Od jakiego miesiąca uznać utratę dochodu? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 18 maja 2023, 14:27

To było szkolenie u Mazurkiewicza. Pamiętam jak tłumaczył, że jak traci pracę w maju to miesiącem utraty jest czerwiec i od lipca przyznanie. Mówił, że za maj jeszcze dostaje wynagrodzenie. Że np. jeśli traci prace 28 maja to nie można robić w maju utraty bo on za cały maj ma wynagrodzenie, że utrata jest dopiero w czerwcu - w miesiącu kiedy faktycznie jest bez dochodu. I od lipca przyznanie..
No tak tłumaczył, może od tamtego czasu podejście się zmieniło.
Dziwi mnie tylko, że jak w Sygnity wprowadzam dochód za 2021r. i ma przekroczenie i dodaje utratę dochodu z tyt. utraty zatrudnienia z data 15.05.2023 to świadczenie system przyznaje od lipca...wiec zgadza się z tym co mówił Mazurkiewicz
kataszaa
Praktykant
Od: 26 kwie 2021, 13:55
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 19 maja 2023, 7:53

Jakoś nie kojarzę takiego pokrętnego tłumaczenia Pana Mazurkiewicza.
Zatrudnienie do 28.05, utrata następuję od miesiąca następnego czyli od czerwca (w czerwcu już nie ma tego dochodu) i świadczenia PRZYSŁUGUJĄ OD CZERWCA (nie rozumie czemu piszesz, że od lipca)
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 19 maja 2023, 10:16

Ponieważ całkowita utrata nastąpiła dopiero w czerwcu. Dlatego przyznanie od lipca.
Mówię tylko co mówił, nie tylko ja to słyszałam. Nikomu nie każe się do tego stosować...
kataszaa
Praktykant
Od: 26 kwie 2021, 13:55
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 19 maja 2023, 11:33

kataszaa pisze:Ponieważ całkowita utrata nastąpiła dopiero w czerwcu. Dlatego przyznanie od lipca.
Mówię tylko co mówił, nie tylko ja to słyszałam. Nikomu nie każe się do tego stosować...
Liczy się pierwszy CZYSTY miesiąc po utracie. Utratą jest utrata zatrudnienia a nie utrata wynagrodzenia z zatrudnienia. wiec w tym przypadku utrata w maju, przyznanie od czerwca.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x