świadczenie pielęgnacyjne - moment powstania niepełnosprawności nie da się ustalić - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 14 gru 2021, 15:07

Pan złożył wniosek o ŚP w związku ze sprawowaną opieką nad matką. Matka legitymuje się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności które zostało wydane 13.10.2021 i jest to pierwsze i jedyne orzeczenie tej Pani. Z orzeczenia wynika że w punkcie niepełnosprawność istnieje od ...jest zapis nie da się ustalić.
Dodatkowo Pan pobiera rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy. Jestem na etapie wezwania jego do dokonania wyboru pomiędzy Śp a rentą (w innej sprawie SKO wytknęło nam że strona nie miała możliwości dokonania wyboru ).
A co z tym orzeczeniem? Pisać jakby co odmowę ze względu na uprawnienie do renty oraz na moment powstania niepełnosprawności bo tak naprawdę nie jest w stanie stwierdzić czy ta niepełnosprawność powstała w wieku dorosłym czy w dzieciństwie.
iza1407
Stażysta
Od: 26 sty 2021, 14:27
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 14 gru 2021, 15:15

Pobieranie renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy nie jest przeszkodą do przyznania świadczenia pielęgnacyjnego.
Jedyny problem w twojej sprawie to data powstania niepełnosprawności matki.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 14 gru 2021, 15:23

Moje SKO przyznaje dopiero ŚP gdy renta z tytułu częściowej niezdolności do pracy zostaje zawieszona. Przerabiałam to na dwóch innych przypadkach i nie przyznawali ŚP gdy pobierana jest renta.
iza1407
Stażysta
Od: 26 sty 2021, 14:27
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 14 gru 2021, 15:25

to samo u mnie - jak była renta, nie było ŚP
"You know what I think? It don't really matter what I think."
eldery
Stażysta
Od: 05 wrz 2017, 9:17
Zajmuję się: ŚR/CP/DO/DW

Napisano: 14 gru 2021, 16:27

eldery pisze:to samo u mnie - jak była renta, nie było ŚP
iza1407 pisze:
14 gru 2021, 15:23
Moje SKO przyznaje dopiero ŚP gdy renta z tytułu częściowej niezdolności do pracy zostaje zawieszona. Przerabiałam to na dwóch innych przypadkach i nie przyznawali ŚP gdy pobierana jest renta.
Które to SKO ?
Tacy orzecznicy (nieczytaty i niekumaty) powinni zwolnic się z SKO i poszukać pracy np. u kowala lub w sortowni obojętnie czego.
~o~ pisze:Pobieranie renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy nie jest przeszkodą do przyznania świadczenia pielęgnacyjnego.
Jedyny problem w twojej sprawie to data powstania niepełnosprawności matki.
BRAWO CAŁKOWITA ZGODA - świadczenie powinno zostać przyznane w pełnej kwocie do już pobieranej renty.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x