świadczenie pielegnacyjne kancelaria - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 15 gru 2021, 11:21

Syn skłąda wniosek na świadczenie pielęgnacyjne na matke przez kancelarie. Wczęcie postepowania mam wysłac do Syna czy do Kancelarii prawnej jako przedstawiciela???
Pola55
Referent
Od: 08 cze 2017, 11:19
Zajmuję się: FA

Napisano: 15 gru 2021, 11:43

ja wysyłam do kancelarii, a do wiadomości dla syna
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Napisano: 15 gru 2021, 12:18

Kancelaria i tak pewnie poinformuje syna. Syn i tak ma wzgląd do wszystkich dokumentów, wywiadów, uzasadnień, i jeśli będzie się domagał, to musicie mu je przedstawić. U nas decyzja idzie do kancelarii, a osoba która stara się o ŚP. jest wzywana telefonicznie i informowana na miejscu dlaczego taka decyzja, a nie inna.
Zachłychnięci tym co wiemy, zapomnieliśmy zapytać, czy nam wolno.
Mind Of Good
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 14 gru 2021, 11:14
Zajmuję się: RODO

Napisano: 15 gru 2021, 12:36

ok dziekuje bardzo. pytam bo pierwszy raz mam taką sytuacje.
Pola55
Referent
Od: 08 cze 2017, 11:19
Zajmuję się: FA

Napisano: 15 gru 2021, 12:49

UWAGA !!!!!- Czy wypłata świadczenia pielęgnacyjnego może być realizowana na konto bankowe Kancelarii, czy jednak wypłatę przyznanego świadczenia danemu opiekunowi należałoby przelewać na konto tego opiekuna.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 15 gru 2021, 13:10

Zobacz art.30 ust.2 pkt 5 ... jeżeli świadczenia wypłaci się innej osobie niż wskazana w decyzji to są to świadczenia nienależnie pobrane. Więc logicznym jest ,że nie można wypłacić świadczenia na konto kancelarii.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 15 gru 2021, 14:00

~o~ pisze:
15 gru 2021, 13:10
Zobacz art.30 ust.2 pkt 5 ... jeżeli świadczenia wypłaci się innej osobie niż wskazana w decyzji to są to świadczenia nienależnie pobrane. Więc logicznym jest ,że nie można wypłacić świadczenia na konto kancelarii.
Czyli organy pomocowe, które w ostatnich latach przyznawały prawo do świadczenia opiekunom za pośrednictwem wszelkiej maści Kancelarii, powinny z urzędu zweryfikować wydane decyzje pod katem, czy pieniądze przelewane były bezpośrednio na konta owych opiekunów.
Jeśli tak nie było to świadczenia pielęgnacyjne wypłacone na konto Kancelarii winno zostać uznane za świadczenie nienależnie pobrane - czy dobrze Cie zrozumiałem ?
Jest to istotna informacja, którą warto byłoby przekazywać tym opiekunom, gdyż oni obsługiwani przez Kancelarie (których pieniądze trafiają przez pierwsze kilka miesięcy na konto Kancelarii) nie zdają sobie sprawy co może ich w przyszłości spotkać.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 15 gru 2021, 14:26

Ja swoich klientów informuję o tym, nawet pokazuję im we wniosku że kancelaria wpisała swój numer konta , dużo osób nie wiedziało o tym.
U mnie nie ma możliwości by kasa poszła na konto kancelarii , zawsze idzie na konto klienta.
Krzysztof pisze:
15 gru 2021, 14:00
~o~ pisze:
15 gru 2021, 13:10
Czyli organy pomocowe, które w ostatnich latach przyznawały prawo do świadczenia opiekunom za pośrednictwem wszelkiej maści Kancelarii, powinny z urzędu zweryfikować wydane decyzje pod katem, czy pieniądze przelewane były bezpośrednio na konta owych opiekunów.
Jeśli tak nie było to świadczenia pielęgnacyjne wypłacone na konto Kancelarii winno zostać uznane za świadczenie nienależnie pobrane - czy dobrze Cie zrozumiałem ?
Jest to istotna informacja, którą warto byłoby przekazywać tym opiekunom, gdyż oni obsługiwani przez Kancelarie (których pieniądze trafiają przez pierwsze kilka miesięcy na konto Kancelarii) nie zdają sobie sprawy co może ich w przyszłości spotkać.
Violla
Starszy referent
Od: 17 gru 2015, 15:16
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x