ocena sytuacji dziecka umieszczonego w pieczy
ocena sytuacji dziecka umieszczonego w pieczy
dostałam wniosek z pcpr -u o wypełnienie karty informacyjnej dot. rodzica biologicznego dziecka umieszczonego w pieczy i zaproszenie na posiedzenie w celu ustalenia syt. dziecka. Rodzina nigdy nie korzystała z pomocy Ośrodka. Co w tej sytuacji, czy jesteśmy zobowiązani do uczestniczenia w posiedzeniu?
Re: ocena sytuacji dziecka umieszczonego w pieczy
piszesz, że rodzina nie korzysta z pomocy Waszego ośrodka i w związku z tym nie możesz opisać dokładnie sytuacji rodziny. U nas w takiej sytuacji nie korzystamy w tych posiedzeniach.
A u nas przeciwnie. Jeśli rodzina jest nam nieznana, a otrzymujemy informację że dziecko jest w pieczy mamy obowiązek uczestniczyć w posiedzeniach zespołu z prostej przyczyny. Skoro dziecko znalazło się w pieczy oznacza że w rodzinie wystąpiły trudności które powinny być rozwiązywane w środowisku. Dalej oznacza to że słabo rozpoznaliśmy swój teren i potrzeby rodzin...co zresztą mamy w zadaniach ustawowych. No ale jeśli już nie znamy niestety sytuacji rodziny to powinniśmy ją poznać właśnie na spotkaniu w placówce. Pozwoli to na skoncetrowanie sił pomocowych gdy dziecko wróci do domu lub wyjdzie na przepustkę lub prościej pozwoli to ocenić czy czasem nie potrzeba tam wprowadzić asystenta rodziny. Bądźmy czasem bardziej empatyczni i nie stosujmy spychologii problemu czy też migania się od dodatkowej roboty, bo może właśnie tej rodzinie będziemy bardziej potrzebni niż pijakowi spod monopolowego.
tak masz rację Anyks ale nie podoba mi się ostatnie stwierdzenie o pijaku spod monopolowego - gdzie empatia?
Raz byłem .To taka posiadówka. Muszą ją odbyć. Nie ma wcale obowiązku.Nigdy więcej nie brałem w tym udziału.
Oprócz ocena sytuacji dziecka umieszczonego w pieczy - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
schronienie
Zasiłek okresowy przy stałym w rodzinie
decyzja ostateczna i wznowenie postępowania
młody rolnik
alimenty - odliczać czy nie?
zasiłek stały
pomoc sąsiedzka??
zastępstwo kierownika
Mam taki problem
Sprawozdania za 2015
opiekunka dla osoby niepełnosprawnej
Przechowywanie list wypłat