001 »

My mamy takie sytuacje i normalnie mamy przypisane te kwoty. Zdarza się, że raz na jakiś czas jednak ZUS znajdzie pieniążki do ściągnięcia ;)
Monika111
Stażysta
Zajmuję się: Księgowość, DE, DM, KDR, Kadry
Kontakt:

Post autor: Monika111 »

a jak ująć kwotę niezwróconą przez ZUS w ewidencji księgowej ?
Sara 63
Stażysta
Zajmuję się: księgowa
Kontakt:

Post autor: Sara 63 »

jeśli z lat ubiegłych to 221/720, jeśli z tego roku to np:203/410 na zmniejszenie kosztów
zacha
Praktykant
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

Post autor: zacha »

Ja miałam też taką sytuację i ZUS podzielił zasiłek stały do zwrotu na raty i otrzymywałam prze 6 m-c zwrot nienależnie pobranego świadczenia niecałe 100zł
monka1
Praktykant
Zajmuję się: Księgowy OPS
Kontakt:

Post autor: monka1 »

Witam, u nas w Ośrodku mamy podobną sytuację, która nieco się teraz skomplikowała. Może ktoś bardziej doświadczony pomoże. ZUS zwrócił mi część zasiłku stałego który potrącił z emerytury. Międzyczasie klient zmarł. Zus już nie potrąci, bo nie ma z czego. A nam w OPS dalej wisi na należnościach. Co ja mogę albo co powinnam z tym zrobić dalej. Czy wolno mi to wyksięgować ???? Jeśli tak to na jakiej podstawie??? Proszę pomóżcie jeśli wiecie :)
Sara 63
Stażysta
Zajmuję się: księgowa
Kontakt:

Post autor: Sara 63 »

Ja bym się zwróciła do pracownika socjalnego o przeprowadzenie wywiadu dotyczącego możliwości spłaty przez spadkobierców a po wywiadzie jeśli nie ma masy spadkowej do Kierownika o ewentualne umorzenie i dopiero na tej podstawie wyksięgowała.
pytania
Praktykant
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Post autor: pytania »

Hej, A czy przedawnienie to też 3 lata? bo bieg przerywa chyba tylko rozłożenie na raty badz odroczenie czy sie myle?
dzięki za odpowiedz tym co wiedzą.
ODPOWIEDZ