ocena sytuacji dziecka umieszczonego w pieczy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 07 sty 2016, 12:53

dostałam wniosek z pcpr -u o wypełnienie karty informacyjnej dot. rodzica biologicznego dziecka umieszczonego w pieczy i zaproszenie na posiedzenie w celu ustalenia syt. dziecka. Rodzina nigdy nie korzystała z pomocy Ośrodka. Co w tej sytuacji, czy jesteśmy zobowiązani do uczestniczenia w posiedzeniu?
erni

Napisano: 07 sty 2016, 18:15

piszesz, że rodzina nie korzysta z pomocy Waszego ośrodka i w związku z tym nie możesz opisać dokładnie sytuacji rodziny. U nas w takiej sytuacji nie korzystamy w tych posiedzeniach.
polo

Napisano: 08 sty 2016, 1:59

A u nas przeciwnie. Jeśli rodzina jest nam nieznana, a otrzymujemy informację że dziecko jest w pieczy mamy obowiązek uczestniczyć w posiedzeniach zespołu z prostej przyczyny. Skoro dziecko znalazło się w pieczy oznacza że w rodzinie wystąpiły trudności które powinny być rozwiązywane w środowisku. Dalej oznacza to że słabo rozpoznaliśmy swój teren i potrzeby rodzin...co zresztą mamy w zadaniach ustawowych. No ale jeśli już nie znamy niestety sytuacji rodziny to powinniśmy ją poznać właśnie na spotkaniu w placówce. Pozwoli to na skoncetrowanie sił pomocowych gdy dziecko wróci do domu lub wyjdzie na przepustkę lub prościej pozwoli to ocenić czy czasem nie potrzeba tam wprowadzić asystenta rodziny. Bądźmy czasem bardziej empatyczni i nie stosujmy spychologii problemu czy też migania się od dodatkowej roboty, bo może właśnie tej rodzinie będziemy bardziej potrzebni niż pijakowi spod monopolowego.
Anyks

Napisano: 15 sty 2016, 15:00

tak masz rację Anyks ale nie podoba mi się ostatnie stwierdzenie o pijaku spod monopolowego - gdzie empatia?
erni

Napisano: 15 sty 2016, 15:19

Raz byłem .To taka posiadówka. Muszą ją odbyć. Nie ma wcale obowiązku.Nigdy więcej nie brałem w tym udziału.
t.franek

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x