Przerywa wychowawczy i idzie na zwolnienie

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Edyttta
Referent
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny
Kontakt:

Przerywa wychowawczy i idzie na zwolnienie

Post autor: Edyttta »

Pani jest na wychowawczym. Aby przyznać rodzinny i dodatki robiłam utratę jej dochodu. Teraz przerywa wychowawczy. Od 16 lipca będzie na zwolnieniu bo jest ciąży. Czy ja dobrze myślę? uchylam jej wszystko ze względu na to, że już nie ma utraty dochodów i nie łapie się na rodzinny i dodatki? Wychowawczy powinnam uchylić od 16 lipca. A rodzinny też? Za lipiec wypłacam część wychowawczego za 15 dni?
agejszen92
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW/ŚR
Kontakt:

Re: Przerywa wychowawczy i idzie na zwolnienie

Post autor: agejszen92 »

Edyttta pisze: 03 lip 2025, 15:14 Pani jest na wychowawczym. Aby przyznać rodzinny i dodatki robiłam utratę jej dochodu. Teraz przerywa wychowawczy. Od 16 lipca będzie na zwolnieniu bo jest ciąży. Czy ja dobrze myślę? uchylam jej wszystko ze względu na to, że już nie ma utraty dochodów i nie łapie się na rodzinny i dodatki? Wychowawczy powinnam uchylić od 16 lipca. A rodzinny też? Za lipiec wypłacam część wychowawczego za 15 dni?
dlaczego chcesz jej uchylić zr?
ss
Starszy referent
Zajmuję się:

Post autor: ss »

Wychowawczy do 15 lipca, ale ZR za lipiec się należy, a nawet jeszcze za sierpień.
Teraz robisz uzyskanie dochodu z tytułu zakończenia urlopu wychowawczego - zaświadczenie o dochodzie za miesiąc sierpień i ewentualnie uchylenie od września.
Edyttta
Referent
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny
Kontakt:

Post autor: Edyttta »

pierwszą moją myśl to wstrzymać wychowawczy a rodzinny wypłacać do sierpnia. We wrześniu dostarczy zaświadczenie o uzyskanym dochodzie i uchylę zasiłki rodzinne. Ale na forum przeczytała właśnie coś takiego, że "wracam do dochodu z 2023 r. bo już nie ma utraconego w tym momencie gdy kończy wychowawczy" i powstały wątpliwości czy ja dobrze myślę i czy nie powinnam zabrać od sierpnia ten rodzinny.
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

Edyttta pisze: 04 lip 2025, 8:01 "wracam do dochodu z 2023 r. bo już nie ma utraconego w tym momencie gdy kończy wychowawczy"
bzdura, to jest po prostu uzysk z zakończenia urlopu tak jak @ss pisze
ODPOWIEDZ