od kiedy uchylić decyzję na zasiłek stały ?
Re: od kiedy uchylić decyzję na zasiłek stały ?
może ktoś się jeszcze wypowie, bardzo proszę.
u nas w takim przypadku uchyla się od WRZEŚNIA.
Kiedyś rozmawiałem na ten temat z zaprzyjaźnionym prawnikiem w UW.
Generalnie Ośrodki wybierają oba sposoby i obu sposobom trudno odmówić racjonalnego uzasadnienia. Ważne, by przy wybrać jedną metodę i jej się trzymać.
Jeżeli chodzi o moje zdanie, to Ja osobiście biorę dochód Z miesiąca poprzedzającego miesiąc złożenia wniosku.
Jeżeli klient otrzymał decyzję o przyznanej emeryturze 20 września 2016, ale wypłata miała miejsce 20 października 2016, uchyliłbym świadczenie od listopada. Inaczej pozbawiłbym klienta środków do życia, tylko dla tego, że system jest zbyt wolny.
Powyżej zacytowany fragment uzasadnienia WSA w Kielcach jest wyrwany z kontekstu. Przeczytajcie cały wyrok i dopiero wtedy wyciągnijcie wnioski.
Akurat w tym przypadku chodziło o opóźnienie wypłaty świadczenia, które przysługiwało przez dłuższy okres czasu.
Tu zwrócić uwagę należy na brzmienie (literalne) art. 8 ust. 3 u o. p. s. Tam dokładnie ustawodawca wskazuje na dochód Z miesiąca a nie ZA miesiąc.
Jeżeli klient uzyskał zatrudnienie 15 września i wypłatę otrzymał w październiku, uwzględniam zmianę dopiero w listopadzie. Dopiero więc od listopada uchyliłbym świadczenie.
P.S.
Uchwały SN nawet w najszerszym składzie nie stanowią prawa.
Generalnie Ośrodki wybierają oba sposoby i obu sposobom trudno odmówić racjonalnego uzasadnienia. Ważne, by przy wybrać jedną metodę i jej się trzymać.
Jeżeli chodzi o moje zdanie, to Ja osobiście biorę dochód Z miesiąca poprzedzającego miesiąc złożenia wniosku.
Jeżeli klient otrzymał decyzję o przyznanej emeryturze 20 września 2016, ale wypłata miała miejsce 20 października 2016, uchyliłbym świadczenie od listopada. Inaczej pozbawiłbym klienta środków do życia, tylko dla tego, że system jest zbyt wolny.
Powyżej zacytowany fragment uzasadnienia WSA w Kielcach jest wyrwany z kontekstu. Przeczytajcie cały wyrok i dopiero wtedy wyciągnijcie wnioski.
Akurat w tym przypadku chodziło o opóźnienie wypłaty świadczenia, które przysługiwało przez dłuższy okres czasu.
Tu zwrócić uwagę należy na brzmienie (literalne) art. 8 ust. 3 u o. p. s. Tam dokładnie ustawodawca wskazuje na dochód Z miesiąca a nie ZA miesiąc.
Jeżeli klient uzyskał zatrudnienie 15 września i wypłatę otrzymał w październiku, uwzględniam zmianę dopiero w listopadzie. Dopiero więc od listopada uchyliłbym świadczenie.
P.S.
Uchwały SN nawet w najszerszym składzie nie stanowią prawa.
Administratorów forum proszę o zdrowy rozsądek. Tu się nie da pisać.... w powyższej odpowiedzi chyba z 5 razy zaznaczałem znaki drogowe i witryny sklepowe.
Zmieńcie to bo ludzie przestaną tu zaglądać!!!!!!
Uchylenie decyzji powinno nastąpić od miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiła faktyczna zmiana dochodu,czyli od listopada.
- heiland
- Administrator
- Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS
- Kontakt:
Rajski. zajrzyj tutaj: viewtopic.php?f=2&t=207226083Rajski. pisze:Administratorów forum proszę o zdrowy rozsądek. Tu się nie da pisać.... w powyższej odpowiedzi chyba z 5 razy zaznaczałem znaki drogowe i witryny sklepowe.
Oprócz od kiedy uchylić decyzję na zasiłek stały ? - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
wniosek do sądu
Zasiłek stały....
Krus
hit
podstawa prawna decyzji kierujacej do śds
500+ a pomoc społeczna!!!!!!
Oddzielne gospodarstwa.
MĄDRY druk do zaśw. lek. do specjalistycznych usług opiekunc
Klient po 3 latach zrezygnował z pobytu w DPS
Opieka nad osobą 93letnia.
zakliczyńskie motaki
Chcę być uczciwy