ZA MAŁA EMERYTURA DO POTRĄCENIA Nienaleznego ZP PRZEZ ZUS - czy klient może sam zwrócić? czy możemy go zobowiązać?

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
wika2
Starszy referent
Zajmuję się: sr
Kontakt:

ZA MAŁA EMERYTURA DO POTRĄCENIA Nienaleznego ZP PRZEZ ZUS - czy klient może sam zwrócić? czy możemy go zobowiązać?

Post autor: wika2 »

Kochani, skierowała pismo do ZUS o potrącenie nienaleznie wypłaconego zasiłku pielęgnacyjnego bo w tym czasie był dodatek, ZUS odpisał, że za niska renta i nie mogą potrącać, czy możemy zobowiązać człowieka do zwrotu tego nienależnego zasiłku?
agejszen92
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW/ŚR
Kontakt:

Re: ZA MAŁA EMERYTURA DO POTRĄCENIA Nienaleznego ZP PRZEZ ZUS - czy klient może sam zwrócić? czy możemy go zobowiązać?

Post autor: agejszen92 »

mam to samo i czekam może zwrócą kiedyś
Jola_89
Praktykant
Zajmuję się: ŚW i FA
Kontakt:

Re: ZA MAŁA EMERYTURA DO POTRĄCENIA Nienaleznego ZP PRZEZ ZUS - czy klient może sam zwrócić? czy możemy go zobowiązać?

Post autor: Jola_89 »

Miałam podobną sytuację, nasz prawnik uznał, że powinniśmy tego zwrotu dochodzić od Pana który pobierał zasiłek pielęgnacyjny wydając decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach. Sprawę załatwiłam zaraz następnego dnia (Pan zwrócił żądaną kwotę wraz z odsetkami)
agejszen92
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW/ŚR
Kontakt:

Post autor: agejszen92 »

Jola_89 pisze: 03 lip 2025, 14:26 Miałam podobną sytuację, nasz prawnik uznał, że powinniśmy tego zwrotu dochodzić od Pana który pobierał zasiłek pielęgnacyjny wydając decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach. Sprawę załatwiłam zaraz następnego dnia (Pan zwrócił żądaną kwotę wraz z odsetkami)
dlaczego odsetki?
ODPOWIEDZ