ocena formalna- pisma do wnioskodawców
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dofinansowania PFRON, piecza zastępcza
- Kontakt:
ocena formalna- pisma do wnioskodawców
Podzielcie się swoimi przemyśleniami. zrobiłam pierwsze oceny formalne wniosków z modułu II. W związku z powyższym mam takie pytanie, czy o tym fakcie informujecie wnioskodawców o pozytywnej ocenie formalnej, wysyłacie jakieś pisma do nich? wszystkie wnioski wprowadziłam do SOW.Studenci nie chcą składać internetowo wniosków.
a drugie pytanie dotyczy zaświadczeń z uczelni - moduł II. Czy w momencie składania wniosku w wersji papierowej studenci mogą dołączać skan bez potrzeby dostarczania oryginału?
z góry dziękuje za Wasze uwagi, które będą cenne. Pozdrawiam
a drugie pytanie dotyczy zaświadczeń z uczelni - moduł II. Czy w momencie składania wniosku w wersji papierowej studenci mogą dołączać skan bez potrzeby dostarczania oryginału?
z góry dziękuje za Wasze uwagi, które będą cenne. Pozdrawiam
- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
Re: ocena formalna- pisma do wnioskodawców
tak wysyłamy pisma o wynikach oceny formalnej;
jak nie chcą składać? informujesz ich, że jest tylko składanie drogą elektroniczną i kropka, po co sobie pracy dokładasz na wpisywanie ich do SOW; poprzedni semestr mieliśmy przejściowy, przyjmowałem tak i tak, ale teraz tylko przez SOW;
wcześniej czy później wszystko ma być w SOW, więc trzeba ludzi pomału przyzwyczajać.
tak mogą dostarczać skany, ale musisz je drukować i do papierowej wersji wniosku dopłączać
jak nie chcą składać? informujesz ich, że jest tylko składanie drogą elektroniczną i kropka, po co sobie pracy dokładasz na wpisywanie ich do SOW; poprzedni semestr mieliśmy przejściowy, przyjmowałem tak i tak, ale teraz tylko przez SOW;
wcześniej czy później wszystko ma być w SOW, więc trzeba ludzi pomału przyzwyczajać.
tak mogą dostarczać skany, ale musisz je drukować i do papierowej wersji wniosku dopłączać
-
- Referent
- Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS
- Kontakt:
My chcieliśmy napisać informację, że przyjmujemy wnioski tylko i wyłącznie elektronicznie, by dodatkowo nie dokładać sobie pracy, ale w PFRON powiedzieli Nam, że nie możemy narzucić ludziom, że mamy dać im wybór.... Że to będzie dyskryminacja osób, które zechcą złożyć papierowo i że, my tak nie możemy odgórnie sobie napisać. Tym bardziej, że w tych zasadach jest, o wersji elektronicznej i papierowej..... Na stronie internetowej napisaliśmy że jest system SOW itd, unikaliśmy napisania że papierowo też, ale nie ma też wyrazu, że "tylko elektronicznie". Jak osoby dzwonią czy przychodzą, to też im mówię, że elektronicznie, że teraz ułatwienie, że dodatkowe punkty, itd, w sensie, że zachwalam, by zniechęcać ich do wersji papierowej. Wiadomo, że na pewno przez cały rok zdarzy się osoba, która uprze się i nic nie zrobię, ale wniosek papierowy to ostateczność. A u studentów to już całkiem, to osoby młode więc dla nich tym bardziej to ułatwi.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Nie pracowałam w jesiennej edycji w sow. Dopiero zaczkuje w tym wszystkim. Oglądalam filmik instruktażowy odnośnie genetowania pism. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam idee, ale w ten filmik dot. Informacji o dofinansowaniu. Nie rozumiem tego, czy w ten sposób mam postępować jak informuję wnioskodawce o ocenie formalnej? Czy trzeba to zrobic tradycyjnie jak do tej pory tj. papietowo. Nie wiem jak u Was, ale u nas wszystko jest "eko" studenci składają wniosek papierowo, wklepuje do SOW a po wprowadzeniu ponownie drukuje. Tak mi kazala robic góra wiec obowiązuje zasada pan kazal sługa musi. Studenci moi bronia się przed SOW. Nie chcą składać, rezygnują ze zwiększenia dodatku. Jeden student powiedzial nawet, a mogl wnioskować o cale 800 zl jak by sam złożył wniosek, powiedział tyle jest przy tym roboty, skanowac trzeba wszystko. Na sile nie zmusze. Informacje o sow zamieszczone na naszej stronie, portalacg regionalnych, pismach do szkol a skutek taki, ze wszystko wprowadzam. A nie wspomnr o tym, ze pomagam wypełniać wniosek papierowy.
-
- Referent
- Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS
- Kontakt:
Czyli strata Twoje czasu... I z żadnym studentem nie da się dogadać ? U nas studentów przekonuje to, że na umowy nie muszą specjalnie jeździć, bo to był dla nich problem, a jeśli chodzi o skanowanie, to nieraz przychodzą do nas i ja im skanuje, bo wiadomo, nie każdy ma skaner w domu, ale u nas studenci wszyscy przez SOW, a co będzie z Modułem I, to też się trochę boję, ale będę przekonywać ludzi, by tylko elektronicznie składali.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Dokładnie, zdarza się ze przychodza z pustymi wnioskami i trzeba pomagać wypełniać. Teraz mam zagwozdke z oceba formalna, czy tradycyjnie pisemnie informować, czy przez SOW i postępować jak przy piśmie dot.infornacji o dofinansowaniu.
-
- Referent
- Zajmuję się: PFRON
- Kontakt:
My przy ocenie formalnej nie wysyłamy pisma w formie załącznika (z szablonu dokumentów), nie ma takiej potrzeby więc z tego zrezygnowaliśmy. Wysyłamy natomiast informację do wnioskodawców że wniosek przeszedł ocenę formalną i spełnia podstawowe kryteria formalne itp. Wnoskodawca może dostać taką iformację w systemie, na maila czy na sms, w zależności co się wybierze. Pismo będziemy wysyłać dopiero przy ocenie merytorycznej z informacją o wysokości przyznanego dofinansowania. Z oceną merytoryczną czekamy aż dostaniemy aneks i środki.
Zachęcamy też do składnia przez system, jak dotąd żaden wniosek nie wpłynął nam w wersji papierowej, ale na pewno taki wpłynie bo nie wszyscy będą zakładać profile zaufane czy podpisy elektroniczne. Dla niektórych to za duży wysiłek.
Wnioski z sow drukujemy tylko dla naszej obróbki, nie wpisujemy ich w dziennik, to co jest złożone w sow zostaje w sow.
Zachęcamy też do składnia przez system, jak dotąd żaden wniosek nie wpłynął nam w wersji papierowej, ale na pewno taki wpłynie bo nie wszyscy będą zakładać profile zaufane czy podpisy elektroniczne. Dla niektórych to za duży wysiłek.
Wnioski z sow drukujemy tylko dla naszej obróbki, nie wpisujemy ich w dziennik, to co jest złożone w sow zostaje w sow.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Dziekuje bardzo za pomoc. Pozdrawiam
-
- Stażysta
- Zajmuję się: rozpatrywanie wniosków ze środków PFRON.
- Kontakt:
proszę o informację, kto już wcześniej relatywizował as w sow, jak to jest z umową, do tej pory wersje papierowe podpisywali, głęwny księgowy dyrektor pcpr i starosta, a jak teraz zrobić? ja jestem wszystkim i administratorem, realizatorem pod i rozsz.
Oprócz ocena formalna- pisma do wnioskodawców - System Obsługi Wsparcia finansowanego ze środków PFRON - SOW przeczytaj również:
Ważność weksla
Wniosek złożony przez Pełnomocnika
raport 19
Zle wyliczona kwota dodatku i skrypt
Raporty z SOW
Brak wymaganych załączników
Wnioskodawca dwa imiona
Dwa kierunki studiów a SOW
Ponowna ocena formalna
Szablony pism i umów
Ocena formalna wniosku Aktywny samorząd moduł II
Nowy Realizator
Wprowadzanie wniosku w sow i adres e mail
Pierwszy wniosek z AS złożony (źle) i co dalej..?
Zmiana wniosków w sow
nabór na moduł II - błąd