Podpowiedzcie bo mnie zaćmiło świadczenie pielęgnacyjne na dziecko. Data złożenia wniosku na komisję 25.08.2021, niepełnosprawność datuje się od urodzenia. Czy świadczenie pielęgnacyjne za cały sierpień czy od 25?
Istotne jest także, kiedy opiekun złożył wniosek o ŚP ze wspomnianym przez Ciebie Orzeczeniem ?
art. 24 ust. 2a ustawy o świadczeniach rodzinnych " Jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, zostanie złożony wniosek o ustalenie prawa do świadczenia uzależnionego od niepełnosprawności, prawo to ustala się począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności. "
Reasumując, jeśli spełniony jest warunek z ww art. 24 ust. 2a ww ustawy to prawo do ŚP powinno być ustalone od 1-08-2021r.
p.s. jestem laikiem w tych sprawach, więc zweryfikuj moją ocenę
na cały sierpień o ile rodzic, który będzie brał świadczenie nie miał w tym okresie żadnego zatrudnienia albo innych świadczeń, które wykluczają pobieranie św. pielęgnacyjnego.