Od kiedy przyznać świadczenie - zasądzone alimenty - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 3 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 18 sty 2019, 14:06

To ja zadam ostatnie pytanie:
Pokaż proszę zapis w ustawie który rozróżnia wyrok i ugodę.

I spójrz na pytanie założyciela wątku, bo zarzucasz mi brak umiejętności czytania ze zrozumieniem a chyba coś Ci to bardziej nie idzie.

I trzecia rzecz - masz orzeczenie. Przeczytaj na spokojnie. Tam jest wszystko napisane. Pracuj na podstawie i w granicach prawa. Nie twórz własnych norm.

I na tym koniec z mojej strony. Dalsza dyskusja nie ma sensu. Życzę owocnej pracy i jak najmniej odwołań.
Pietras
Stażysta
Od: 18 lis 2016, 9:03
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 18 sty 2019, 14:10

vasaria pisze:i jeszcze, nie wiem, Pietras, ile ty pracujesz w ops, ale po twoich postach wnoszę, że niedługo. Polska to nie USA i nie ma u nas czegoś takiego jak "precedens". właśnie mam przed sobą pismo z 25.10.2018 od Ministra rodziny, pracy i polityki społecznej, w którym to jasno klaruje nam on, że nie możemy brać pod uwagę wyroku WSA z dnia 18.09.2018, sygn akt I SA/Wa 601/18 - rzecz się tyczy braku alimentów na drugie dziecko. kto pracuje w ops, wie o czym mówię. jak przyjdzie kontrola to będziesz mówił, że nie oddasz kasy bo WSA tak powiedział, powodzenia :roll: .

EOT !

No to zacznij czytać moje posty to nie będziesz musiała domniemywać. Jasne precedens nie istnieje. Owszem. A czytujesz czasami orzeczenia WSA, NSA lub SKO ? Wszyscy powołują się na stanowiska innych jednostek. Normalna rzecz. Każdy chce poprzeć swoje zdanie czyimś.
Nie zauważyłaś też, że temat tyczy odmiennej sytuacji niż to pismo z ministerstwa... Wyrok też jest inny... Ja pie..le z kim ja w ogóle rozmawiam :lol:

Banujcie mnie, mam dość :lol:
Pietras
Stażysta

Napisano: 18 sty 2019, 14:16

@ Pietras! Kolego! Widzę, że się mocno poruszyłeś. Po pierwsze, nie ma chyba takiego forum, gdzie moderator albo administrator mógłby merytorycznie poprawiać każdego posta. To jest niemożliwe z różnych względów. Po drugie, nie pouczaj ludzi, że mają czytać ze zrozumieniem, bo jak widzisz, można czytać ze zrozumieniem, a każdy wyciąga odrębne wnioski. Po trzecie, forum nie jest żadną wyrocznią, jednak w olbrzymiej większości przypadków daje poprawne odpowiedzi. Spotykają się tu różne stanowiska i każdy może merytorycznie argumentować i wyciągać wnioski. Jedni radzą lepiej inni gorzej, ale często są konflikty "nierozwiązywalne", bo ustawa nie jest precyzyjna, a rozporządzenie nie pomaga. Wyroki sądów, owszem są mocnym argumentem, jednak na końcu i tak każdy sam odpowiada za podjęte decyzje.
P.S. Ustawa nie mówi o wyroku, bądź ugodzie, tylko o tytule wykonawczym, czyli o jednym, bądź drugim ;)
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 18 sty 2019, 14:26

Nie zauważyłaś też, że temat tyczy odmiennej sytuacji niż to pismo z ministerstwa... Wyrok też jest inny... Ja pie..le z kim ja w ogóle rozmawiam :lol:

kpisz, czy o drogę pytasz ? wszystko bierzesz tak dosłownie ? w którym miejscu napisałam, że chodzi o tą samą sprawę ? dałam ci przykład na to, że kontrolę w pcimiu dolnym mało interesuje wyrok WSA dot innej sprawy, nie konkretnie twojej. ja pierniczę, czy ty w ogóle czytasz na co odpowiadasz, czy ciśniesz zgodnie z jedyną właściwą, raz i z góry obraną linią ??? szok i niedowierzanie - jak by powiedział klasyk !
vasaria
Stażysta
Od: 25 mar 2016, 18:35
Zajmuję się:

Napisano: 18 sty 2019, 14:34

Noteev masz rację! Chyba za bardzo. Muszę sobie wziąć do serca cytaty z podpisu de Charette. Z tym sprawdzaniem postów to bardziej chodziło mi o odrzucanie bredni. Są fora, na których jest świetny poziom wypowiedzi. Przykładem może być tutaj perfuforum albo forum SFD. Jeżeli ktoś tam komuś "doradza" cykl na środkach anabolicznych co się kupy nie trzyma to "paszoł won" :mrgreen: Nie biorę sterydów, nawet już od kilku lat nie ćwiczę, ale zaglądam. Moim zdaniem powinniśmy dbać o jakość wypowiedzi. Nawet bardziej o jakość niż o kulturę. Bo wolę by mnie ktoś "obkurwował" ale podpowiedział dobrze niż zasłodził i głupot nagadał.
Zgadzam się z Tobą - każdy sam odpowiada za własne decyzje. Ale jeżeli bierzemy na siebie ciężar pomocy innym to róbmy to porządnie. Mamy potwierdzenie tego co mówię w podręczniku, mamy orzeczenia sądów. Serio, moja irytacja chyba wynikała z tego, że tyle czasu minęło od wprowadzenia tych przepisów a wiedza jest dalej niewielka. A później, tak jak już wcześniej pisałem, śmieją się z nas... Oglądasz pewnie tv więc wiesz o czym mówię.
P.S. Ustawa nie mówi o wyroku, bądź ugodzie, tylko o tytule wykonawczym, czyli o jednym, bądź drugim - i właśnie o to mi chodzi! jest tytuł wykonawczy i koniec. A koleżanka mnie próbuje przekonać, że jest ugoda i wyrok, i że to się różnie liczy. No jak to się może różnie liczyć skoro ustawa o tym nic nie mówi? Jest termin - 3 m-ce - jest tytuł wykonawczy - jest przyznanie świadczenia. Wszystko pięknie opisał WSA w przytoczonym przeze mnie wyżej orzeczeniu. Wiesz, ktoś kiedyś próbował mnie przekonać, że ziemia jest płaska. Inna osoba starała się wmówić mi, że żyją obok nas reptilianie, ale oni się do nas upodabniają do nas :D
Ponoć Elvis został porwany przez kosmitów? Tak samo można spokojnie przyznawać świadczenie od daty wyroku. Albo od daty wypłaty pierwszy alimentów? A może od daty uprawomocnienia się wyroku? Albo od daty dostarczenia wyroku do OPS'u :D

Z mojej strony absolutny eot. Cześć :)
Pietras
Stażysta

Napisano: 18 sty 2019, 14:35

vasaria pisze:Nie zauważyłaś też, że temat tyczy odmiennej sytuacji niż to pismo z ministerstwa... Wyrok też jest inny... Ja pie..le z kim ja w ogóle rozmawiam :lol:

kpisz, czy o drogę pytasz ? wszystko bierzesz tak dosłownie ? w którym miejscu napisałam, że chodzi o tą samą sprawę ? dałam ci przykład na to, że kontrolę w pcimiu dolnym mało interesuje wyrok WSA dot innej sprawy, nie konkretnie twojej. ja pierniczę, czy ty w ogóle czytasz na co odpowiadasz, czy ciśniesz zgodnie z jedyną właściwą, raz i z góry obraną linią ??? szok i niedowierzanie - jak by powiedział klasyk !

a jak mam brać? donożnie? :lol:
Wybacz ale na Twoje posty już nawet nie będę odpowiadał bo są absolutnie niemerytoryczne i zwyczajnie czasu szkoda :roll:
Pietras
Stażysta

Napisano: 18 sty 2019, 14:43

z ciekawości - ile jeszcze twoich absolutnych eot - ów przyjdzie mi przeżyć ?
vasaria
Stażysta
Od: 25 mar 2016, 18:35
Zajmuję się:

Strona 3 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x