ZA MAŁA EMERYTURA DO POTRĄCENIA Nienaleznego ZP PRZEZ ZUS - czy klient może sam zwrócić? czy możemy go zobowiązać?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: sr
- Kontakt:
ZA MAŁA EMERYTURA DO POTRĄCENIA Nienaleznego ZP PRZEZ ZUS - czy klient może sam zwrócić? czy możemy go zobowiązać?
Kochani, skierowała pismo do ZUS o potrącenie nienaleznie wypłaconego zasiłku pielęgnacyjnego bo w tym czasie był dodatek, ZUS odpisał, że za niska renta i nie mogą potrącać, czy możemy zobowiązać człowieka do zwrotu tego nienależnego zasiłku?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW/ŚR
- Kontakt:
Re: ZA MAŁA EMERYTURA DO POTRĄCENIA Nienaleznego ZP PRZEZ ZUS - czy klient może sam zwrócić? czy możemy go zobowiązać?
mam to samo i czekam może zwrócą kiedyś
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW i FA
- Kontakt:
Re: ZA MAŁA EMERYTURA DO POTRĄCENIA Nienaleznego ZP PRZEZ ZUS - czy klient może sam zwrócić? czy możemy go zobowiązać?
Miałam podobną sytuację, nasz prawnik uznał, że powinniśmy tego zwrotu dochodzić od Pana który pobierał zasiłek pielęgnacyjny wydając decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach. Sprawę załatwiłam zaraz następnego dnia (Pan zwrócił żądaną kwotę wraz z odsetkami)
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW/ŚR
- Kontakt:
dlaczego odsetki?Jola_89 pisze: 03 lip 2025, 14:26 Miałam podobną sytuację, nasz prawnik uznał, że powinniśmy tego zwrotu dochodzić od Pana który pobierał zasiłek pielęgnacyjny wydając decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach. Sprawę załatwiłam zaraz następnego dnia (Pan zwrócił żądaną kwotę wraz z odsetkami)
Oprócz ZA MAŁA EMERYTURA DO POTRĄCENIA Nienaleznego ZP PRZEZ ZUS - czy klient może sam zwrócić? czy możemy go zobowiązać? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Dodatek dopełniający
Od kiedy doliczyć do zasiłku rodzinnego dochód z alimentów?
Odmowa ZP- prawo do świadczenia w innym Ośrodku
zaświadczenie o bezskuteczności
Nowy członek rodziny, a świadczenie rodzinne
Przerywa wychowawczy i idzie na zwolnienie
Prawo do zasiłku pielęgnacyjnego do kiedy?
Zwroty, właściwości etc.
STARE ŚP,PRACA, NOWE ŚP
Zbiory centralne
Dochód z alimentów - kilka wyroków, rodzina zastępcza - od kiedy?
Zasiłek pielęgnacyjny
TAKSÓWKI
czy przysługuje dod. z tyt. samotnego wych. dziecka
Przedłużenie ZP
zmiana decyzji zmieniającej