Od kiedy doliczyć do zasiłku rodzinnego dochód z alimentów?

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
inspektorUG
Praktykant
Zajmuję się: SR, SW, czyste powietrze, dodatek osłonowy
Kontakt:

Re: Od kiedy doliczyć do zasiłku rodzinnego dochód z alimentów?

Post autor: inspektorUG »

który art?
~o~
VIP
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Post autor: ~o~ »

§5 pkt 4 ....
– jeżeli osoba uprawniona nie otrzymała alimentów albo otrzymała je w wysokości niższej od ustalonej w orzeczeniu sądu, ugodzie sądowej lub ugodzie zawartej przed mediatorem lub innym tytule wykonawczym pochodzącym lub zatwierdzonym przez sąd:
– zaświadczenie organu prowadzącego postępowanie egzekucyjne o całkowitej lub częściowej bezskuteczności egzekucji alimentów, a także o wysokości wyegzekwowanych alimentów lub
inspektorUG
Praktykant
Kontakt:

Komornik wystawia zaświadczenie ze egzekucja jest bezskuteczna, więc nie było alimentów.
Komornik nie prowadzi egzekucji, nie wystawia zaświadczenia, więc alimenty były?
~o~
VIP
Kontakt:

Dokładnie TAK.
inspektorUG
Praktykant
Kontakt:

pani Ci składa oświadczenie pod rygorem "szanowny organie nie otrzymałam nigdy żadnych alimentów na dziecko... od jego ojca, nie składałam wniosku do komornika o podjęcie działań bo nie wiedziałam że powinnam, złotówki na dziecko nie dostałam...."
i Ty licząc dochód rodziny weźmiesz sobie wyrok, zobaczysz 500 miesięcznię zasądzone, no to ciach: 6000zł wpisuję dochodu?
inspektorUG
Praktykant
Kontakt:

Reasumują nie rozpatrujesz sytuacji rodziny indywidualnie jak faktycznie jest, tylko jak ma być wg przepisów? Ok, rozumiem
~o~
VIP
Kontakt:

W świadczeniach to rzeczywiście stosujesz się do przepisów.
W pomocy społ...do sytuacji rodziny podchodzisz indywidualnie - jak piszesz.

A jeżeli klient napisze Ci oświadczenie , że nie dostał wypłaty bo szef go nie lubi albo szef powiedział że zapłaci za tydzień... to też przy zasiłku rodzinnym nie liczysz zarobków do dochodu ?
Wracając do alimentów...jeżeli ktoś nie wnosi o egzekucję to logicznym i oczywistym jest że alimenty dostaje zgodnie z wyrokiem.
inspektorUG
Praktykant
Kontakt:

nie jest to logiczne, nie każdy ogarnia swoje życie, a co dopiero formalności jakiekolwiek. Po 15 latach w tych śmiesznych świadczeniach to bym tak nie zrobiła, ale każdy robi wg uznania, czy tam ustawy. Ale pamiętaj ze każda komtrola zarzuca jak rozpatrujesz sprawę nie na korzyść strony.
~o~
VIP
Kontakt:

Ja jestem w świadczeniach od początku ich istnienia na tym świecie i kontroli też miałam kilka. Każda z nich opierała się na ustawie i właściwym stosowaniu przepisów prawa .
ODPOWIEDZ